Închide

FOTO. Clădirea din centrul Clujului, cu plafon de sticlă şi mozaicuri realizate de un „pictor de vitralii împărătesc și regal”. Adăposteşte o instituţie care se ocupă cu bani

ActualitateCulturăTop News by Actual de Cluj - aug. 19, 2017 0 2095

Plafon de sticlă, mozaicuri, uşi cu lambriuri de sticlă – împodobesc sediul unei instituţii ce şi-a făcut casă în centrul oraşului: sucursala Cluj a Băncii Naţionale Române. Instituţia şi-a deschis porţile de Zilele Culturale Maghiare şi, potrivit organizatorilor, aproape 700 de persoane au trecut, în 16, 17 și 18 august, pragul clădirii, pentru a vedea lucrările realizate de unul dintre cei mai apreciați artiști maghiari ai secolului trecut, Róth Miksa.

Vizitele organizate în austera clădire de pe latura sudică a Pieței Unirii au fost o premieră pe agenda Zilelor Culturale Maghiare din Cluj și au permis celor interesați ca, în intervalul de două ore pe zi, să admire plafonul de sticlă, mozaicurile, ușile și soba cu lambriuri de sticlă create de artistul maghiar, precizează organizatorii.”Este prima oară când derulăm o activitate culturală alături de o instituție bancară și ne bucurăm să vedem că acțiunea pe care am propus-o a stârnit interesul unui număr atât de mare de persoane. Deschiderea conducerii BNR Cluj față de inițiativa noastră de a se putea vedea de către public vitraliile pictate de Róth Miksa arată angajamentul instituției de a promova cultura”, a declarat Szábo Lilla, directorul de programe al festivalului.

Sursa foto: Zilele Culturale Maghiare

Sursa foto: Zilele Culturale Maghiare

Sursa foto: Zilele Culturale Maghiare

Instituţie de credit, decorată de artişti

Inaugurată la 1 noiembrie 1914, clădirea în stil eclectic al seccesionului vienez și care adăpostește azi BNR Cluj a fost construită drept sediu al Băncii de Economii și Credit (Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank). Născută în 1894 la inițiativa unui grup de antreprenori transilvăneni și a unor finanțiști din Budapesta, banca era la începutul secolului trecut una dintre cele mai importante instituții de credit din Transilvania. Această putere financiară și poziție de top a permis acționarilor de atunci să angajeze cei mai buni artiști ai momentului pentru ridicarea și decorarea noului sediu al băncii.

Unul dintre artiști a fost Róth Miksa, cel mai cunoscut reprezentant maghiar al artei vitraliilor şi mozaicului. El este cel care a realizat vitraliile plafonului de sticlă din fosta sală a ghișeelor (care a devenit între timp sala de conferințe a BNR), cele două mozaicuri care exprimă alegoric economisirea și creditarea – operațiuni fundamentale ale unei bănci, precum și lambriurile de sticlă de pe ușă și de pe sobă. Premiat mereu la expozițiile mondiale de la începutul secolului trecut și numit de împăratul Franz Iosif „pictor de vitralii împărătesc și regal”, Róth Miksa și-a pus amprenta pe unele dintre cele mai impozante clădiri ale secolului XX. Creaţiile sale ornează Parlamentul Ungariei, capela Szent Jobb aPalatului Regal din Buda, Banca Națională a Ungariei, Academia de Muzică din Budapesta, Galeria Permanentă de Artă a Ungariei din Veneția, Palatul Gresham din Budapesta (actualul hotel Four Seasons), Teatro Nacional din Mexico City sau Palatul Culturii din Târgu-Mureș, amintesc organizatorii evenimentului.

Din atelierul lui Róth Miksa au ajuns la Cluj și compozițiile figurale de la Muzeul de Farmacie și Institutul de Hematologie sau vitraliul Parce/Párka, prezentat pentru prima oară în 1899 și câștigător al medaliei de argint la Expoziția Mondială de la Paris, care astăzi este în fosta capelă mortuară a Spitalului Karolina.

Precizăm şi că publicul prezent la Zilele Culturale Maghiare poate admira schițele originale și fotografii cu aceste lucrări și cu alte creații ale artistului maghiar și în cadrul Expoziției jubiliare‘’Róth Miksa: Raze de soare colorate (1865-1944)’’, deschisă la Casino – Centrul de Cultură Urbană până duminică seara.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare