Închide

FOTO Un restaurant celebru din Cluj vinde carne stricată și ouă expirate copiilor. Angajat: „E pericol de sănătate publică!”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - feb. 05, 2020 3 31240

Napoca 15 este un local din Cluj de pe strada Napoca  deținut de omul de afaceri Mircea Buteanu, patronul Diesel sau Alchimistul, de exemplu, un alt local situat lângă Diesel.

Napoca 15 este unul dintre cele mai vechi restaurante din Cluj și funcționează din 1994. Aici, Buteanu are un manager, pe Cristian Cătineanu, cu care nu se poate înțelege nimeni, spune o sursă. Ceea ce este  greu de înțeles este pericolul la care sunt supuși clienții cei mai mulți fiind copii.

Unul dintre angajații restaurantului spune că „nu am văzut așa ceva în viața mea. E pericol de boală acolo”. Detaliază: „Se dă carne refrigerată de câte 10 ori, cu miros. E mâncarea stricată, dar nimeni nu face nimic. Este carne stricată și se vinde. Este carne de pui expirată. Este carne de porc expirată. Recent au venit niște persoane să ia supe pentru bolnavi de la Ongologie, de pe Republicii, iar bucătarul, cu toată rușinea, le-a recomandat să comande altceva”, povestește un angajat de la Napoca 15.

Situația e mult mai gravă. În fiecare weekend, la Napoca 15 se țin majorate cu zeci, sute de invitați, cei mai mulți adolescenți. Aici se fac platouri de mâncare din cărnuri și ouă expirate. „Ferească Dumnezeu să pățească ceva un copil”, spune angajatul Napoca 15.

Alte detalii: „Au venit niște oameni și au cerut carne. Nu era nicăieri. E portocalie.  A apărut managerul Cătineanu cu două  bucăți de carne înfoliată, nu se știe de unde a adus-o și le spunea celor din bucătărie să o prepare. Carnea mirosea îngrozitor, iar ăsta spunea că a stat în baiț, că de aia miroase. Acolo, la Napoca 15, nu se aruncă nimic niciodată. Sunt cărnuri care se refrigerează de zeci de ori. Sunt cărnuri împuțite, stricate. Sunt ouă expirate. Sunt mâncăruri care pun în pericol sănătatea clienților. Se folosesc caserole de unică folosință pentru refrigerare. Adică tot ce rămâne se conservă, iar apoi toată mâncarea se servește oamenilor. Cei din bucătărie au vorbit cu Buteanu de mai multe ori, a promis că se rezolvă și-a adus niște frigidere noi. Cătineanu conduce localul, probabil că și Buteanu știe ce se întâmplă. Acolo e vorba de sănătatea copiilor, în primul rând. Clienți nu prea sunt, dar se fac majorate în fiecare weekend, unde vin 40-50 de copii. Erau niște ouă fierte de o săptămână. Acest manager Cristian Cătineanu a dat ordin ca toate aceste ouă să fie puse la frigider, după care să fie servite. Ca să nu se piardă nimic.”

Un alt angajat povestește că la Napoca 15 există lapte expirat de 10 ani de zile, care este pus pe rafturi într-o magazie la care inspectorii sanitari nu au acces, fiindcă nu face parte din bucătărie. Depozitat.  Acolo nu are nimeni acces. Lângă scara de urcat spre mansardă nu intră controlul fiindcă nu face parte din bucătărie.

Aici se depozitează laptele de 10 ani

Un fost angajat de la Buteanu spune că: „Aici se întâmplă ceva greu de priceput, fiindcă autoritățile care ar trebui să intervină o fac tardiv. El era informat întotdeauna când urma să vină un control  de la finanțe sau de la DSV. El știa dinainte, suna la localul respectiv și anunța angajații să facă curat, adică să ascundă tot ce-i expirat”, povestește un angajat de-ai săi.

Patronul localului Mircea Buteanu a declarat-  arogant-  pentru actualdecluj.ro: „Este adevărat că există localul Napoca 15, este adevărat că există domnul Cătineanu, că există Mircea Buteanu. Nu este adevărat că am vândut carne sau ouă expirate, cum spuneți voi.” 

Vom reveni pe această temă. 

 

 

 

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  3 comentarii

  1. Facem câteva precizări necesare la acest articol, mai ales pentru că nu am fost contactaţi pentru un punct de vedere.
   Individul în cauză(este unul singur dintre angajaţi), cel care, se pare, a vândut informaţiile ziarului, este un fost angajat de-al nostru Kovács István Dávid, cu contract de muncă din data de 13.01.2020. De la bun început s-a dovedit a fi extrem de dificil, s-a certat cu întregul personal, a ameninţat colegele cu acte de violenţă, drept care ne-am şi decis să ne despărţim de dânsul. Dacă redacţia Actual de Cluj ar fi dat dovadă de un minim profesionalism ar fi aflat de la noi aceste lucruri, iar studiind un pic mai adânc profilul celui care i-a vândut balivernele, ar fi aflat că este o persoană care a avut, şi mai are serioase probleme comportamentale. Scandaluri şi bătăi în oraşul de unde provine, Tg. Mureş, ieşiri necontrolate, aproape contondente, de câte ori i se pare că lucrurile nu se desfăşoară după dorinţa lui, etc. Toate acestea se găsesc pe internet cu mare uşurinţă.
   Cât despre Restaurantul Napoca 15, acesta funcţionează de peste 25 de ani. Recenziile celor care i-au călcat pragul stau mărturie. Se pot vedea pe google.com, tripadvisor.com, amfostacolo.ro, ş.a. Nu toate sunt de 5*, au fost şi nemulţumiri, ca peste tot. Dar acuzaţii de genul lapte expirat de 10 ani, ouă şi carne stricate, etc, etc sunt atât de neverosimile, încât este extrem de ciudat că un ziarist le-a publicat, într-un stil bombastic, fără a face nici cea mai mică verificare, dând dovadă de o lipsă totală de profesionalism şi răspundere.
   Ne-aţi adus grave prejudicii de imagine şi materiale postând şi distribuind un articol mincinos şi voit răuvoitor.

  2. ‘s-a certat cu întregul personal, a ameninţat colegele cu acte de violenţă, drept care ne-am şi decis să ne despărţim de dânsul.’
   Ce frumos contra-ataca Catinean, dar ati putea spune si de Buteanu cum isi i-a la palme angajatii, ii ameninta, striga la ei, ii trage de imbaracaminte pana le rupe in incercarea de a-i trage, pe scari, afara din local, se comporta ca ultimul ciurdar(asta s-a inamplat cu o angajata de sex feminin..)… si replica politiei ‘au mai fost cazuri, nu se va intampla mare lucru…’ incredere si singuranta ca in rRomania, nicaieri.. ahahahaha. Dupaia te suna si iti porunceste sa iti retragi plangerea impotriva lui. Astia suntem, ne meritam soarta, oamenii de cea mai joasa speta au putere in tara asta..

  Scrie un comentariu

  Articole similare