Închide

FOTO. Bosch are în șantier cea de-a doua clădire pentru inginerii din Cluj. Investiție anunțată: 21 milioane de euro

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 13, 2021 0 382

Grupul german Bosch, furnizor de tehnologii și servicii, va avea în 2024 o a doua clădire de birouri pentru centrul său de inginerie de la Cluj. Compania a inaugurat azi oficial șantierul, în vecinătatea clădirii deja operaționale, pe fosta platformă Flacăra, iar investiția e estimată la 21 de milioane de euro. C In centrul de inginerie, cu cele două imobile, vor putea lucra peste 1400 de angajați, în sistem hibrid de muncă. Complexul din Cluj-Napoca face parte din hub-ul de Cercetare Dezvoltare din regiune, alături de Budapesta și Sofia.

Compania a inaugurat în 2020 prima clădire de birouri a Centrului de Inginerie din Cluj și are acum în jur de 1000 de angajați. Grupul a început lucrul la extinderea birourilor din oraș cu o a doua clădire, care ar urma să fie finalizată în 2023 și dată în folosință anul următor, a anunțat compania.

 

În ciuda crizei generate de pandemie și a scăderii producției auto la nivel mondial, grupul cu fabrică la Jucu și centru de inginerie la Cluj-Napoca a anunțat creșterea afacerilor în România în 2020.

„Am ales Clujul și ne bucurăm că am făcut-o. Pozitia geografică e bună, avem aici două universitatii de top”, a spus Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România. Inginerii de aici, specializați în software, hardware și fiabilitate, lucrează la proiecte cu tehnologie precum conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, inteligența artificială și Internetul lucrurilor. În prezent, aproximativ 1.000 de angajați lucrează la Centrul de Inginerie din Cluj, conform datelor făcute publice de grupul german, dar e nevoie în continuare de oameni. Bosch lucrează în sistem hibrid și va extinde acest model și în lunile următoare. În această perioadă, cam o treime dintre angajați vin fizic la birou, în funcție de proiectele la care lucrează. „Dacă aș fi cu 30 de ani mai tânăr, aș căuta un job la Cluj”, a mai spus directorul Bosch.

 

 

„Activitățile de dezvoltare ale Grupului Bosch în Romania au crescut în mod constant și sustenabil în ultimii ani, astfel că am decis extinderea Centrului de Inginerie din Cluj cu o a doua clădire, care să susţină această creştere şi să asigure infrastructura necesară pentru noi proiecte complexe”, a declarat Mihai Boldijar. „Investind în arii de importanță pentru viitor, precum mobilitatea sustenabilă – automatizată, electrică și conectată-, Internetul lucrurilor și inteligența artificială, Bosch continuă să își extindă și mai mult rolul de lider în inovație. Prin consolidarea poziției Centrului de Inginerie din Cluj, experții noștri locali au o contribuție din ce în ce mai mare la procesul de transformare a companiei la nivel global”, a continuat Boldijar.

István Szászi, General Manager – Bosch Ungaria, a precizat că centrul de la Cluj este un pilon important al „hub-ului” de Cercetare-DEzvoltare pe care l-a creat Bosch în regiune. Acesta reunește trei centre: Budapesta, Cluj și Sofia și are în jur de 5000 de angajați.

 

 

Noua clădire de birouri va fi conectată la facilitățile existente. Aceasta va avea 10.000 mp și va închide frontul străzii, dar va permite pasajul înspre zona centrală a complexului, o piață cu acces public. Cele două clădiri vor fi conectate de o pasarelă dublă, aceasta unind etajele de birouri, dar și terasele circulabile, conform planurilor arhitecților de la Dico și Țigănaș Birou de Proiectare.

 

Sursa imagine: Bosch (proiect)

 

Au trecut cu plus prin pandemie

Reprezentanții Bosch au anunțat recent că rezultatele financiare din România au fost peste așteptări în 2020. „În 2020, Grupul Bosch în România a obținut rezultate financiare notabile, în ciuda efectelor pandemiei de coronavirus și a scăderii producției în domeniul auto”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România. Prognoza pentru anul fiscal curent în România rămâne pozitivă, a adăugat Boldijar.  Mai precis, Bosch a încheiat anul fiscal 2020 cu vânzări consolidate în valoare de aproape 2,2 miliarde de lei (448 de milioane de euro) în România, înregistrând astfel o creștere de aproximativ trei procente în comparație cu anul precedent. Vânzările totale nete, de 6,8 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companii afiliate, au rămas la un nivel similar cu cel al anului anterior.

La finalul anului trecut, numărul angajaților Bosch din România a ajuns la aproximativ 8.160.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.