Închide

FOTO. S-a decis câștigătorul concursului pentru „Campusul de Știință” din Lomb: Echipa bucureșteană KXL Studio preia contractul. Cum arată proiectele premiate?

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 23, 2022 0 547

Biroul de proiectare bucureștean KXL Studio a câștigat concursul pentru proiectarea viitorul complex Science Campus din dealul Lomb, au anunțat azi organizatorii competiției, Primăria Cluj-Napoca, în asociere cu Universitatea Babeș-Bolyai și Ordinul Arhitecților din România. Urmează negocierea contractului pentru proiectul „amfiteatrului verde”, după cum l-a numit arhitectul Vlad Gaivoronschi, președintele juriului. De asemenea, primăria și UBB, partenerii de proiect au de găsit și finanțarea pentru concretizarea conceptului.

17 proiecte au fost înscrise în Concursul internațional de soluții pentru viitorul complex Science Campus Cluj — „ansamblu urban destinat cercetării, educației și antreprenoriatului care contribuie la dezvoltarea cunoașterii și inovării”. Câștigătorul urmează să încheie cu primăria contractul de proiectare, în valoare de maxim 12,8 milioane de lei fără TVA.

Autoritatea contractantă a concursului este Municipiul Cluj-Napoca, în asociere cu Universitatea Babeș-Bolyai, iar de organizarea concursului s-a ocupat Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania a OAR.

Ce include proiectul

Suprafața totală a terenului, aflat în proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca, este de 6,48 hectare, din care o suprafață de 3,48 hectare îi va reveni Primăriei pentru realizarea unui Science Center, precum și a unei piețe urbane și terenuri de sport, iar o suprafață de 3 hectare îi va reveni Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui ansamblu de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc.

Mai precis, în cadrul complexului, partea care îi revine UBB urmează să cuprindă un miniCampus UBB – InfoBioNano4Health, format dintr-o componentă educațională (pentru specializarea de informatică – cea mai mare din țară), una de cercetare-dezvoltare-inovare (în forma Institutului InfoBioNano4Health – dedicat mai ales cercetării de tip ”challenged-based” în ecosisteme antreprenoriale) și locuri de cazare/recreere pentru studenți, după cum explică reprezentanții universității. Componenta aferentă primăriei completează proiectul, aducând și educația preuniversitară și partea de “citizen science”.

„Clujul trebuie să se dezvolte dincolo de dealuri”, spune rectorul UBB, Daniel David, care a ținut să menționeze că, prin cooperarea cu primăria, proiectul va fi unul mai complex decât ceea ce ar fi desenat planurile inițiale ale UBB pentru Facultatea de Matematică și un centru de cercetări.

„După ce acest proiect va începe să capete formă, toți ceilați actori academici sunt bineveniți, deschidem în primul rând cooperarea cu colectivul de la Cluj, cu universități, institute de cercetare, institute naționale. Nu îl văd izolat de restul mediului academic. În ceea ce privește construcțiile de acolo, mi-ar plăcea să fie unele iconice pentru Cluj”, a subliniat David, înainte de anunțarea câștigătorilor.

„Science Campus este deja un model de bune practici în ceea ce privește colaborarea între mediul academic și administrațiile publice locale.  Vreau să mai subliniez încă o dată faptul că ceea ce este Clujul astăzi, dar și ceea ce va fi în viitor se datorează mediului academic și universităților clujene”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

„La acest concurs internațional am avut o prezență importantă de la nivel european, din țări precum Spania, Olanda, Belgia, Bulgaria, dar și echipe de arhitecți din România. Acesta a fost cel de-al 9-lea concurs internațional de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca, împreună cu Ordinul Arhitecților din România. Cel de-al 10-lea concurs, pentru amenajarea Parcului Bună Ziua, este deja lansat, având ca termen de depunere data de 22 august. De asemenea, mai avem încă 4 concursuri în pregătire”, a subliniat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca.

Câștigătorii

Echipa care preia proiectul e KXL STUDIO, birou de proiectare care a mai participat la alte două competiții pentru obiective de la Cluj, fără să le câștige însă.

„Suntem la al treilea concurs în Cluj, lucrăm cu mulți dezvoltatori, e o primărie „încăpățânată” aici, la Cluj. Ne dăm seama că va fi un proiect foarte greu, cu doi beneficiari”, a spus reprezentantul echipei

Urmează negocierea cu echipa câștigătoare și identificarea fondurilor necesare. „Ne propunem să îl finanțăm din fonduri europene, sunt câteva axe de finanțare pe care le vizăm”, a spus Cîmpean.

 

PREMIILE și MENȚIUNILE:

PREMIUL I  S.C. KXL STUDIO S.R.L.
Autori principali: Arh. Andrei Lucian Nistor
Coautori: Arh. Alexandru Grindeanu
Colaboratori arhitectură: Arh. Roxana Nistor, Arh. Corina Cigoeanu, Arh. Andreea Netejoru, Arh. Oana Crăciun, Arh. Ștefan Tănase
Colaboratori specialități: Urb. Iulia Sabău, Urb. Diana Constandache, Urb. Vlad Nour, Ing. Alina –
Mihaela Păun

 

Premiul 2 – PRACTICAL ARCHITECTURE AND URBANISM S.L.P.
Autori principali: PRACTICE ARCHITECTURE AND URBANISM S.L.P. (Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramón Sierra)

Colaboratori de arhitectură: Beatriz Whitham, Iván Iglesias, Costan Svinti

PREMIUL III – LBA ARCHITECTURE ET INGENIERIE în asociere cu NEWBRIDGE INFRASTRUCTURI SRL
Autori principali: Laurent BECKER – architecte
Coautori: Justin BARONCEA, Cristina GINARA, Weirong LI, Nicolas TRIBOI
Colaboratori arhitectură: Codruta POP, Arina BOARIU, Mihai Barbu, Alex Voicu, Ioana Nanis, Radu Enescu
Colaboratori specialități: Razvan IONICA, Matei DERSIDAN, Ruxandra CIACOI

MENȚIUNE ONORIFICĂ – Metapolis Architects în asociere cu Atelier Mass
Autori principali: Metapolis Architects (Mircea Munteanu, Cristian Panaite)
Coautori: Atelier Mass (Silviu Aldea, Camelia Sisak, Sisak Tamás), AnthropoScene (Bogdan Ilie, Ana Sabrina Martinez), Studio de Peisaj Ana Horhat (Ana Horhat)
Colaboratori arhitectură: Metapolis Architects (Diana Sava, Mihai Șom, Lucian Cornea, Mihaela Bâcu, Ciprian Ungurașu, Laura Dinu), Atelier Mass (Robert Vasiluț, Verona Musteață, Violeta Frișan, Daciana Briana Vancea, Narcis Sala)
Colaboratori specialități: Studio de Peisaj Ana Horhat (Ivona Svinți, Claudia Uglea)

MENȚIUNE ONORIFICĂ SC URBAN SCOPE SRL în asociere cu Manda Works și S.C. Artconcept Building S.R.L.
Autori principali: S.C. Urban Scope S.R.L.
Coautori: Mandaworks AB
Colaboratori arhitectură: S.C.Artconcept Building S.R.L.
Colaboratori specialități: Urbanist Negru Ana-Maria, Arhitect Ciobanu Enescu Daria

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.