Închide

FOTO Cel mai jegos și infect loc public din centru e pe stadionul Cluj Arena (Campanie calitatea vieții)

ActualitateAdministrațieTop News iun. 26, 2019 1 1457

Un stadion mare și fain în centrul orașului, cu parcare subterenă generoasă, însă întreținut mai rău ca o crâșmă de la periferie. Făcut pentru oameni, dar exploatat fără nicio legătură cu ei.

Un exemplu din viața de zi cu zi, fără competiții, festivaluri și activitate efectivă în incintă. Stadionul are un parking cu peste 300 de locuri și o taxă atractivă de 2 lei pe oră pentru utilizare.

Vii și tu, parchezi și vrei să ieși din parcarea subterană pe o ieșire care să dea spre Someș și părculețul de copii de lângă arenă. Deschizi ușa de EXIT cu plăcuța Tribuna Est F. Și, surpriză, nu e lumină. E jeg. Arată ca și cum nimeni nu a dat demult prin holul cu scări care ar trebui să te ducă spre promenada stadionului. Pahare de bere, sticle, miros pestilențial, o ușă ruptă proptită cu un lemn. Sus, ușa care ar trebui să te scotă afară e încuiată. Când te întorci, aștepți să ți se prindă păianjeni gigantici în păr, după cum arată pereții și ușa.

Te reîntorci și ieși pe culoarul pentru mașini. Așa cum fac și alții care parchează aici. Afară vezi un afiș negru pe alb, doar pe una dintre ușile de acces ale inelului exterior: „Intrare Parking”. Deși există mai multe ieșiri/intrări, marcate în parcare și care ar trebui să funcționeze.

Până acum erai obișnuit mental cu mizeria și jegul care rămân după ce pe stadion au loc competiții sau alte evenimente, după necivilizați. Îți amintești apoi că atunci când ai intrat în parcare, o mașină de gunoi era întroarsă cu spatele și prelua gunoiul. Că acesta stă pur și simplu la intrarea în parcarea care deservește arena. Nu tu punct amenajat, nu tu nimic. Containere încărcare cu gunoi, deșeuri pe jos și tot așa. Și nu orice containere. Unele așa jegoase, rupte și îmbâcsite ca să facă „cinste” unei locații centrale.

E totuși un stadion cu parcare în buricul târgului. Pe care nu îl poți folosi simplu și în siguranță. Așa cum a fost el proiectat. Dacă aici nu se reușește să nu fie jeg și mizerie, cum se poate reuși în restul orașului? Dacă la nivel mic nu se poate genera un circuit pietonal deschis și curat, cum se poate să avem un Walkable City?

Undeva pe drum se pierde ceva. Cirucitul pietonal din parcare, afară, e restricționat și, la tot pasul, te împiedici în gunoi.

Radu Rațiu, șeful Serivicului Consiliului Județean care se ocupă de Cluj Arena, zice că e foarte greu să asiguri curățenia pe stadion. „Curățenia se face cu cinci femei de serviciu (la peste 40.000 de Mp de spațiu). Foarte harnice. Am ajuns la forma aceasta după ce anul trecut am avut contractate cu licitație două firme de curățenie. Ne costau mai mult ca femeile de serviciu și nu făceau treabă. În prima săptămână totul era roz, apoi nu curățau nimic. Nu mai știu cum le cheamă. Acum avem angajate femeile de serviciu, ne costă mai puțin și se face treabă și mai bună. Sunt două exituri din parcare cu intrări deschise spre exteriorul stadionului. Una spre Hotel Sport. Cealaltă de la sala de sport. Avem peste 1000 de oameni care vin zilnic aici și fac sport. Alte ieșiri din parcare nu sunt folosite. Poate de una două persoane e folosită, spre exemplu, ieșirea de la Tribuna F. Nu pot ține toate aceste ieșiri deschise spre exterior. Vin boschetari și oameni fără adăpost. Iarna este și mai rău pentru că folosesc parcarea unde avem temperaturi mult mai mari ca afară. Am imagini de pe camere despre care nimeni nu poate să își închipuie ce pot face aceste persoane. Dacă deschidem toate intrările, nefiind în zonă toalete, atunci toți intră în stadion și își fac nevoile. Noi avem totuși la Cluj cel mai accesibil stadion din România. Este deschis publicului. Și parcarea este cu circuit deschis. Este adevărat că noi avem 1% venituri din activități sportive și 99% din alte surse – evenimente, închirieri, parcarea subterană. Este foarte greu să gestionezi toate aspectele legate de curățenie sau gunoi. La evenimente, cei care închiriază stadionul au prin contract obligația să gestioneze gunoiul produs și să curățe după. Și ei lucrează cu firme de curățenie care, de cele mai multe ori, nu fac bine curățenie. Noi le luăm organizatorilor o garanție de participare, dar e greu să vedem exact cât executăm din ea pentru partea de curățenie. Apoi, cu gunoiul. Proiectanții au pus punctul de gunoi pe unde intră pompierii. Doar două tomberoane. Nu e în regulă să depozitezi acolo. Noi avem nevoie de 6 tomberoane de câte un un metru cub, cel puțin. De asta am pus gunoiul fix la intrarea în parking. Mașina de gunoi nu poate oricum intra în interior. De asta nu putem să le mutăm în alt loc în subteran. Apoi, avem chiriașii, peste 66 de societăți care au nevoie de un loc unde să depoziteze gunoiul. Pe lângă partea pentru evenimente. Am tot discutat cu operatorul de salubritate. Am obținut măcar promisiunea că va înlocui tomberoanele de gunoi actuale care sunt rupte și murdare. Soluția este să facem un punct îngropat, cum s-au mai făcut în oraș, cu câte patru containere. Am discutat cu colegii și despre acest aspect, că nu vor încăpea deșeurile și că se va umple locul exterior de gunoi. Este posibil să se întâmple așa. Dar, am spus, bine, folosim pentru menajer, iar reciclabilul care nu miroase oricum se poate pune într-un alt tomberon exterior”, a explicat Radu Rațiu.

Rațiu a mai spus că în prezent are probleme la capitolul porumbei și mizerie lăsată de aceștia pe stadion. „Sistemul gândit de proiectanți s-a dovedit ineficient. Am primit unul gratis din Anglia care a mai ajutat. A mai fost și sistemul cu ultrasunete al Primăriei din Parcul Central montat în principal pentru ciori. A ajutat în primă fază, însă porumbeii s-au adaptat și iarăși au revenit. Degeaba curățăm noaptea, că ziua când e o competiție sau o manifestare, este la fel, plin de mizerie pe scaune. Vrem acum să cumpărăm niște prelate să acoperim zonele cu scaune vulnerabile. Este greu cu toate. Nu imposibil să facem ceva. Dar greu. Am fost și pe alte sadioane din lume. Și acolo sunt probleme. Am încercat să adaptăm sistemul de la Frankfurt și Munchen aici pentru circuitul de marfă, pentru evenimente”, a mai spus Rațiu.

Stadionul Cluj Arena se află în administrarea Consiliului Județean. Radu Rațiu e consilier local din partea PNL.


Calitatea vieții. Cel mai urât și infect loc de joacă din Cluj. Plus un exemplu bun care zice cum se cheltuie banul public în Cluj

 

 

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare

Un comentariu

Scrie un comentariu