Închide

Firmele fac parteneriate cu universităţile, ca răspuns la criza de pe piaţa forţei de muncă

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 02, 2018 1 346

 

În timp ce oamenii de afaceri se plâng de criza de pe piaţa forţei de muncă şi de nepotrivirile dintre programa şcolară şi economia reală, câteva companii mai fac un pas înspre viaţa universitară: după ce s-au sponsorizat laboratoare sau programe de studii, la Universitatea Babeș-Bolyai s-a constituit Consiliul Consultativ al Liniei de Studii în Limba Germană.

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai, cei ai mediului diplomatic și ai mediului de afaceri au semnat chiar de 1 octombrie, la început de an universitar. actul de constituire a Consiliului Consultativ al Liniei de Studii în Limba Germană. Din Consiliu vor face parte, alături de experții UBB, reprezentanți ai companiilor NTT DATA România, MHP Consulting – a Porsche Company, ai Clubului oamenilor de afaceri de limbă germană din Transilvania de Nord și ai Ambasadei Germaniei la București.

Noua structură va avea, așa cum o arată și denumirea, „un rol consultativ în stabilirea direcțiilor de dezvoltare a învățământului în limba germană la UBB, în receptarea evoluțiilor cerințelor specifice ale pieței muncii, precum și în identificarea și aplicarea oportunităților de formare, practică/internship și angajare a studenților și a absolvenților, precum și în susținerea financiară a liniei de studii în limba germană a Universității Babeș-Bolyai”.

Nu e prima iniţiativă de acest fel – reprezentanţii UBB şi cei ai MHP Consulting Romania SRL, Clubului oamenilor de afaceri de limbă germană din Transilvania de Nord, Porsche AG şi cu EBS Romania S.A. au semnat, în luna martie 2014, un contract pentru finanţarea primului program de studiu nivel licenţă de Informatică cu limba de predare germană, din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică. Acordul prevedea sprijinirea programului de studiu Informatică (limba de predare germană) prin finanţarea activităţilor didactice, de cercetare şi pentru susţinerea financiară a studenţilor din cadrul acestui program. Implicarea companiilor partenere constă în sprijin financiar acordat programului de studiu Informatică în limba germană din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai în perioada 2017-2020, dar şi în consultanţă oferită de specialişti în domeniu.

Vezi şi:

Şef de la Porsche, după o vizită la cea mai mare universitate din Cluj: „E război pe talente”

 

Tot mai multe iniţiative se conturează dinspre mediul privat spre sistemul de învăţământ. La începutul lunii trecute, o asociaţie de IT lansa o altă iniţiativă, menită să încurajeze modernizarea sistemului de învăţământ:  Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii a anunţat programul „Bursele ANIS” prin care să sprijine cadrele universitare tinere cu nouă burse în valoare de 5000 de euro fiecare. Mai multe AICI

Criza de pe piaţa forţei de muncă e principala piedică în dezvoltarea afacerilor, iar una dintre soluţii este sprijinirea învăţământului dual, spunea reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno-Germane, cu ocazia lansării filialei de la Cluj, în urmă cu doar câteva zile.

Germanii vor să îşi întărească prezenţa de afaceri în Capitala Transilvaniei. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi-a deschis filială la Cluj

În octombrie 2017, Bosch a inaugurat un Centru de Training în cadrul fabricii, dedicat pregătirii elevilor în sistemul de învăţământ dual şi are colaborări cu universităţile.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.