Închide

FOTO/ VIDEO Jazz in the Park, încheiat cu petrecere în Parcul Central. Câţi participanţi a adunat festivalul cu muzică şi ce sumă s-a strâns pentru proiecte viitoare

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iul. 03, 2017 0 769

Peste 70.000 de persoane au fost timp de o săptămână la evenimentele Jazz in the Park, după calculele de la final de ediţie ale organizatorilor. În oraşul în care până nu de mult însemnele cu „Nu călcaţi iarba” speriau locuitorii, oamenii au dansat în parc până aproape de miezul nopţii duminică şi au vizitat periferia defavorizată de lângă groapa de gunoi pentru un… concert. Organizatorii anunţă că au adunat 13.500 de euro din bilete neobligatorii la festival, bani care vor finanța inițiative culturale, sociale și educaționale, după un apel de proiecte.

Festivalul a ajuns în acest an în mai multe locaţii: cei 70.000 de participanți români și străini, câţi spun organizatorii că au avut în şapte zile, au ajuns la concertele din Parcul Central, de pe malul Someșului, de pe străzile din oraș, de la Opera Maghiară, dar și de lângă groapa de gunoi a orașului, acolo unde locuiesc peste 1.500 de oameni în cea mai izolată comunitate a Clujului, Pata Rât.

Jazz in the Park la Pata Rât. Marius Mariș / http://komiti.ro/

Jazz in the Park la Pata Rât. Marius Mariș / http://komiti.ro/

Cât despre muzicieni, aceştia au fost peste 200 din 15 țări. Nu s-a auzit doar jazz la „Jazz in the Park”, ci și combinații ale jazzului cu alte stiluri, de la rock, funk până la electro. Printre artiștii care au concertat la festival se numără americanii de la Vintage Trouble, veniți pentru prima dată în România, avangardistul muzicii jazz Dhafer Youssef, unul dintre cei mai celebri percuționiști ai lumii, Jojo Mayer și trupa lui, Nerve, regina muzicii latino din Peru, Susana Baca, corul a cappella Viva Vox, Dario Rossi, trupele Mammal Hands, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Skalpel, Hidden Orchestra, Gauthier Toux Trio.

Vezi cum a fost la concertul lui Dhafer Youssef:

Jazz cu sala plină la Cluj. Dhafer Youssef, muzica şi eşarfa colorată

Parcul a fost amenajat cu zonă de food court, cu tonete de îngheţată, cafea şi cocktailuri, dar şi cu obişnuitul de acum „Târguţ Vintage” la care nu găseai neaparat produse vintage. A apărut în acest an şi scena electro. Lumea a stat pe iarbă, cei mici au putu să îşi care „pouf”-uri uriaşe în faţa scenei, iar obişnuiţii parcului (nu neaparat obişnuiţi cu muzica de scenă) s-au oprit să se lămurească care e treaba cu noile apariţii. „E un concept foarte bun ăsta – cu jazz în parc, chiar dacă nu e doar jazz. Lumea vine liniştită, nu e condiţionată de o oră, de bilet, aşa îi atragi şi pe cei care nu sunt neaparat fani de jazz”, a împărtăşit unul dintre participanţii de la festival.

Festivalul s-a încheiat duminică seara cu un concert-„petrecere” la scena principală din parcul Central. Cu Vintage Trouble. Solistul a lansat mesaje sociale, a vorbit despre muzica muzicienilor (vs cea a calculatoarelor), i-a îndrumat pe participanţi spre mişcări noi de dans şi, la final, s-a lăsat dus pe braţe. Acesta a ţinut să le mulţumească organizatorilor pentru pregătirea festivalului şi clujenilor pentru participare, zâmbete şi dans.

„A fost cu siguranță cea mai bună și complexă ediție de până acum, am avut un line-up de excepție, o aranjare diferită a parcului, cu mai multe scene care se completau și o scenă nișată pe electro-jazz care a fost extrem de bine primită. Atmosfera a fost extraordinară atât în parc, cât și în celelalte locuri în care am fost prezenți: pe mal, la Operă, pe străzile orașului și la Pata Rât. Ne pare bine că am ajuns și în cea mai defavorizată zonă a Clujului, lângă groapa de gunoi a orașului, iar evenimentul de acolo a unul special cu o atmosferă deosebită”, spune fondatorul festivalului, Alin Vaida.

La această ediţie, în program au existat trei concerte cu bilete plătite, cele de la Opera Maghiară; la celelalte evenimente intrarea a fost liberă, iar participanţii au avut opţiunea de a achiziţiona şi „biletul neobligatoriu” – adică un bilet pe care participanții îl puteau plăti dacă-și doreau să susțină Fondul Jazz in the Park. Prin această metodă s-au adunat 13.500 de euro, bani care intră în Fondul Jazz in the Park și vor finanța inițiative culturale, sociale și educaționale. „Un apel de proiecte va fi inițiat luna aceasta și se pot înscrie toți cei care au propuneri care se încadrează în cauza de anul acesta: proiecte cultarale, educaționale și sociale pentru comunitatea de la Pata Rât și pentru oraș”, transmit organizatorii. Cei care doresc să contribuie la Fondul Jazz in the Park pot cumpăra online bilete neobligatorii de pe biletmaster.ro și kompostor.ro.

Câștigătorii Concursului Internațional Jazz in the park 2017
Unul dintre segmentele festivalului a fost dedicat concursului pentru trupe de jazz.
Antal Gabor Trio din Ungaria e trupa care a câștigat anul acesta Concursul Internațional Jazz in the Park, desfășurat în cadrul festivalului, pe malul Someșului. Premiul al doilea îi revine formației Paolo Recchia Trio din Italia, iar premiul al treilea – trupei Hences Quartet. Juriul a acordat premii pentru cel mai bun instrumentist – Markosi Joszef (Lilin Quartet) și cel mai bun solist vocal – Diana Săveanu (Infusion). Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție merge la Koszika es Csabika, iar distincția pentru cel mai bun aranjament a obținut-o trupa The Roots.
Juriul a mai acordat un premiu onorific pentru tehnică remarcabilă toboșarului Fekecs Ákos, din Antal Gábor Trio, vocalistului Sandu Bantaș din Beyond Duo din Republica Moldova și un premiu special tinerei saxofoniste de 10 ani Berkes Adél din Berkes Quartet.

Atmosfera pe mal de Somes. Sursa foto: Jazz in the Park

Juriul concursului a fost format din Ștefan Vannai, profesor de jazz, Balázs Bágyi, președintele Uniunii Jazziștilor din Ungaria, Florian Lungu, promotor de jazz, Dragoș Bâscă, promotor de jazz și Aranka Takacs, managerul Concursului Internațional Jazz in the Park.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare