Închide

Foștii locatari ai clădirii din Gruia ocupate de srilankezi: ”nu ne-a făcut deloc plăcere să fim înconjurați de vecini care nu ne plac, și ne feream să nu-i călcăm pe bătături”

Actualitate by Mihai Prodan - feb. 05, 2020 1 873

Vecinii de pe strada Lăpușului care au asmuțit nu mai puțin de opt instituții de control pe cei 22 de srilankezi care le-au devenit vecini în urmă cu câteva luni au sâcâit și foștii locatari ai clădirii, o grădiniță – dar nici pe departe la același nivel. Mai exact, fără petiții și liste de semnături și in incident cu Poliția în opt ani.

În clădirea de pe strada Lăpușului, de la numărul 22, a funcționat până în urmă cu câteva luni o grădiniță, iar aceasta timp de ani de zile – mai exact din 2011 până în luna august anul trecut. Relația cu vecinii a fost tensionată în toți acești ani, dar o singură dată s-a lăsat cu chemarea Poliției și niciodată nu s-a întâmplat să se redacteze o petiție, semnată de vecini, cum s-a întâmplat de când în clădire s-au mutat 22 de cetățeni străini, cu pielea închisă la culoare.

S-ar putea crede că dacă problema vecinilor este că e prea aglomerată clădirea să fi făcut petiții și liste de semnături și pentru controale la grădiniță, mai ales că aceasta nu a fost, și nu este nici acum, autorizată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Nu s-a întâmplat aceasta, însă. În plus nu a fost sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, Poliția sau Inspectoratul Teritorial de Muncă – cum s-a întâmplat în urmă cu câteva luni, când aici au ajuns 22 de srilankezi veniți să muncească, cu forme legale, la un restaurant din zonă.

Am vorbit cu fondatoarea grădiniței, care descrie relația cu vecinii.

Mădălina Rusu e fondatoarea grădiniței Alle Kinder care a funcționat în acest spațiu din 2011 și până în august anul trecut când grădinița s-a mutat într-un spațiu mai bun. Ea spune pentru actualdecluj.ro că în acești ani a fost permanent sâcâită de vecini dar, în ani de zile, o singură dată s-a întâmplat ca vecinii să cheme Poliția – căci chiar s-a întâmplat aceasta, pentru că un vecin a fost deranjat de faptul că e gălăgie în curtea grădiniței. ”Nici de noi nu le-a plăcut în mod deosebit. Au chemat Poliția o dată pentru că era gălăgie de la copii, în curte. Dar de amenințat ne-au tot amenințat să ne mutăm, în fiecare an. Au tot fost discuții, ”Când plecați de-aicea?”. O singură dată au chemat Poliția pentru că ”de ce scoatem copiii afară de dimineață”, că e gălăgie și îi trezim din somn la ora 9”, spune ea. Rusu concluzionează: ”nu ne-a făcut deloc plăcere să fim înconjurați de vecini care nu ne plac, și ne feream să nu-i călcăm pe bătături”. 

Citește și:

Clujul tolerant nu suportă sri lankezii, vecinii au făcut petiție împotriva unui angajator care a adus 22 de migranți legali. ”Din prima zi vecinii au chemat Poliția”

Un comentariu

  1. De ce nu dati lista celor care au facut reclamatia? Cine este instigatorul? Au platit pentru reclamatii nefondate? Un copil plateste 500 lei ca a sunat la 112, ma rog, parintii lui platesc, iar acestia sa nu plateasca?
    Poate asa se potolesc!

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.