Închide

Săptămâna educației pentru sănătate. Medicii și asistenții ies în stradă

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - mai 18, 2015 0 346

Nu pentru a protesta, ci pentru acțiuni de prevenție la care pot participa clujeni ori turiști, indiferent de vârstă și starea de sănătate, informează organizatorii Zilelor Clujene de Educație pentru Sănătate, eveniment programat între 18 și 24 mai.

Săptămâna aceasta vor avea loc mai multe evenimente în Cluj-Napoca – un screening pentru determinarea factorilor de risc pentru diabet și afecțiuni cardiovasculare, un tur pe bicicletă și un campionat de fotbal între clinicile din Cluj dar și conferințe pe teme medicale în 19-20 mai, la Hotel Napoca.
Astăzi, între 10.00 și 18.00, pe Bulevardul Eroilor, în zona Monumentul Memorandiștilot se va face screening într-un cort amenajat de către medici specialiști în diabet și endocrinologie și asistenți medicali. „Se vor completa fișe tipizate personalizate pentru fiecare persoană în parte și pe baza testărilor se vor face recomandări privitoare la dietă și la stilul de viață al fiecărei persoane testate. De asemenea, medicii vor recomanda și alte seturi de analize, dacă vor considera că este nevoie”, au anunțat organizatorii.

În cadrul Zilelor Clujene de Educație pentru Sănătate va fi organizat un campionat de fotbal între clinicile din Cluj-Napoca. Vor fi 8 echipe competitoare alcătuite din personal medical de la clinicile din Cluj și se vor juca meciuri eliminatorii. Meciurile vor avea lo sâmbătă, 23 mai, la Baza Sportivă UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, între orele 10.00-14.00.

Un alt workshop se va desfășura duminică: e vorba despre un tur cu bicicleta în jurul Clujului. „Va exista un traseu ghidat de aproximativ 3 ore adresat atât medicilor, farmaciștilor și asistenților, dar și altor persoane interesate. Plecarea va fi duminică, 23 mai, la ora 10.00 din fața Parcului Etnografic Romulus Vuia”, au mai spus organizatorii.

Programul conferințelor:
Marți, 19 mai

Patologie reumatismală regională membru superior și membru inferior
Coordonator știintific: Prof. Simona Rednic, Lectori: Ileana Filipescu, Maria Magdalena Tămaș
Abordarea farmacologică și clinică a terapiei inovatoare și generice
Lectori: Doina Miere, Lorena Filip, Cristina Adriana Dehelean, Ioana Felecan, Speranța Iacob

Sesiune adresată rezidenților
Lector: Luminița Ionescu

Miercuri, 20 mai
Abordarea factorilor de risc pentru boli cardiovasculare
Lectori: Dumitru Zdrenghea, Dana Pop, Monica Magherușan
Curs comunicare farmacist-pacient
Lector: Răzvan Samoilă
În perioada 21-23 mai, la Hotel Napoca va avea loc cea de-a 3-a Conferință națională de medicină aplicată la educația fizică și sport. Conferința, realizată după modelul creat în 1937 de Prof. Dr. Iuliu Haţieganu, este organizată de Societatea Medicală Română de Educaţie Fizică şi Sport, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca în scopul organizării unei manifestări cu nivel ştiinţific ridicat. Lucrările conferinței sunt grupate în 6 secțiuni care acoperă teme complexe din domeniul medical, aplicate la educația fizică și sport:
Medicina școlară și universitară, pediatrie socială
Fiziologie efortului fizic, stresul, promovarea sănătății salariaților
Refacerea după efort, medicina sportivă, cardiologie sportivă
Riscuri în activitatea sportivă, tratamente
Medicina psihosomatică, recuperare, kinetoterapie
Calitatea vieții, psihologia sportului, sănătate publică, sănătate mintală.
Evenimentul este adresat medicilor specialiști (medicină sportivă, recuperare medicală), profesori de educație fizică și sport din învățământul primar și universitar, asistenți medicali, farmaciști.

Workshop-uri:
WS 1: Actualităţi în medicina sportivă
WS 2: Exerciţiul fizic în osteoporoză – vineri
WS 3: Nutriţia – Medicina Viitorului – vineri
WS 4: Stresul ocupațional – terapie și prevenție – joi
WS 5: Strategii de prevenţie a obezităţii adolescentului – joi
WS 6: Ştiinţa în slujba fotbalului – vineri
WS 7: Dansul de societate în promovarea si menţinerea stării de sănătate – sâmbătă
WS 8: Campionat de fotbal între clinicile din Cluj-Napoca – sâmbătă
WS 9: Cu bicicleta în jurul Clujului – duminică

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare