Închide

Firmă olandeză cu afaceri de 50 milioane de euro concepe robot industrial de zeci de mii de euro la Cluj. Ce spun despre productivitatea românilor

Economie by Actual de Cluj - oct. 07, 2015 0 2013

O firmă olandeză veche de jumătate de secol, cu fabrică la Cluj de 10 ani, lansează azi robot industrial conceput și produs la Cluj, și vândut în toată lumea.
O firmă olandeză de paletizare înființată în 1964 a lansat azi un robot industrial de paletizare, după zece ani de cercetare și dezvoltare și, conform reprezentanților acesteia, o sută de mii de ore alocate acestora.
Fabrica din Cluj a fost deschisă în 2005 într-o hală din imensa platformă industrială de est a Clujului și acum are 270 de angajați – mai bine de jumătate din întreg grupul de angajați, în total 470. Anul trecut grupul olandez și-a deschis fabrică în China, iar anul viitor urmărește să deschidă o fabrică ce să deservească Americile, în Mexic. Toate cele trei fabrici vor putea ansambla aceiași roboți industriali.

Displaying Kees Oosting, COO CSi Group.JPGDin cele o sută de mii de ore investite în conceperea robotului industrial, cel puțin jumătate au fost investite la Cluj. Directorul operațional Kees Oosting (foto) explică pentru actualdecluj.ro: „am început iPal în 2004-2005. Atunci majoritatea ingineriei era în Olanda, pentru că la Cluj abia începeam, dar tot mai multă expertiză s-a construit aici în timp, astfel că în ultimii doi-trei ani, când s-a lucrat intensiv cu Universitatea Tehnică, 80% din inginerie a fost aici la Cluj. Deci o medie ar fi 50-50% expertiză olandeză și românească, dar în ultimii ani majoritatea a fost aici, în România”.

Jan de Brujin e directorul general al fabricii și spune că motivul pentru care grupul a deschis în 2005 fabrica la Cluj a fost, în primul rând, nivelul salarial. „La început, când am analizat varianta extinderii în 2004, ne-am orientat către Polonia sau Cehia, dar era deja târziu, nivelul salariilor era ridicat”, spune el. Oosting, care e și președintele clubului oamenilor de afaceri olandezi din România, drege busuiocul: „erau mulți factori care ne-au lovit din primul rând: să-i spunem mentalitatea. Suntem aici de zece ani, am lucrat cu echipa românească, pot spune că mentalitatea românilor și a olandezilor sunt destul de apropiate. Înotdeauna când vorbești cu românii, ei au tendința de a se considera inferiori ție. Le-aș spune „fii mândru că ești român, ai aceeași mentalitate ca în Olanda, aceea de <lasă poveștile și apucă-te de muncă>, și e ceva destul de unic”, spune el.

Întrebat ce răspunde celor care se plâng d eproductivitatea din România, cauzată în parte de salariile mici, de Bruijn spune că lucrurile nu stau așa – ba dimpotrivă: „acum multe operațiuni din România sunt mai eficiente decât în Olanda”. Oosting adaugă: „de la bun început conducerea CSi a fost română în totalitate, eu vin o săptămână pe lună”. Directorul general e Sorin Nuțiu: „cred că e o chestiune interpretabilă. Noi încercăm să planificăm în așa fel încât să îmbunătățim productivitatea forței de lucru.nu poți spune că românia are un mediu de productivitate scăzută.  Cred că totul se reduce la formare, organizare și stabilirea unui ritm al muncii”.

Displaying CSi Romania (7).JPG

Robotul conceput la Cluj are și un nume, iPal, și a fost vândut până acum în 300 de bucăți – cea mai ieftină variantă costă pe piață 60.000 de euro, dar variantele mai performante costă chiar și 140 sau 150.000 de euro. E montat la clienți din toată lumea – de exemplu, primul exemplar e dus în Brazilia – de echipe conduse de ingineri. Unul dintre aceștia e Vlad Chiorean (26 ani), inginer automatist, care lucrează la CSI de patru ani – și toți aceștia, pentru proiectul robotului industrial lansat azi. Programarea roboților o face el, testarea și punerea în funcțiune – la fel. „Suntem 12 în departament”, spune el. „Prima dată se gândește proiectul, eu sunt pe divizia de paletizare, apoi avem un înfoliator automat; sunt două mașini integrate într-un proiect: un paletizator și un înfoliator”.

Firma-mamă a avut anul trecut o cifră de afaceri de 60 milioane de euro în cele trei fabrici din Olanda, Români a și China, și urmărește în acest an o cifră de afaceri de 70 milioane de euro. Trei sferturi din afacerea CSi vin de la firme mari – Pepsico, Unilever, Mars, Procter and Gamble, FrieslandCampina sau JTI.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare