Închide

Fotografii nemaivăzute la trei decenii de la Revoluție. Autorul, după 30 de ani: ”dacă o singură fotografie ar fi fost acceptată ca evocatoare, ar fi fost aceea. Adică era un moment extraordinar de bucurie”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - dec. 16, 2019 0 1143

Un fotograf care a surprins imagini de la Revoluția din Cluj din urmă cu trei decenii le-a publicat de astăzi, într-o expoziție la Bastionul Croitorilor. Publicul le poate vedea în premieră, după 30 de ani.

foto facebook.com/Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj

La Revoluție Victor Cutcan (foto) era electrician la facultatea de chimie a universității ”Babeș-Bolyai”. La trei decenii de la Revoluție acesta prezintă câteva zeci dintre fotografiile pe care le-a realizat în 22 și 23 decembrie 1989 într-o expoziție care poate fi vizitată gratuit până în 5 ianuarie anul viitor și în care, în câteva zeci de instantanee, surprinde atmosfera din tumultoasele zile ale Revoluției din 1989 de la Cluj, mai ales emoția manifestanților când află că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit cu elicopterul.

Sunt surprinse și numeroase cazuri în care în centrul Clujului au fost amenajate altare, unde manifestanții au aprins lumânări, dar și imagini cu vitrinele librăriilor – fie cu cărțile scrise de Ceaușescu, și un avertisment pe geam ”Jos”, fie apoi cu vitrina spartă și anunțul pus de angajații librăriei, care îi asigurau pe manifestanți că volumele dictatorului au fost, toate, arse.

actualdecluj.ro l-a întrebat pe autor care dintre fotografii l-a marcat cel mai mult. ”În istoria zilei și la rândul lor și fotografiile au istoria lor. Am pomenit istoria unei fotografii pe care am făcut-o fiind în balconul Primăriei, punând acolo instalația de sonorizare am avut jos o imagine extraordinară a sute de fețe care erau ridicate spre balcon și am făcut niște fotografii. Dacă o singură fotografie ar fi fost acceptată ca evocatoare, ar fi fost aceea. Adică era un moment extraordinar de bucurie, de învingători, de maximă manifestare”.

 

E prima dată când fotograful acceptă să facă publice fotografiile, la insistențele directorului Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca, ce a organizat o expoziție cu 40 dintre instantanee, la Bastionul Croitorilor, de astăzi.

Citește și:

Actorul care a condus Clujul când au răsturnat comunismul: "A trecut un sfert de secol și noi am făcut din comuniști bolșevici"

EXCLUSIV Primul primar postdecembrist al Clujului avea 29 de ani. Care sunt primele măsuri pe care le-a luat și cum a organizat Clujul după 22 decembrie VIDEO

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.