Închide

FOTO. Plimbare pe mal de apă, cu vedere la Cetăţuie. Concursul pentru Someş ar putea „primi” şi o bucată din deal

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - apr. 21, 2016 0 1230

Versantul Cetățuii care face parte din peisajul cu apă al orașului ar putea fi inclus în concursul care are în vedere reamenajarea malurilor Someșului.  Deocamdată, s-a lansat o idee, a avut loc o discuţie, s-au exprimat nişte acorduri de principiu. Ordinul Arhitecților are în lucru o temă de concurs pentru malurile Someșului, iar Facultatea de Arhitectură s-a ocupat de zona cu viitorul amfiteatru dorit pe Cetățuie. Primarul promite de toate – nu e foarte clar ce anume se va întâmpla, concret, dar edilul susține că foarte curând clujenii vor vedea schimbări concrete pentru Cetățuie. Pe de altă parte, cei care se ocupă de aceste teme arată că mai sunt pași de făcut înspre această direcție.

Plimbarea

Ieşi din Parcul Central, traversezi precaut şi ajungi direct pe malul apei care parcurge oraşul, la podul cu pătrate de fier care te trece dincolo spre cartierul Grigorescu. Chiar aici ai şi un indicator mare care îţi arată şi o altă destinaţie de cărţi poştale a Clujului: Cetăţuia. Iar dincolo de indicator, se înalţă frumos chiar dealul care îţi oferă punctul de belvedere al oraşului.

cetatuia sageata

Parcul, apa, poduri, Cetăţuia – sunt toate aici şi, la o simplă plimbare, înţelegi de ce de ani de zile câţiva arhitecţi şi urbanişti tot vorbesc de posibilitatea unui traseu continuu care să lege mai bine, la pas, aceste locuri.

DSC_1286

Pietonalul de pe mal e deocamdată îngust, dar există, iar lângă Podul Elisabeta poţi să îţi aminteşti uşor cum anul trecut aici se făceau proteste pentru ca primăria să nu radă malul verde şi să nu facă încă o bandă auto. Nu a făcut-o. La presiunile societăţii civile recent închegate în oraş.

podul de departe

Dar micul trotuar proaspăt amenajat, atât de greu câştigat, e invadat de maşini. „Avem locuri de parcare noi în oraş!” – şi-au zis unii.

DSC_1315

Priveliştea e amestecată şi ţi se arată în straturi: apa, blocurile în liniile drepte şi gri ale anilor de dinainte de ’89, scorojite, bătrâne şi decorate cu antene parabolice, câteva case şi, dincolo de ele, dealul sălbatic al Cetăţuii, pe care tronează, sus, hotelul Belvedere şi „Crucea”.

DSC_1299

DSC_1329

Ce se poate face cu acest peisaj?

Varianta primarului

Întrebat fiind daca va reabilita scările care urcă pe Cetățuie, primarul Emil Boc zice că lucrurile sunt în pregătire, în discuție în direct cu cetățenii pe Facebook (menţiune: suntem în perioadă de campanie electorală). Are chiar mai multe planuri de lucru, susține edilul. „Da, avem un plan. Avem un plan de reabilitare a întregii zone, care e la Comisia de Monumente – scări si ziduri, plus alei, care vor face obiectul unei modernizări masive în această primăvară. Domnul Pantelimon de la RADP (Ion Pantelimon, director Regiei Autonome a Domeniului Public, n.red.) și Gabriela Cora de la Drumuri Urbane sunt cei care se ocupă direct. Nu va trece mult timp până să vedeți că se lucrează. Și mai avem un proiect pentru realizarea unui amfiteatru împreună cu OAR”, spunea primarul.

Varianta arhitectului-şef. Amfiteatrul

În urmă cu doar câteva săptămâni, informațiile dinspre primărie erau ușor diferite: administrația locală anunța că va lansa un concurs de soluții pentru amenajarea proprietății recent cumpărate de oraș pe Dealul Cetățuia cu 120.000 de euro – un hectar de teren și porticul de deasupra scărilor. Tema pentru acest concurs a fost deja realizată pentru primărie, dar nu de OAR, ci de Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj. O bucată din dealul de belvedere al orașului a ajuns efectiv în proprietatea primăriei, după parcurgerea tuturor formalităților, la finalul anul trecut. Anul acesta, primăria va lansa și un concurs de soluții pentru un proiect de amenajare a zonei, după cum a informat arhitectul-șef al orașului, Ligia Subțirică.

pod

Varianta Ordinului Arhitecţilor. Someşul şi versantul

Și dacă îi întrebi pe „partenerii” de la OAR situația ar sta altfel: concurs în pregătire există, dar e vorba de cel asumat public, pentru malul Someșului. Iar în acest context ar putea fi introdusă Cetățuia. Nu e vorba însă de un obiectiv strict – teatrul de vară, ci de asocierea unei bucăţi de Cetăţuie. Amitnim că primăria a lansat o licitaţie şi a încredinţat apoi pregătirea documentaţiei de concurs Ordinului Arhitecţilor din România, prin filiala Transilvania, în colaborare cu Departamentul Concursuri al Ordinului. Licitaţia a vizat, la pachet, două obiective: Someşul, dar şi reabilitarea Turnului Pomperilor. Actualdecluj.ro a întrebat care este stadiul pregătirilor pentru lansarea concursurilor.

„I-am dat o idee primarului, având în vedere că suntem în proces cu Someşul, cu Turnul Pompierilor, pentru care se pregătesc concursuri. A fost o discuţie cu primarul şi fiindcă am văzut că nu se întâmplă nimic în ceea ce priveşte Cetăţuia s-a conturat această idee, să fie cumva integrată în concursul cu Someşul, având în vedere această pantă a Cetăţuii spre Valea Someşului. Cu ideea de a avea spaţii comunitare pe mal de Someş tot aveam probleme – sunt şosele foarte aproape, construcţii foarte aproape. În principiu, şi primarul a fost de acord să introducem Cetăţuia în tema de concurs, am putea să încercăm să salvăm partea vizibilă a Cetăţuii. Dar aceasta a fost doar o discuţie şi mai departe trebuie să ştie Dan Clinci, care se ocupă de acestă temă”, ne-a spus Szabolcs Guttmann, preşedintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România. Se află de asemenea în lucru proiecte de intervenții de urgență pentru proprietăți private pe Cetățuie.

Mai precis, tema de concurs s-ar putea „lărgi”, așa încât să primească și o bucată din Cetățuie. Ar fi o idee chiar binevenită, consideră cei de la OAR. Dar nu în aceleași condiții în care s-a semnat contractul. „A fost o hotărâre luată de primar, supusă dezbaterii, transformată în procedură de achiziție pentru concursul de soluții. Dar acest concurs se cheamă „Plan Director pentru malurile râului Someș, pe tot traseul din municipiu”, respectiv „Temă pentru concurs de soluții Revitalizare Turnul Pompierilor” (OAR Transilvania se ocupă de temă şi ar urma, pe baza acestora, lansarea de concursuri, n.red.). Discutăm acest proiect în comandamente, din când în când. Iar la una dintre aceste întâlniri s-a adus în discuție și faptul că versantul sudic expus orașului participă la același complex peisager. Ar fi bine să fie analizat și el. Am zis toți că da, ar fi o chestie bună, că dacă faci proiect pentru maluri ar fi un moment potrivit să ai în vedere și acest versant. De aici la includerea lui în documentația unui singur concurs e un drum și costă. Dacă ni se dă timp, suntem bucuroși să facem și munca asta. Dar nu în aceleași condiții”, subliniază arhitectul Dan Clinci. „Există o foarte mare disponibilitate, iar miza este strategică pentru oraș. Ar fi bine ca această discuție să treacă la faza următoare. Ne-am zis să terminăm Turnul Pompierilor, să îl dăm în lucru și să ne concentrăm pe Someș”, a expus Clinci strategia.

Reprezentanţii primăriei aveau şi nişte posibile termene pentru lansarea concursului: aprilie-mai pentru Turnul Pompierilor şi cel mai probabil a doua jumătate a anului pentru complexul Someş. În acest an, sunt prevăzute și sume în buget pentru aceste planuri: 500.000 de lei pentru Planul Integrat de dezvoltare Someș – concurs de soluții, studii și proiect tehnic. Concursul de soluții pentru reabilitarea Turnului Pompierilor are prevăzută suma de 250.000 de lei.

După ani și ani: concursuri pentru Someș și Turnul Pompierilor. Care e stadiul pregătirilor

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.