Închide

Fostul şef al Academiei Române primeşte titlul de Clujean de Onoare. Care sunt argumentele

Administrație by Actual de Cluj - mai 08, 2014 0 352

După două mandate la conducerea Academiei Române, clujeanul Ionel Haiduc primeşte mâine titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului.

Decizia de a-l onora pe Haiduc cu această distincţie a fost luată de consilierii judeţeni în 28 februarie, când acesta se afla încă la conducerea Academiei Române; la alegerile din urmă cu o lună, însă, acesta nu a mai candidat.

foto acad.ro

foto acad.ro

Iată conţinutul Referatului de Aprobare care a însoţit decizia consilierilor judeţeni, cu argumentele preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu de a-i acorda această distincţie lui Haiduc:

Judeţul Cluj reprezintă unul dintre judeţele care beneficiază de o viaţă culturală, artistică, ştiinţifică şi jurnalistică extrem de intensă şi de bogată în reuşite şi performanţe. Pe parcursul timpului, în judeţul nostru au activat şi excelat, în domeniile anterior menţionate, personalităţi care au făcut cinste şi au promovat judeţul pe plan naţional sau internaţional, activând aidoma unor veritabili ambasadori ai Clujului.

Una dintre personalităţile de marcă ale vieţii ştiinţifice şi academice clujene este domnul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, doctor în chimie şi autor recunoscut la nivel internaţional. Dragostea şi pasiunea pentru acest domeniu ştiinţific de maxim interes l-au inspirat să pună bazele unei noi arii importante: chimia supramoleculară organometalică.
Născut în Cluj-Napoca, în 9 mai 1937, Ionel Haiduc a urmat studiile primare la școala „Ioan Bob” şi apoi la „Colegiul Național Emil Racoviță”, unde a fost șef de promoție. Ulterior, a absolvit Facultatea de Chimie a Universității din Cluj în anul 1959. Încă din primii ani de școală elevul s-a remarcat prin interesul deosebit pentru cunoaștere precum şi printr-o capacitate extraordinară de a învăţa, de a organiza şi de a face conexiuni între informații. În anul 1959, a fost licenţiat în chimie la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. După acest moment, cartea sa de vizită a devenit mai mult decât impresionantă. Domnul Haiduc şi-a luat doctoratul în chimie la Institutul de Tehnologie Chimică Fină “M.V. Lomonosov” din Moscova, în anul 1964, sub îndrumarea celebrului academician K.A. Andrianov. O bursa Fulbright l-a propulsat sub îndrumarea şi călăuzirea profesorului Henry Gilman de la Iowa State University, iar apoi a profesorului R.B. King de la Universitatea din Georgia (SUA).
Începând cu anul 1959, cariera domniei sale de profesor a fost înfloritoare şi plină de realizări. A început să predea chimia anorganică la Universitatea Babeş-Bolyai, dar şi la universităţile din Georgia (SUA), Singapore, Santiago de Compostela (Spania), Mexico (Mexic), San Carlos (Brazilia), Magdeburg (Germania), El Paso (SUA) sau Gottingen (Germania), unde a activat ca profesor vizitator. A deţinut, pe rând, funcţiile de prorector şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” şi vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor. Foştii şi actualii studenţi evocă cu admiraţie şi preţuire prelegerile profesorului Ionel Haiduc, însufleţite de pasiunea pentru chimie şi plăcerea de a-şi împărtăşi cunoştinţele şi de a transmite posterităţii dragostea pentru ştiinţă.
Între anii 1995 şi 2006 domnul Ionel Haiduc a fost preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, între 1998 şi 2000 preşedinte al Colegiului Consultativ al Agenţiei Naţionale pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare (ANSTI) şi vicepreşedinte al Academiei Române. A fost şi vicepreşedintele Institutului Cultural Român, iar în 2006 a fost ales în înalta funcţie de preşedinte al Academiei Române.
Totodată, domnul Ionel Haiduc a îndeplinit pe parcursul îndelungatei şi bogatei sale cariere numeroase alte funcţii care merită atenţie şi recunoaştere. Domnia sa a fost membru onorific al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, vicepreşedinte al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma, membru în Consiliul Onorific Naţional al Forumului Academic Român şi Preşedinte al Fundaţiei “Pantheonul României”. A fost membru în colectivele de redacţie ale revistelor Synthesis and Reactivity in Inorganic and Metal-organic Chemistry (New York), Main-Group Metal Chemistry (Londra-Tel Aviv), Metal-Based Drugs (Londra), Science and Engineering Ethics (Guildford, UK), Revue Roumaine de Chimie (Bucureşti), Revista de Chimie (Bucureşti), Progress in Catalysis (Bucureşti) şi Studia Universitatis “Babeş-Bolyai” Chemia.
Interesul științific al Profesorului Ionel Haiduc acoperă câteva arii importante, în care a adus contribuţii fundamentale în România şi nu numai: chimia coordinativă și organometalică, chimia supramoleculară, chimia ciclurilor anorganice, activitatea biologică a compușilor metalici (inclusiv activitatea anti-tumorală), nomenclatura și sistematizarea în chimia anorganică ş.a.. Contribuțiile de pionierat în domeniul Chimiei organometalice derulate pe parcursul a peste 35 de ani au condus la dezvoltarea unei puternice școli în acest domeniu la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj-Napoca.
Analizând retrospectiv întreaga sa carieră şi operă ştiinţifică, domnul Ionel Haiduc reprezintă o adevărată enciclopedie de publicaţii care onorează domeniul ştiinţei în general şi cel al chimiei, în particular. Autorul recunoscut internaţional a scris şapte cărţi extrem de apreciate, peste 340 de articole ştiinţifice în reviste de specialitate şi capitole în mai multe cărţi multi-autor.
Ionel Haiduc a creat un nou domeniu ştiinţific, chimia supramoleculară organometalică, pentru care a fost apreciat şi omagiat de Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel în domeniul chimiei în 1987. Acesta l-a felicitat pe marele chimist pentru că a purtat “flacăra chimiei supramoleculare în încă un domeniu.”
În anul 2013, în calitatea domniei sale de președinte al Academiei Române, a combătut cu argumente efectele dezastruoase economice și de mediu ale proiectului de exploatare minieră la Roşia Montană.
Ca o dovadă a preţuirii de care acest mare om de ştiinţă se bucură la nivel naţional şi internaţional, domnul acad. Prof. univ. dr. Ionel Haiduc a primit numeroase distincţii, decoraţii şi medalii: Academia Ungară de Ştiinţe, Filiala Debrecen (1999), Ordinul “Steaua Romaniei” în rang de Mare Ofiţer, acordat de Preşedintele României (2000), Ordinul “Steaua Romaniei” în grad de Mare Cruce, acordat de Preşedintele României, Crucea Transilvaniei, acordată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, acordat de Preşedintele Republicii Moldova (2006), Crucea Casei Regale a României (2008), Medalia „Pro Colaboratione”, Medalia Pushkin, acordată de Preşedintele Federaţiei Ruse şi Medalia de aur “Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (2007).
Totodată, portofoliul de premii, diplome şi alte titluri ale ilustrului om de ştiinţă şi profesor universitar Ionel Haiduc este mai mult decât impresionant: Premiul „G. Spacu” al Academiei Române (1974), Profesura Gauss, Academia de Ştiinţe din Göttingen, Germania (1998-1999), Diploma de Onoare a Prezidiului Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1999), Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca (1999), Premiul Societăţii de Chimie din România, pentru întreaga activitate (2004), Diploma de onoare “Pro Scientia”, acordată de CNCSIS, Ministerul Educaţiei si Cercetării (2004), Diploma pentru excelenţă în cercetare a Universităţii (2004), Premiul “Costin Nenitzescu-Walter Criegee Vorlesungen”, Gesellschaft Deutscher Chemiker (Societatea Chimiştilor Germani – 2005), Diploma pentru excelenţă în cercetare a Universităţii Babeş-Bolyai şi Premiul pentru ştiinţele exacte al revistei “Cuvântul” (2005).
În mentalul colectiv, Ionel Haiduc este şi va rămâne pentru totdeauna o persoană valoroasă prin calităţile de excepţie şi realizările sale extraordinare. Înzestrat cu vitalitate, pasiune pentru muncă, patriotism şi simţ al corectitudinii, domnul Ionel Haiduc reprezintă o personalitate marcantă a vieţii publice, a ştiinţei şi culturii româneşti în general şi a celei clujene în special.
În acest sens, considerăm a fi oportun ca aprecierea de care această personalitate trebuie să se bucure din partea autorităţilor administraţiei publice judeţene şi a comunităţii întregului judeţ să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” domnului Ionel Haiduc.
Înmânarea diplomei de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” domnului Ionel Haiduc şi a însemnelor distinctive ale acestui titlu urmează a se realiza în cadrul unei ceremonii publice organizate în acest sens de către Consiliul Judeţean Cluj.
În conformitate cu prevederile art. 97, alin. 2 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, am întocmit prezentul proiect de hotărâre cu sprijinul Secretarului Judeţului Cluj, prin Serviciul Relaţii Publice, persoana de contact fiind domnul Alin-Ciprian Iuga, şef serviciu, proiect ce urmează să parcurgă etapele prevăzute în Regulamentul de funcţionare a Consiliului Judeţean Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare