Închide

Foto/Video Cum sună muzica în Părculeţul-dintre-Macarale

ActualitateTop News by Kristina Reştea - aug. 30, 2014 1 1018

 

O vioară, un violoncel, o vioară, o violă s-au reunit pe un ponton, pe mal de lac. Skyline-ul care asigură decorul, pus deasupra apei în care se reflectă, în lumină aurie de apus, construcţiile de pe mal, e format din unghiuri (aproape) drepte. De braţe de macarale.

 

cvartet

 

În acest final de săptămână, pentru fiecare seară de vecinătate de mall (Iulius), au fost programate concerte. Nu orice fel de concerte, ci din acelea care aduc oameni şi instrumente de muzică clasică. În Iulius Parc, între 29 şi 31 august e în desfăşurare QuartFest, primul festival din România dedicat cvartetelor de coarde, organizat de Teatrul Imposibil.

 

alei

 

Locul ales: micul parc amenajat de dezvoltatorii Iulius Mall pe malul lacului din Gheorgheni, ajuns exemplu de „negociere urbanistică” în stil local (dai ceva oraşului, poţi să construieşti privat). Îţi aminteşti, pe fond muzical, cum la câteva zile după inaugurarea parcului de 3 ha, proprietarul complexului comercial primea autorizaţia de construire pentru a ridica încă o clădire, de zece etaje, de birouri în vecinătate. Acum e sus, aproape de finalizare, o vezi, înaltă şi sticloasă, în acorduri de cvartet. O cheamă „United”.

 

United

 

Părculeţul cu vegetaţie, sălcii, alei şi piste de biciclete e populat sâmbătă seara, oamenii s-au aşezat pe iarbă, îşi caută un loc ocolind biciclişti, iar câte un alergător trece fulgerător printre valurile de public, format din spectatori nimeriţi în zonă (în popas de la mall, retraşi în parcul din cartier, cu copiii) ori veniţi special pentru concertele de seară. O parte s-au aşezat cuminţi pe scaunele albe pregătite/aliniate în faţa pontonului-scenă, alţii ascultă relaxaţi de pe gazon, printre balonaşe cu irizaţii lansate de vreun junior.

 

balonase

iarba

 

Fundalul de concert e lacul cu răţuşte. Şi macaralele. Sunt peste tot. Nu poţi să nu te gândeşti la cândva desenatul Parc Est (proiectat undeva prin zona asta şi care ar fi trebuit să prindă nişte zeci de ha). E acum parcul-test (de „poligon” de construcţii)? De câţi ani zona Între Lacuri e zona Între macarale? Un bloc de zece etaje şi 100 de apartamente e ridicat „la roşu” în preajma facultăţilor unde viitorii oameni de afaceri învaţă cum e cu finanţele, zăreşti scheletul unei alte construcţii de partea cealaltă a lacului, înspre drumul de Mărăşti-Aeroport sunt alte blocuri aşezate unul lângă altul şi devenite „verzi”, de cealaltă parte a mall-ului – alte blocuri, alte zeci de apartamente recent ridicate ori unele ale căror fundaţii se plănuiesc în planşe, documentaţii şi autorizaţii chiar în lunile acestea.

 

lacul cu macarale

 

Cvartetele de coardă sună paşnic şi se aud limpede. Publicul de pe ponton, de pe alei, de pe iarbă ori pietriş s-a retras în week-end la concert. „E foarte frumos aici. Nu am mai ascultat muzică clasică în parc. Sincer, nici nu am fost de mult la un astfel de concert”, mărturiseşte un spectator.

 

 

„Pentru că iubim tare mult muzica bună şi suntem îndrăgostiţi de Cluj şi oamenii săi, ne-am hotărât să facem aici primul festival din România dedicat cvartetelor de coarde. Ne mai plac şi ieşirile în aer liber, aşa că îl facem în Iulius Parc. Vor fi trei seri în care ne vom bucura împreună de o atmosferă relaxată şi de concerte care mai de care: de la valsuri clasice până la jazz şi de la divertismente de Mozart până la cover-uri rock”, şi-au explicat organizatorii iniţiativa.

voluntari

alei

 

Ce aţi auzit sau mai puteţi să auziţi, în week-end-ul 29-31 august

3 concerte/zi, între 19:00 și 22:00.

VINERI, 29 august
Q Quartet
Four Seasons Quartet
Cantabile Quartet

SÂMBĂTĂ, 30 august
Accord Quartet
Nuages Quartet
Unique Quartet

DUMINICĂ, 31 august
Napocensis Quartet
Grazioso Quartet
Rua. Quartet

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Un comentariu

  1. O vioară, un violoncel, o vioară, o violă s-au reunit pe un ponton, pe mal de lac. Skyline-ul care asigură decorul, pus deasupra apei în care se reflectă, în lumină aurie de apus, construcţiile de pe mal, e format din unghiuri (aproape) drepte. De braţe de macarale.
   ….
   În acest final de săptămână, pentru fiecare seară de vecinătate de mall (Iulius), au fost programate concerte. Nu orice fel de concerte, ci din acelea care aduc oameni şi instrumente de muzică clasică.

   Pe cuvant ca e greu sa asterni asa aiurea niste cuvinte. Concerte care aduc oameni si instrumente de muzica clasica?

  Scrie un comentariu