Închide

Jazz cu sala plină la Cluj. Dhafer Youssef, muzica şi eşarfa colorată

ActualitateCultură by Kristina Reştea - iun. 28, 2017 0 478

Vine dintre dunele şi mirajul deşertului? Dintr-o lagună sau de pe valurile oceanelor? De lângă focuri de tabără mistice sau din păduri misterioase? Sau chiar de pe scena Operei Maghiare din Cluj? Dhafer Youssef şi cei trei colaboratori instrumentişti au ridicat cu muzica lor marţi seara în picioare publicul de sală al Jazz in the Park.

Tunisianul de 50 de ani este un compozitor avangardist al genurilor jazz și world music şi e prezentat ca fiind unul dintre principalii ambasadori ai muzicii cu influență arabă din lume. A fost premiat la BBC World Music Awards în 2003 și în 2006 și a vândut peste 50.000 de albume în toată lumea. A urcat pe scenele tuturor marilor festivaluri de jazz din lume – Montreux, North Sea Jazz, Oslo și Umbria – și a colaborat cu artiști precum Paolo Fresu, Omar Sosa sau Tigran Hamasyan.

Acestea sunt date şi cifre, muzica vine însă cu alte completări.

Intrarea:

 

Muzica pare să fie construită în mai multe trepte. E calmă, gravă şi graţioasă sau veselă şi sălbatică. La un moment dat, muzicianul îndeamnă publicul: „Puteţi dansa pe piesa aceasta, dacă doriţi”. Lumea preferă însă să primească muzica şezând, dar ici-colo mişcări abia perceptibile sau mai vioaie îţi arată că ritmurile de pe scenă nu lasă publicul indiferent.

Dhafer Youssef zâmbeşte mai tot timpul, în ritm de dans şi cu o eşarfă aproape la fel de colorată ca muzica. Dar nu chiar la fel. Aproape că poţi să ţi-l imaginezi pe micuţul interesat de muzică, ascultând jazz clandestin, cum ai citit pe undeva că şi-a început Youssef cariera. Concert în aplauze:

 

Dhafer Youssef şi-a prezentat de câteva ori colegii de scenă: Matt Brewer -bass, Aaron Parks – pian, Ferenc Nemeth – tobe. „Doi sunt americani. Plini de iubire, nu ca alţi americani. Mai avem un aproape american, el locuieşte la New York, dar e din Ungaria”, i-a prezentat Youssef pe muzicienii parteneri. Publicul a avut, aşadar, prilejul să salute cu un „szia!”

După aproape două ore, Dhafer Youssef s-a pregătit să părăsească scena, dar nu înainte să încerce să afle de la public cum stăm cu timpul. „E devreme”, i-a răspuns cineva. „E 9.30? (era deja aproape 22.00). Trişaţi?”, s-a amuzat muzicianul şi a mai oferit un „bis”.

P.S.: atmosferă de la intrarea la concert, pe ritm de „New York, New York”, în piaţeta-parcare din faţa Operei Maghiare:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.