Închide

FOTO Părinții clujeni și profesorii au ieșit în stradă. Mesaj de la Cluj: „Deca, demisia!”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 08, 2023 2 2861

Sute de părinți, elevi, profesori, dar și membri de sindicat au ieșit azi în centrul Clujului protestând pentru educație și creșterea salariilor în Învățământ. Protestatarii afișează mesaje prin care cer respect pentru angajații din învățământ și scandează, iar părinții au pancarte prin care își arată solidaritatea cu greva profesorilor. Printre mesajele lansate de aceștia se numără și o solicitare către ministrul Educației: „Deca, Demisia!”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” a anunțat pentru azi un protest la București la care sunt așteptați peste 20.000 de oameni, începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei.

De asemenea, un protest la care participă membri de sindicat, dar și părinți a început în jurul orei 12.00 la Cluj. Acesta a demarat în Piața Unirii, apoi manifestanții au început marșul pe Bulevardul Eroilor.


 

„Guvernare eșuată/ România educată”, „Părinți responsabili alături de profesori responsabili”, „Cine are carte de ce nu are parte?” – sunt câteva dintre mesajele protestatarilor.

Mesajul organizatorilor care i-au chemat și pe părinți în stradă:

„Dragi părinți, dar și elevi din școli,
Dragi clujeni,
Haideți la protest, să susținem Educația și profesorii aflați în grevă!
Profesori și elevi se află deja în stradă nu doar pentru salarii decente, ci pentru că Educația are nevoie de respect și susținere aici și acum.
Noi, părinții, precum și toți cei care manifestăm spirit civic, avem responsabilitatea să strângem rândurile în jurul profesorilor și elevilor. Împreună, formăm o comunitate de interese. Cu toții, formăm o țară. Și nu putem fără educație de calitate.
Conform statisticilor,
• 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcționali
• între țările europene, România este pe primul loc la părăsirea timpurie a școlii și pe ultimul loc la ponderea tinerilor absolvenți de studii superioare.
• alte realități românești alarmante sunt exodul creierelor, respectiv emigrarea tinerilor ultracompetenți, precum și criza de forță de muncă calificată din anumite domenii.
Toate aceste date înseamnă posibilități de prosperitate eșuate și o calitate redusă a vieții. Contextul actual este favorabil, iar România este în creștere economică. În lipsa educației, însă, nu putem valorifica ceea ce ne este la îndemână.
Greva profesorilor este o oportunitate unică pentru toți, ca țară, să abordăm lucid nevoile Educației în România.
Cu toate acestea, guvernul Ciucă expediază cu superficialitate și aroganță greva profesorilor, și, în acest fel, pe noi toți.
În ciuda faptului că educația a fost declarată prioritatea președintelui Johannis și a guvernului actual,
• Ministrul Educației, Ligia Deca, a acceptat cel mai mic buget din istoria recenta a României, de 2.1% din PIB, în condițiile în care legea prevede 6%.
• În presă se vehiculează că acordarea pe anul viitor a minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pentru educație, așa cum prevede noua lege a învățământului, nu va fi respectată.
• Premierul Nicolae Ciucă și Ministrul Afacerilor de Interne, Lucian Bode, sunt plagiatori dovediți, care au rămas în funcție. Demonstrarea plagiatelor flagrante ale doctoratelor lor nu a clătinat sprijinul politic al președintelui Klaus Johannis, el însuși profesor, și inițiator al proiectului România educată, o tentativă eșuată de reformare a învățământului.
Dacă nu ne solidarizăm cu profesorii, riscul este că vom aluneca în România eșuată.
Pentru că lipsa Educației costă; ea aduce vulnerabilitate socială și corupție.
Ca părinte, susțin această grevă. Hai și tu!
Pentru că Educația înseamnă libertate, discernământ și prosperitate.”

2 comentarii

  1. Sunt profesor care ar fi trebuit să fie la pensie,dar,… cănd văd ceea ce ” nu vine” după noi,seniorii,nu pot abdica!
    Asta înseamnă că iubești copiii și că le vrei un viitor demn!

  2. Manipulare ordinara!!!
    Sa-ti fie rusine ‘actualdecluj’ pt o mostra de jurnalism de WC. Asa zisii parinti erau de fapt toti profesori, iar copiii erau de fapt copii ai profesorilor. Sunt cadre didactice care si-au tarat dupa ei copiii cu pancarte. O incercare jalnica de legitimizare a grevei. Dreptul la protest exista, dar manipularile, patetismul si jumatatile de adevar nu sunt tolerate de oamenii cu bun simt.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.