Închide

FOTO / VIDEO Ce nu s-a văzut la TV de la mitingul lui Iohannis la Cluj: a făcut baie de mulțime și le-a transmis un mesaj sibienilor

ActualitatePoliticaTop News by Mihai Prodan - oct. 25, 2014 0 374

Primarul Sibiului candidează la Președinție peste o săptămână și vine la Cluj ca să facă o baie de mulțime; s-a întâlnit printre altele cu susținătorii săi din Sibiu, care-l așteptau pe scările Casei de Cultură a Studenților, și le-a transmis un mesaj.

 

Miting politic în centrul Clujului, ca un deja-vu al celui din primăvară: și atunci PDL (între timp fuzionat în ACL și apoi în PNL) a închis piața Lucian Blaga pentru un miting, și atunci pe scenă au urcat în mare aceleași persoane, și atunci numărul de susținători a fost aproximativ egal, câteva mii, și atunci președintele PDL Cluj Daniel Buda exagera și spunea de pe scenă că sunt „zece mii”. Până și amplasarea scenei a fost similară, deși de obicei se prefera ca aceasta să fie amplasată în fața CCS, acum și atunci scena a fost montată cu spatele la strada Napoca.

O singură diferență majoră între cele două mitinguri: atunci candidat la președinție era Cătălin Predoiu, acum a fost Klaus Iohannis. Ambii au promis multe și au salutat îndelung mulțimea. Și poate diferența că Predoiu luat-o pe jos cu miile de susținători spre Instituția Prefectului, în vreme ce acum Iohannis a luat-o în partea opusă, prin mulțime, spre autocarul care-l aștepta.

Frig pătrunzător în piața Lucian Blaga, la primele ore ale dimineții, cu spectacol folcloric susținut între alții de taragotistul Dumitru Fărcaș și de soliștii Nicolae Furdui Iancu și Dinu Iancu Sălăjanu. Cu excepția celui din urmă, aceștia au urcat pe scenă și la mitingul din martie.

M; mulți dintre susținătorii veniți de la distanță – câteva grupuri au venit chiar din Sibiu sau Brașov – umplu cafenelele și fac cozi la automatele de cafea. Printre cei din piață se remarcă un bărbat în vârstă, îmbrăcat în straie populare și cocardă tricoloră la piept. Nechifor Secui are 74 de ani și vine din Baia Mare și e „demult” înscris în PNL, de trei ani. „Normal că o să votez cu Iohannis, că Ponta numai a mințit”, spune el. Vorbim și cu un grup vesel de tineri, trei fete și un băiat, veniți din Aiud cu autocarul. Cristina (17) ,Mădălina (21), Denisa (18) și Ștefan (25) votează cu Iohannis pentru că a făcut treabă bună la Sibiu, spun ei.

Seria de discursuri era așteptată să înceapă cu precizie nemțească la 11.00, dar a întârziat un sfert de oră. Primul care ia cuvântul e senatorul Marius Nicoară, urmat de Daniel Buda, ambii cu discursuri împiedicate și stângace, și sunt urmați de Raluca Turcan, Andreea Vass, primarul Aradului Gheorghe Falcă, Cătălin Predoiu sau Mihai Răzvan Ungureanu, cu discursuri energice. S-a remarcat fostul secretar general al PDL, bistrițeanul Ioan Oltean, care deși a fost probabil cel mai în vârstă de pe scenă a fost și singurul vorbitor îmbrăcat în blugi și încălțat cu teniși. Mai semnalăm și de această dată absența primarului din Cluj-Napoca Emil Boc, care formal încă face parte din PDL, și a Monicăi Macovei, în primăvară printre vorbitori, iar acum contracandidat al lui Iohannis la fotoliul prezidențial.

După discursuri Iohannis a trecut prin mulțime spre autocarul care îl aștepta în fața Casei de Cultură a Studenților și și-a făcut fotografii cu susținătorii. A făcut și un popas pe treptele CCS, unde îl așteptau simpatizanți veniți din orașul pe care l-a condus mai bine de 10 ani, Sibiu. Vezi ce mesaj le-a transmis:

La ora 12.30 piața era deja goală, miile de simpatizanți porniseră spre autocarele care îi așteptau pe platoul Sălii Sporturilor, iar carosabilul era deja măturat de angajații companiei de salubritate. Pe scenă, lipite cu bandă adezivă pe mochetă, rămâneau etichetele cu numele celor care, cu o oră înainte, rosteau discursuri sau răbdau stoic frigul pătrunzător de afară. Coloanele de manifestanți adunați din țară iau drumul parcului, de unde se îndreaptă spre parcarea de la Sala Sporturilor – iar pe drum se fotografiază cu lacul Chios, cu stadionul Cluj Arena și cu Sala Polivalentă.

Pentru că nu se știe când se vor întoarce, la următorul miting, cu aceiași oameni și, poate, cu un alt candidat la președinție.

SAMSUNG

SAMSUNG SAMSUNG

 

(fotografii Mihai Hendea)

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu