FOTO/VIDEO Cimitirul Central, „luminat” cu muzică. Scena Urbană a adus „requiem” în Panteonul Transilvaniei
ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 01, 2016 0 731
În ritm vesel, căciuliţa roşie se îndepărtează de cimitir, pe strada Avram Iancu. Pitica ce se ascunde sub căciuliţă are o geacă mică (la fel ca ea), cu blăniţă în jurul glugii. Chic. „Mamă dragă…”. Zice ceva în continuare, în limba ei de copil; nu se mai aude ce. E veselă şi, indiferent cum i-or fi explicat părinţii semnificaţia vizitei lor la cimitir de Luminaţie, nu a fost nimic cu impact teribil. La vârsta asta, semnficaţia trecerii dincolo e încă un concept difuz şi îndepărtat. „Ce bine!”, te gândeşti.
În tot acest timp, dinspre cimitirul central vin acorduri de muzică sobră şi înălţătoare. E concert adus de Scena Urbană, un requiem de marcat momentul 1 noiembrie şi gazda serii, care i-a introdus pe organizatori şi artişti, tocmai îl citase pe poetul Ion Mureşan. „De 1 noiembrie, părinţii îşi duc de mână copiii spre mormintele strămoşilor, ca să înveţe copiii drumul. Asta pentru ca atunci când noi, părinţii lor, nu o să mai fim, ei să ştie pe de rost drumul spre locul mormintelor familiilor lor”, parafrazează Ovidiu Blag. Până să rememorezi fraza cu strămoşi şi copii, căciuliţa roşie a şi zbughit-o, la fel de veselă, spre maşină.
De afară, se văd luminile, se aude muzica. „Ce e aici? Concert?”, se întreabă, nedumerit, cineva de dincolo de gard.
La intrarea în Cimitirul Central e forfotă: zeci de buchete de crizanteme şi cam tot atâtea lumânări sunt purtate de vizitatorii care nu contenesc să vină. Merg înspre locurile de veci ale celor dragi. Întunericul de pe deal (cimitirul, ca oraşul, e construit pe deal) e spart de pâlpâiri: sunt luminiţe roşii. Sunt roşii acum, fiindcă şi candelele care le adăpostesc sunt roşii.
Imediat după ce treci de poartă, puţin spre stânga, s-a instalat scena. Coloanele elegante ale mausoleului şi îngerul (-statuie) ascuns, cuminte, acolo oferă decorul scenei amplasate aproape de intrarea în cimitir. Este vorba despre o iniţiativă a celor de la Scena Urbană, care aduc evenimente în locuri uitate ale oraşului. Au pregătit, la fel ca anul trecut, un spectacol de 1 noiembrie. Anul trecut, zilei de reculegere tocmai i se adăugase încă o conotaţie grea: izbucnise tragedia Colectiv.
Şi în acest an echipa Scenei a revenit, de „Luminaţie”, într-un loc cu semnificaţii profunde pentru oraş şi trecutul său. Concertul din cimitir e pus în scenă de orchestra şi corul Opera Group Project. Dirijor e Vlad Eniu, responsabil de pregătirea muzicală, iar Ina Hudea a semnat Regia artistică.
„Este emoţionant că au ales atât de mulţi oameni să ne amintim împreună de cei dragi, de cei care ne-au influenţat vieţile, profesiile, e impresionant că au venit aici atâţia artişti pe scenă. Merită să facem un astfel de demers, mai sunt tineri colegi la Scena Urbană, voluntari ce dau nopţi şi zile pentru a aduce în faţă ceea ce considerăm că e patrimoniul nostru cultural”, spunea arhitecta Daniela Maier, coordonatoarea Scenei Urbane. „Am fost întrebat dacă nu mi se pare un loc neconvenţional pentru un concert. Nu, nu e, aceşti muzicieeni extraordinari vor cânta şi pentru noi, şi pentru rudele noastre, ce ne privesc poate azi dintre stele”, mai spune Ovidiu Blag în introducerea spectacolului.
„Proiectul e rodul celor ce cred în viaţa urbană. Cred că mai ales acest loc e chintesenţa Clujului, unde toţi venim pentru un moment de linişte”, spune preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, Szabolcs Guttmann, amintind de multiculturalitate, muzica – limbă universală şi de momentul de reculegere în care ne aflăm.
După vizita la locurile de veci ale unor oameni dragi, vizitatorii s-au oprit şi în faţa scenei. Privirile fascinate se amestecă cu altele triste. Culorile care iluminează mausoleul se schimbă: razele sunt albe şi strălucitoare, devin apoi roşii şi, pentru câteva momente, decorul e îmbrăcat în purpuriu.
Muzica e sobră şi înălţătoare, sus pe deal pâlpâie lumânări pentru cei dispăruţi şi totul pare grav. Dar doi dintre tinerii din orchestră îşi zâmbesc, scurt, o fracţiune de secundă, în timp ce cântă şi, puţin mai încolo, lângă instalaţia de sunet amplasată în spate, tronează două gogoşi. Momentul nu e sumbru şi nici tragic.
Programul serii
Anton Pann | Tatăl nostru – solist Alexandru Mânzat
Giuseppe Verdi | Ave Maria – Cor
Wolfgang A. Mozart | Requiem:
– Kyrie
– Lacrimosa
Luigi Cherubini | Ave Maria – Adriana Ţidor
Franz Schubert | Ave Maria – Alice Bacalu
Pietro Mascagni | Cavalleria Rusticana: – Raluca Perşa
– Intermezzo
– Preghiera
Zilele trecute au fost granizate tururi ghidate în Hazsongard şi, tot ca o iniţiativă a Scenei Urbane, s-au alcătuit hărţi şi trasee pentru a găsi locurile de veci ale personalităţilor care au marcat istoria oraşului. Hărţile pot fi găsite AICI.
Despre „Panteonul Transilvaniei” şi poveştile ce pot fi găsite despre oamenii Clujului puteţi citi mai multe:
Oamenii, monumentele şi poveştile din “Panteonul Transilvaniei”. Cum arată Scena Urbană în Cimitirul Central
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Primăria pierde contestația la executarea silită în cazul fostului cartier Lomb/Instituția trebuie să plătească dezvoltatorului cei peste 7,6 milioane de euro, despăgubiri câștigate în două instanțe
dec. 09, 2024 0
-
Un IT-ist din Cluj a fost condamnat pentru trafic internațional de droguri după ce a comandat medicamente ilegale de pe deep web pentru consumul propriu
dec. 09, 2024 0