Închide

FOTO Construirea barajului Tarnița din anii ’70

ActualitateIstorie by Catalin Suciu - ian. 08, 2018 0 3058

Barajul Tarniţa, amplasat pe râul Somesul Cald, la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca, a fost construit în anii 70 la o altitudine de aproximativ 500 de metri.

Construcţia are 97 de metri înălţime şi o deschidere la coronament de 232 de metri fiind dat în folosinţă în 1974. În urma barării apelor Someşului Cald, a luat naştere lacul Tarniţa ce se întinde între comunele Răşca, Mărişel şi Gilău.

Una dintre cele mai mari dorințe ale dictatorului Nicolae Ceauşescu a fost să transforme România într-unul dintre cei mai importanţi producători de energie electrică din Europa.

Lacul de acumulare are un volum de peste 70 de milioane de metri cubi şi este alimentat de apele Someşului Cald şi ale afluenţilor lui de pe un bazin hidrografic de 491 kilometri pătraţi. Suprafaţa lacului este de 220 de hectare, iar adâncimea maximă este de peste 70 de metri.

 

Foto:Arhiva Minerva

Citiți și:

GALERIE FOTO Cartierul Mărăști din epoca socialistă. Cum au apărut în câțiva ani blocurile mamut în locul caselor

 

Imagini din Mănășturul pe care nu-l știai: cum au construit comuniștii podul Calvaria și cum arăta cartierul în anii ’80

N-o știai așa: când piața Avram Iancu era un parc imens, fără catedrală și teatru

 

 

 

 

 

 

 

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare