Misteriosul protocol al maghiarilor naște dispute între…maghiari
ActualitatePoliticaSocialTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 23, 2016 0 498
UDMR a transmis un comunicat de presă în limba maghiară, în care relata despre negocierile purtate cu liberali în vederea creării unei majorități administrative, atât la nivelul Consiliului Local Cluj Napoca, cât și la nivelul Consiliului Județean Cluj. Liderii UDMR insinuează că o condiție pe care au impus-o liberalilor privind acordarea sprijinului politic se referă la plăcuțele bilingve, subiect arhidisputat de către o serie de organizații maghiare. O traducere aproximativă a comunicatului UDMR:
„Zilele trecute am deschis larg poarta negocierilor, către amândouă organizațiile politice intrate în Consiliul Județean și Consiliul Local, cu solicitarea ca printr-un protocol – în concordanță cu dreptul nostru consfințit de legi românești și internaționale – să-și asume acceptarea acelor hotărâri de consiliu care fac posibile și pentru comunitățile unde maghiarii sunt sub 20%, să se afișeze numele localității lor în limba lor maternă pe plăcuțele oficiale de intrare în localități„.
Informarea transmisă de UDMR l-a nedumerit tocmai pe maghiarul Szakáts István, unul dintre marii susținatori ai plăcuțelor bilingve. Acesta s-a arătat sceptic în privința demersului UDMR și s-a exprimat pe Facebook în sensul acesta, stârnind o seamă de reacții răutăcioase, inclusiv din partea liderului UDMR, Csoma Botond.
Postarea lui Szakáts:
„Baiul e că e un mic bai – iar acesta care începe să fie vizibil prin observația că e la mintea cocoșului că PNL și PSD nu semnează așa ceva nici să facă organul de conducere unghie. Argumente: A1. E tautologic să semnezi că îți asumi un HCL – care a devenit de asumat prin faptul că a devenit decizie. Oricât de mult trăim în România. A2. Niciunul din aceste partide nu riscă un jihad tricolor (alimentat elegant de către exact celălat partid) cu 3 luni înainte de noua campanie electorală. Acum, UDMR nu putea să nu știe toate astea de la început (îi creditez cu atâta). Dar atunci întrebarea este de ce ar mai fi cerut-o. Iar în opinia mea nici nu prea au cerut-o. Adică au zis-o, clar, dar sever marcați de autoabsurditatea enunțului (vezi A1 și A2). Și atunci ce folos? Poi folosul e ca ulterior să poată emite măcar acest Komunikat (strict în limba maghiară deci către electoratul maghiar) în care de fapt ei zic, la mica publicitate electorală, așa: Frați maghiari! Noi, reprezentanții voștri unici să știți că am cerut! Iată cum luptăm ca tigrii! Ne ustură că ăia ne-o trag din nou, dar o să astupăm eroic gaura rezultată cu un leucoplast și mergem înainte. Atât am putut. Apropo, să nu ne uitați până-n toamnă, bine? Iar eu numai stau și gândesc. Să scapi săpunul e o chestie. Să scapi săpunul știind ce o să urmeze e aproximativ aceeași chestie, mă rog, de gustibus. Că o mai și dai în scris, înțeleg beneficiile potențiale. Dar zău nu știu de ce ar trebui să și aplaud”.
Reacția liderului UDMR
Csoma Botond a iești rapid în apărarea UDMR, justificând că acest comunicat a fost transmis în limba maghiară pentru că numai comunitatea maghiară este interesată de subiect. Botond i-a mai răspuns lui Szakats că negocierile cu partidele nu s-ar fi încheiat, astfel că nu avea cum să aibă un răspuns ferm în privința asumării plăcuțelor bilingve. Sursele Actualdelcuj.ro spun, însă, că protocolul UDMR a transmis spre semnare protocolul la PNL încă de marți seara. Singurul motiv pentru care nu a fost semnat până azi se leagă de de absența co-președintelui PNL, Marius Nicoară. Întrebat dacă a fost sau nu prevăzut în protocol o prevedere clară privind amplsarea plăcuțelor bilingve, Csoma Botond s-a ferit să dea un răspuns direct. „Să așteptăm să fie semnat de PNL, mai întâi, și apoi vom vorbi. Nu-mi permit să spun ceva concret până când nu am certitudinea că protocolul va fi semnat”, a spus Botond. Între timp, UDMR a transmis că va organiza o conferință de presă mâine, după ce se va constitui Consiliul Local, și după ce Anna Horvath va fi impusă ca viceprimar. De la ora 14.00 ar urma să fie validat și Consiliul Județean, iar PNL are nevoie de sprijinul UDMR pentru a-l impune ca președinte al instituției, pe Alin Tișe.
Nu se știe ce conție exact protocolul semnat între PNL și UDMR. Sursele Actualdecluj.ro au informat că sunt referiri strict la sprijinul politic reciproc din consiliile locale în care se vor crea majorități. De asemenea, aceleași surse spun că nu au fost incluse termene sau condiții privind asumarea unor decizii din partea PNL. Mâine vom relata argumentele pe care UDMR le va expune în conferința de presă. Mai jos aveți câteva dintre replicile lui Botond și Szakats pe acest subiect.