FOTO/VIDEO „Launloc” într-o fostă fabrică: galerie de artă stradală, alături de teatru şi muzică
Actualitate by Kristina Reştea - mai 17, 2015 0 2260
Rămăşiţa de industrie clujeană de pe strada Traian te întâmpină în mov şters, cu rugină şi gri, are rochii de mireasă la parter, dar e clădire cu spaţii de închiriat. Te anunţă de treaba asta, mare, un afiş postat pe imobil.
Aici, intri în galerie, contribui cu o donaţie, primeşti un pătrat de faianţă desenat dintr-un zid colorat, asculţi nişte muzică în curtea care uneşte sâmbătă oameni care fac graffiti, cântă sau joacă teatru. Şi pleci ştiind că ai pus şi tu o cărămidă mică la o viitoare galerie de street art, luând bucata din peretele-graffiti. Ai pus luând. E, pe scurt, traseul de sâmbătă din curtea şi de la parterul clădirii de pe Traian, unde s-au instalat cei de la teatrul independent ZUG.zone şi unde urmează să apară Launloc, o galerie-atelier-casă de artişti.
Peretele de Faianţă este proiectul de casă (/atelier/galerie) nouă Launloc, perete din care lumea a putut să ducă acasă bucăţele. Iar evenimentul de 16 mai s-a desfăşutat sub brand Empowering Youth, evenimentul lunii mai de Day 15 (proiect de sub umbrela Capitalei Europene a Tineretului). Manifestarea a fost pregătită alături de cei de la Balcony Tv, cu scopul declarat acela de a strânge fonduri pentru galerie, dar și pentru teatrul independent Váróterem Projekt din spațiul ZUG.zone, din aceeaşi curte.
Peretele de faianţă a fost cea mai colorată parte a evenimentului din curtea care reunește teatrul alternativ ZUG.Zone și prima galerie de street art din Cluj-Napoca – Launloc. Launloc este proiectul artistului Kero (da, e unul dintre grafferii celebrului de acum Sf Gheorghe şters de pe zidul din Bucureşti) și al câtorva prieteni. Acesta nu va fi doar o galerie, ci va fi un loc de „experimentare”, spun iniţiatorii ideii: vin la un loc casa, atelierul și galeria. Iar pentru a crea această galerie s-a apelat la contribuția comunității, pentru că spaţiul mai are încă nevoie de intervenţii pentru a deveni cu adevărat locuibil. Mai precis: primul proiect realizat aici va fi dăruit bucată cu bucată doritorilor, care la rândul lor contribuie cu o donaţie.
Georgiana Ciceo, din echipa Day 15, ne introduce în spaţiu. „Suntem pe str Traian, aproape de centrul Clujului, într-o fostă fabrică de pâine, în Launloc, galerie de artă stradală. Pe partea cealaltă e un spaţiu destinat muzicii, ideea este de a susţine arta urbană”, spune Georgiana.
Lucrul în viitoarea galerie se desfăşoară în jurul câtorva principii la care lumea aderă simplu: ideea de reciclare e una dintre ele („totul se transformă, nimic nu se pierde”, după cum sintetizează Kero, iar spaţiul „work in progress” e exemplu pe viu). Un alt principiu e… improvizaţia. „Niciodată nu vii cu planul foarte bine definit”, iar când îţi zice asta, grafferul pleacă de lângă tine, câteva secunde, ca să mai adauge pe zidul de faianţă un gând tocmai apărut. „Aducem universul artistului – casă, atelier, galerie – în acelaşi loc. Asta ne-am dorit. În plus, sunt foarte mulţi artişti pe domeniul ăsta, care nu prea se cunosc, iar un astfel de spaţiu are potenţial să creeze o comunitate”, crede Kero, în locul unde au venit deja 10 artişti să deseneze pe „noile” ziduri.
Peretele de Day 15 are o temă? „Să nu te uperi dacă cineva îţi dă peste desen. E cumva ideea aia de a te detaşa de lucrurile materiale. Atinge zona egoului: nu te superi că a venit cineva şi ţi-a dat pe desen. În zona asta am vrea să ne situăm pe viitor. Om vedea unde şi pe unde umblăm”, zice Kero.
Deocamdată „umblăm” prin spaţiul unei foste fabrici, închiriată la preţ de hală, preluată fără uşă (acum are) şi uneori cu ploaie, spaţiu unde e gândit acum proiect de casă, . De-adevăratelea: acolo va fi dormitorul! aici livingul, sus – atelier de vopsit, aici – loc de evenimente speciale şi galerie, se mai pregăteşte şi un şemineu, fiindcă e greu de încălzit „hardughia”, după cum îi spun, prietenos, ocupanţii. „Ca artist e destul de greu să te descurci, toată lumea se plânge. Trebuie să te reinventezi. Noi simplificăm lucrurile, aducem casa, atelierul şi galeria, punem la un loc universul unui artist. Am o idee vagă a ceea ce poate să iasă, ce potenţial are spaţiul”, spune grafferul.
Mesajul lui Kero
„Ne-am propus găsirea unui spațiu industrial, care va fi repus în valoare printr-o intervenție artistică. Spațiul nostru, chiar prin numele pe care l-am ales – Launloc, povestește despre casă, atelier și galerie. Vrea să contureze într-un fel sau altul ideea de comunitate. Primul proiect pe care îl avem acolo este Peretele de Faianță. Ideea a fost să adunăm „Launloc” mai mulți artiști, să realizeze o lucrare comună. Nu doar rezultatul final este urmărit, ci și ideea de colaborare. Peretele este placat cu faianță albă, de 15 pe 15. Un prieten ne-a întrebat de ce nu îl vopsim și să facem o strângere de fonduri cu chestia asta? Așa a venit ideea să îl pictăm și să-l demontăm apoi, să dăm ceva înapoi. Oamenii să simtă că sunt implicați, că pot lua o părticică cu ei. Trebuie să conștientizăm foarte clar că dacă noi nu începem să schimbăm ceva, nimeni nu o să o facă pentru noi”.
Echipa Balcony Tv e mulţumită: ei au pregătit festivalul cu muzică, iar cei de la Day 15 au adus şi partea de graffiti. Reprezentanţii ZUG.zone sunt bucuroşi şi ei de combinaţia reuşită. Cea mai complexă de până acum, sunt de acord reprezentanţii, printre muzică, desene şi teatru.
Cum s-a contribuit
Pentru realizarea primei galerii de street art din Cluj – Launloc:
– donații de 10 lei – o bucată din „Peretele de faianță” pentru fiecare donație
– o donație de 30 lei – un tricou pictat unicat
Pentru teatrul independent Váróterem Projekt din spațiul ZUG.zone:
– o donație de 10 lei – o experință unică oferită de unul dintre actorii teatrului
– donații de 20 lei – o fotografie realizată la spectacolele de aici și un sticker
Cele 2 graffiti-uri (Peretele de faianță din interiorul galeriei și graffiti-ul din exterior), au fost realizate de mai mulți artiști clujeni, dar și din țară în doar câteva zile.
– Mr. Kero
– Irlo
– Obie Platon
– Ocu
– Ma Tei
– Norbert DakoGraff
– Cora Coki
– Flaviu Moldovan
– Cosmin Mihai Moraru
– MEPH
– Andrei Sclifos
– Milena Surducan
Responsabilii de muzică – pe scenă și la platane au fost:
– Brody & Dr. Panda
– Quidbop live set
– Iszlai József live
– Bélaműhely
– The Case
– Tomma Alistar
– XXANAXX
– Danaga
– Fishman
Rezultatul: peste 600 de tineri au participat sâmbătă la eveniment, în cadrul căruia s-a reuşit strângerea a peste 2.000 de lei ce vor fi utlizați pentru îmbunătățirea acestor 2 locuri, în continuare, au anunţat organizatorii.
Day 15 este unul dintre proiectele strategice din cadrul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și este co-finanțat și susținut de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Cel mai urmărit YouTuber din lume a fost la Cluj, primul din istorie cu 300 milioane de urmăritori, a stat o săptămână în Salina Turda, videoclipul face 40 milioane de vizualizări în 2 zile
oct. 14, 2024 0
-
Agentul de vânzări condamnat la Cluj pentru ultraj după ce a amenințat un polițist local care i-a ridicat mașina din centrul orașului a atacat decizia la Curtea de Apel, cerând achitarea, Curtea respinge cererea
oct. 14, 2024 0