Închide

Fostul președinte Constantinescu la Cluj: „ce am înțeles din lupta și viața lui Iuliu Maniu: am înțeles să prețuim libertatea, pentru că cei care au fost trimiși de regimul comunist în închisoare au fost trimiși spre a fi exterminați”

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 08, 2019 2 355

Fostul președinte al României Emil Constantinescu a venit azi la Cluj ca să participe la dezvelirea statuii cunoscutului om politic Iuliu Maniu și spune că cea mai importantă lecție învățată de la Maniu, închis de comuniști în închisoarea de la Sighet unde a și murit după nouă ani, e să prețuiască libertatea. „Acum 28 de ani pe 5 februarie 1991 am participat la un parastas al lui Iuliu Maniu în incinta închisorii Sighet. Am fost atunci la celula în care a fost închis Iuliu Maniu, la cimitirul săracilor unde mormântul său nu se găsește pentru că oseintele sale au fost aruncate, nu a existat nicio inscripție și nici până astăzi nu au fost găsite. Printre cei care au participat atunci pe o tribună improvizată cei mai mulți nu mai sunt astăzi printre noi. Nici Corneliu Coposu, nici Doina Cornea, nici Ion Diaconescu, nici Ticu Dumitrescu, nici Romulus Rusan și mulți alții. pentru noi cei cîți va supraviețuitori care nu l-am cunoscut direct pe Iuliu Maniu dar i-am cunoscut pe cei care au fost alături de el și i-au preluat mesajul, este o datorie să spunem celor de astăzi și generațiilor viitoare ce am înțeles din lupta și viața lui Iuliu Maniu: am înțeles să prețuim libertatea, pentru că cei care au fost trimiși de regimul comunist în închisoare au fost trimiși spre a fi exterminați”, a spus el.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, 5 februarie 1953) a fost un deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori premier al României şi unul dintre întemeietorii Marii Uniri de la 1918. Şi-a dorit să fie îngropat în localitatea natală Bădăcin din Sălaj, dar osemintele sale, ascunse de conducerea închisorii de la Sighet, n-au fost identificate încă.
Citește și:

Un academician clujean finanțează cu zeci de mii de euro din buzunarul propriu ridicarea unei statui în onoarea lui Iuliu Maniu

  • 2 comentarii

    1. Iuliu Maniu a fost intradevar un mare om de stat,patriot ,cu dragoste de tara.Prin intreaga lui activitate a dovedit ca tara si neamul lui sunt prioritare.D-le Constantinescu dv. ce dovediti?Sunteti un impostor in care ne-am pus mari sperante in anul l996 ,iar dezamagirea a fost enorma.Bine ca seniorul Coposu pe care l-ati inselat nu a mai trait sa vada ce faceti.De ce dati lectii si va intrebati retoric cum este posibil….. Da,este posibil datorita unora ca dv si acad,Teodorescu(mineriadele ?)Ce cauta acolo cel mai aprig sustinator al lui Iliescu? Asa este se uita tot.

    2. Tupeu de bolșevic are acest țap , jalnic politruc ” de dreapta” care ne-a umilit încrederea,o trompetă iliesciano- voiculesco-latrino3,un slugoi comunistoid…

    Scrie un comentariu