Închide

UPDATE FOTO: „Sărbătoarea democrației”, spune prefectul. Cine ne va conduce

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 24, 2016 1 1457

Primarul și noul Consiliul Local care vor conduce Clujul în următorii 4 ani sunt pe cale să depună jurământul și să-și intre în drepturi. De asemenea, s-au ales și cei doi viceprimari care îl vor seconda pe primarul Emil Boc la „butoanele” de guvernare a orașului.

Sala de Sticlă a primăriei este din nou neîncăpătoare, Susținători ai noilor consilieri locali au venit la ședința de constituire a noului fol deliberativ local. Doamnele din organizația de femei a PNL s-au îmbrăcat chiar cu ii, având în vedere că este Ziua Internațională a iei, de Sânzâiene.

IMG_1938

 

IMG_3776

 

Înainte de ședință, prefectul a dat mâna cu presa, iar la începerea discuțiilor s-a declarat nostalgic, având în vedere prezența în Sala de Sticlă a primăriei și faptul că și el a deținut din partea PSD mandat în plenul deliberativ local.

IMG_3758

IMG_3771

S-a ascultat imnul. După care decanul de vârstă, consilierul Ionică Pop, a preluat frâiele ședinței, alături de cel mai tânăr consilier local, Bashar Molhem. Remarcând în stil caracteristic că e încatrat la masa de ședințe de…un sirian și de un maghiar, făcând referire și la consilierul UDMR Racz Levente Zsoltan care are 26 de ani. Bashar Molhem are 24 de ani.

IMG_1918

IMG_1933

Cel mai tânăr consilier local, Bashar Molhem, a dat primele interviuri presei

S-au constituit grupurile de consileiri, s-au validat mandatele. PNL deține 17 mandate (Florin Stamatian, Dan Tarcea, Radu Moisin, Ovidiu Florian, Gheorghe Șurubaru, Florin Gliga, Geacomo Dreoni, Constantin Tomoș, Ioan Pop, Sabin Sărmaș, Radu Constantea, Gabriela Moldovan, Radu Rațiu, Loredana Pop, Rareș Ferdean, Bashar Molhem, Mihaela Suciu) , UDMR, 5 mandate (Anna Horvath, Gergely Balzs, Csama Botond, Racz Levente Zsolt, Olah Emese, PSD-ALDE, 5 mandate (Dan Morar, Horia Nasra, Corina Croitoru, Adrian Mureșan (ALDE), Andras Tothfalusi (UNPR).

De la ședință a lipsit un singur consilier local, Geacomo Dreoni, de la PNL, fiind plecat în Turcia.

Acum consilierii locali, 26 la număr, depun jurământul, în ordine alfabetică, punând mâna pe Constituție și pe Biblie. Ionică Pop a făcut precizarea: „dacă este cazul, pe Biblie”.

Cele mai multe flori le-a primit Loredana Pop, aum avocată, fostul purtător de cuvânt al PDL

Cele mai multe flori le-a primit Loredana Pop, aum avocată, fostul purtător de cuvânt al PDL

A fost ales și președintele de ședință, consilierul cu state vechi, Florin Stamatian.

S-a validat Consiliul. Primarul Emil Boc a depus jurământul, promițând că va continua proiectele bune și va rezolva problemele oamenilor.

IMG_3793

Momentul depunerii jurământului de către Emil Boc

Stamatian și-a luat locul la masa de ședințe și a ținut un discurs, vorbind rar, încet și pe alocuri neinteligibil.

Acum se numără voturile pentru alegerea celor doi viceprimari. Propunerile sunt Dan Tarcea, de la PNL, Anna Horvath de la UDMR și Horia Nasra de la PSD.

13514235_1021182874583764_106566535_n (1)

Potrivit votului exprimat de cei 26 de consilieri locali, viceprimarii orașului sunt Dan Tarcea (21 de voturi pentru) și Anna Horvath (23 de voturi pentru).

Horia Nasra a obținut 5 voturi.

IMG_1943

Dan Tarcea (PNL), deputatul Adrian Oros (PNL) și Sabin Sărmaș (PNL)

 

Tot la ședintă de constituire a Consiliului Local s-au constituit și comisiile de specialitate, șapte la număr, plus s-a stabilit și componența acestora.

Cum s-au împărțit consilierii locali în comisii:

1. Buget-finanțe

Gliga Florin (PNL)

Șurubaru Gheorghe (PNL)

Tomoș Constantin (PNL)

Olah Emese (UDMR)

Tothfalusi  Andras (UNPR)

2. Juridică

Radu Moisin (PNL)

Pop Loredana (PNL)

Bashar Molhem (PNL)

Mureșan Adrian (ALDE)

Csoma Botond (UDMR)

3. Urbanism

Dan Tarcea (PNL)

Radu Rațiu (PNL)

Ștefan Florian (PNL)

Dan Morar (PSD)

Olah Emese (UDMR)

4. Invățământ, cultură, culte

Anna Horvath (UDMR)

Ferdean Rareș (PNL)

Sărmaș Sabin (PNL)

SUciu Mihaela (PNL)

Corina Croitoru (PSD)

5.Sănătate

Stamatian Florin (PNL)

Moldovan Gabriela (PNL)

Bashar Molhem (PNL)

Horia Nasra (PSD)

Racz Levente Zsolt (UDMR)

6. Fonduri europene

Tothfalusi ANdras (UNPR)

Radu Constantea (PNL)

Giacomo Dreoni (PNL)

Ionică Pop (PNL)

Gergely Balasz (UDMR)

7. Sport

Constantea Radu (PNL)

Sărmaș Sabin (PNL)

Racz Levente (UDMR)

Gergely Balasz (UDMR)

Horia Nasra (PSD)

Grupul PSD a propus suplimentarea comisiei de învățământ-cultură cu un membru pentru ca Horia Nasra cu experință în sectorul non-guvernamental să poată face parte din comisie.

Prefectul Gheroghe Vușacan a explicat că legea spune că un consileir local poate face parte din una-două-trei comisii de specialitatea, așa că nu e niciun impediment.

Primarul Emil Boc a făcut semn din cap către grupul PNL să nu voteze propunerea. Așa că, comisia de învățământ-cultură (cea care repartizează grosul banilor pentru ONG-urile clujene) a rămas cu cinci membri și componența deja stabilită.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.