Închide

FOTO. Cum arată în 2015 platforma fostei fabrici de dulciuri din Mărăşti. Şantier la Feleacul-CBC

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 08, 2015 0 2933

 

Printre blocurile cenuşii din Mărăşti, cu vecinii de la Farmec care anunţă renovări „în curând”, alături de căsuţe şi peste drum de fosta Fabrică de Pensule (pe care o cheamă la fel ca pe vremea când producea pensule, dar care acum e casă de ateliere şi galerii de artă) s-a ridicat prima dintre clădirile Cluj Business Center. Cu faţadă de sticlă şi trimiteri la joc de pătrate de tablă de şah, imobilul ridicat pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul e acum sediu pentru corporatişti / informaticieni, cu locuri pentru biciclete afară (pentru corporatişti eco) şi instalaţii de artă cu personaje fantomatice, pe strada – sediu de birouri şi de centru de cultură contemporană.

 

incalceala

vecinii fantome

Iar exact lângă „scara I” de birouri e şantier în lucru zilele acestea. Pentru „scara II” de birouri. Pe strada H. Barbusse, cu parcări de maşini de-a lungul trotuarelor, fosta platformă industrială a fabricii de dulciuri Feleacul e pregătită de continuare reconversiei. Vara trecută, dezvoltatorii de la Felinvest au reluat șantierul pentru faza a doua de proiect, adică încă aproximativ 8.600 mp de birouri pe fosta platformă a fabricii. Lucrările pentru etapa a II-a au fost demarate, însă ulterior suspendate, până la pregătirea finanţării şi închirierea primei clădiri de birouri, deja finalizată.

 

nou si nou scarile I si II

 

Acum, la scara II se lucrează, iar constructorii au ca termen de finalizare primul semestru al acestui an pentru imobilul care va lansa pe piaţă o suprafaţă similară cu cea din prima etapă: aproape 9.000 mp de birouri. Printre chiriaşii clădirii deja livrate se numără Arobs, IDM, Analog, SAP ori Recollection. Clădirea are o suprafață închiriabilă de 8.600 mp și o chirie care ajunge la 12 euro/mp, potrivit datelor oferite de proprietari.

 

muncitori scara II

 

placa de santier

Gândit pe etape, CBC urma să fie, la finalizare, cel mai mare centru de afaceri din oraș, cu un total de 57.050 mp birouri clasa A şi servicii. Concurența puternică din 2013-2014 din piața birourilor și noile proiecte în derulare pe acest segment au modificat planurile dezvoltatorilor de la Felinvest, care au decis să renunţe la o parte din birouri în favoarea apartamentelor. „Ne orientăm în funcţie de cum evoluează piaţa. Iar piaţa e în mişcare”, spun dezvoltatorii de la Felinvest

 

strada cu masini

 

Istoric pe strada H. Barbusse: dulciuri, apartamente, birouri, apartamente

Proiectul de reconversie a fostei platforme industriale Feleacul (unde se producea inclusiv celebrul Pufarin) de la producţie la planuri imobiliare a fost lansat în perioada ante-criză de familia Buzoianu şi a trecut prin mai multe etape de adaptare la vremurile imobiliare tulburi prin care a trecut piaţa. Astfel, şantierul pe terenul Feleacul s-a deschis în 2008, când proiectul viza realizarea unui ansamblu rezidenţial cu 660 apartamente. Doar un an mai târziu, în 2009, şantierul, cu lucrarea abia ieşită din pământ, intră în conservare. În 2012, şantierul e redeschis, cu proiectul reorientat: o parte a ansamblului rezidenţial este transformată acum în birouri. Evoluţia pieţei îi face pe proprietari să modifice din nou proiectul, iar în toamnă anunţă că acesta devine integral ansamblu cu spaţii pentru servicii. În 2013, prima dintre clădiri a fost finalizată, iar acum se află în şantier scara II din ansamblu. Pentru terenul disponibil, dezvoltatorii ar putea opta pentru revenirea la planurile iniţiale: apartamente.

 

arta de la CBC

 

Şantierele concurenţei de pe terenurile fostei industrii de Cluj

În apropierea zonei centrale, pe fosta platformă Tricotaje Someşul, dezvoltatorii de la NEPI şi timişoreanul Ovidiu Şandor au în lucru şantierul etapei a doua din cadrul The Office, cel mai mare proiect de birouri de pe piaţă. În zona gării, Fribourg Development lucrează la faza II din Liberty Technology Park, pe terenul fostei fabrici Libertatea.

 

Preţuri pe piaţa de birouri din Cluj

 

Birou Clasa Centru Semicentru Cartier Periferie
A 9-13 eu/mp 8-11 eu/mp 7-10 eu/mp 5-8 eu/mp
B 7,5-10 eu /mp 7- 10 eu/mp 6-8 eu/mp 4-7 eu/mp
C 6-7 eu/mp 5-7 eu/mp 5-7 eu/mp 3-5 eu/mp

 

Sursa: REMS Imobiliare

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare