Închide

Fostul negociator-șef al României cu UE lansează la Cluj volum cu păreri la 10 ani de la aderare

Cultură by Actual de Cluj - apr. 25, 2017 0 314

Fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană înainte de aderarea la UE, clujeanul Vasile Pușcaș, lansează joi la Cluj volumul „România și calea de viață europeană”.

Lansarea are loc joi la ora 14.30 în sala Club a Facultății de Studii Europene a universității „Babeș-Bolyai”, în cadrul conferinței „10 ani de la aderarea României la UE” organizate de Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Vest din Timișoara.

„Am avut șansa să lucrez pentru pregătirea și negocierea aderării României la Uniunea Europeană și, în anii care au trecut de la finalizarea negocierii Tratatului de Aderare, am sperat că vom progresa pe calea vieții europene, prin crearea și valorificarea în țară a oportunităților construcției și integrării europene”, spune Vasile Pușcaș despre cartea sa. „Din perspectiva cunoscătorului sensurilor Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, am răspuns solicitărilor mediului antreprenorial și unor publicații de la noi de a prezenta câteva analize despre parcursul nostru european din deceniul care tocmai s-a încheiat. Așa cum am menționat în aceste texte, pe care le-am adunat în volumul de față, nu este vorba de o analiză sistematică și nici completă, ci mai degrabă opinii față de preocupările actuale și de perspectivă ale mediului de afaceri și cetățenilor din România. Într-o măsură apreciabilă, cred că astfel de preocupări sunt și ale partenerilor noștri din Uniunea Europeană. Nu am intenționat să expun concluzii, dar sunt convins că dacă cineva ar fi interesat să găsească anumite lecții și proiecții ale conduitei țării noastre în procesul integraționist european, textele de față pot fi de folos”.

Vasile Pușcaș este profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde susține cursuri de Relații Internaționale, Negocieri Internaționale și Negocieri Europene. Între 1991 și 1994 a fost diplomat al României în New York și Washington. Din decembrie 2000 până la sfârșitul negocierilor de aderare cu UE, în decembrie 2004, a fost negociatorul-șef al României, membru al Guvernului României.

Citește și:

AUDIO 10 ani de UE. Care sunt cele mai mari avantaje și de ce tragem după noi 3 handicapuri mari: ce spune clujeanul care a negociat cu UE să avem și noi un loc la masă

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu