Închide

Locuri noi în oraş pentru TIFF în 2015: Filmul „merge” la studenţi

ActualitateFestivalFilmTop News by Kristina Reştea - mart. 07, 2015 1 763

 

A asociat Mănăşturul cu termenul de “open air”, cu filme la margine de oraş în cel mai mare cartier al Clujului, a mers în Mărăşti şi până pe strada Maiakovski la părăsitul Depozit de Filme şi, de câţiva ani, foloseşte ca decor de filme şi evenimente şi castelul Banffy din Bonţida, a mers şi la mall-uri, dar apoi a renunţat, a fost şi în Mărăşti, şi la Sapientia. 2015 e anul în care TIFF ajunge în cartierul general al studenţilor. Locaţia nouă pentru ediţia din acest an a festivalului este campusul din Hasdeu şi e posibil ca pe listă să apară şi lacul din Gheorgheni.

„Anul acesta vrem să lansăm un nou proiect – TIFF Campus, mergem în Hasdeu şi este posibil să ajungem şi în zona Iulius Mall (pe Scena Verde de pe lac, proiect lansat de Societatea Culturală Filarmonia și Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Cluj, n.red.)”, spune despre noutăţile din agenda TIFF 14 Tudor Giurgiu, directorul Festivalului. „Ne pregătim să mergem anul acesta în Hasdeu, dar pe viitor ne dorim să ajungem şi în alte campusuri. Iniţiativa se potriveşte bine cu anul Capitalei Europene a Tineretelui, dar vrem să avem o prezenţă constantă în zona studenţească. Nu doar în 2015 şi nu doar în Haşdeu”, a detaliat Cristi Hordilă, festival manager al TIFF. „Ideea este să apropiem lumea filmului de studenţi”, completează Hordilă. Pentru ediţia din 2015 (a 14-a ediţie a festivalului) asta ar însemna instalarea unui ecran, pentru proiecţii în campus, dar şi un program pe timpul zilei, pentru „activarea zonei”. Organizatorii iau în calcul 2-3 posibile locaţii, pentru proiecţiile open air, dar şi cantina UBB, ca variantă de rezervă (indoor). Scenă de TIFF va ajunge şi celebra stradă cu terase şi pub-uri Piezişă, pentru „muzică şi voie bună”, dar cu „respect pentru perioada de sesiune”, zic organizatorii.

De ce abia 2015 pentru extinderea „acasă” la studenţi? „Nu le putem face pe toate o dată. Am încercat să nu fim doar în centrul oraşului, să ne extindem prezenţa şi în cartiere, avem Mănăştur Open Air, avem proiecţii în Mărăşti, anul viitor vrem să folosim şi Cinema Dacia, dacă primăria termină proiectul. Ideea este să aducem în fiecare locaţie ceva diferit, adaptat fiecărui tip de public, să venim cu ceva „tailor made””, spune Hordilă. Cartierul Gheorgheni e şi el în target, însă deocamdată nu e siguc că festivalul de film şi proiecţiile vor ajunge pe Scena Verde (aflată la stadiu de proiect în lucru, pentru Zilele Arhitecturii). Depinde, printre altele, de buget şi logistică.

 

Sursa foto: TIFF

Sursa foto: TIFF

 

În afară de cinematografele de centru, TIFF are proiecţii şi evenimente în diverse locaţii din oraş. De la preluarea clădirii de pe strada Universităţii, Casa TIFF e „inima festivalului”, alături de Piața Unirii Open Air, unde au loc proiecții în aer liber, în fiecare seară în perioada festivalului, dar și întâlnirile de la TIFF Lounge. Filme și evenimente speciale sunt programate în perioada TIFF și la Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Arta, Casa de Cultură a Studenților, Mănăștur Open Air, Institutul Francez, Cinema Mărăști. Au ieşit din program cinematografele din mall-uri (Polus şi Iulius), dar anul trecut au fost introduse trei locații noi: Universitatea Sapienția, Cercul Militar și Depozitul de Filme de pe strada Maiakovski, pentru evenimente speciale legate de campania „Salvați Marele Ecran!”.  De asemenea, castelul Banffy de la Bonțida a fost gazdă de week-end pentru programul Weekend la Castel. Vezi AICI care sunt locaţiile festivalului de film.

 

depozitul de filme

Sursa foto: TIFF

 

 

Festivalul de 200 de filme şi 1,5 milioane de euro

Organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, Festivalul Internațional de Film Transilvania, unul dintre cele mai importante evenimente de film din țară, a contabilizat anul trecut, potrivit organizatorilor, o mie de invitați, 413 voluntari și 63.000 de bilete vândute. Cele 217 filme din 55 de țări selecționate au avut parte de circa 400 de proiecții și au adus peste 63.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema. Lor li se adaugă spectatorii prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții, numărul lor depășind 100.000 în cele 10 zile de TIFF. Aproximativ 1000 de invitați – regizori, producători, actori, profesioniști din industrie – și jurnaliști români și străini au luat parte la proiecții și evenimente. Printre invitații străini s-au numărat actrița Debra Winger și cineastul Krzysztof Zanussi, distinși cu Premiul pentru întreaga carieră, producătorul Nik Powell, directorul National Film & Television School din Marea Britanie, Michael Kutza – directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, regizorii Peter Webber și János Szász. Asociaţia Film şi Cultură Urbană are alocată suma de 1 milion de lei de la primărie pentru ediţia din acest an a TIFF, iar bugetul total pe care lucrează organizatorii este de 1,3 – 1,5 milioane de euro. Ediția din acest an, a 14-a, are loc în  perioada 29 mai și 7 iunie, iar biletele pentru deschidere au fost deja puse în vânzare.

 

Un comentariu

  1. […] by Actual de Cluj – Apr 29, 2015 0 1 Sursa foto: TIFF Zilele cu filme din perioada TIFF se completează cu program de concerte, proiecții cu acompaniament live, petreceri și evenimente în decoruri inedite pentru ediția 14  a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care are loc în perioada 29 mai – 7 iunie. Organizatorii festivalului au anunțat câteve dintre evenimente și detalii despre o “extensie” nouă a TIFF în acest an: TIFF Campus, despre care Actualdecluj.ro a mai scris AICI. […]

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare