Închide

Firma criticată pentru că a întors parcul Farmec cu „fundul” la apă vrea să modernizeze zona verde de pe malul Canalului Morii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 12, 2021 0 558

A patra licitație a fost cu noroc. Primăria a primit trei oferte pentru modernizarea unui părculeț din cartierul Mărăști învecinat cu zona Canalului Morii. Contractul de proiectare și execuție este evaluat la peste 1,9 milioane lei și vizează modernizarea unei zone de peste 3100 mp a parcului Farmec dar și a unei suprafețe de 1232 mp din zona Calanului Morii, pe o lungime de 180 de metri liniari. A depus ofetă și firma criticată în 2019 pentru propunerile din studiul de fezabilitate deoarece ele nu au nicio legătură cu politica asumată de Primăria din Cluj de a întoarce orașul cu fața spre apă, nici cu cea de accesibilizare a zonelor verzi din cartiere. Celelalte două competitoare sunt clienți deja fideli pe contractele municipalității, chiar adversari la anumite licitații.

 

Au depus oferte firmele Nord Conforest, Hentza Business (Leader) în asociere cu T.R. COSTRUZIONI și Ro-Verde Landscaping (Leader) în asociere cu Project Construct Regiunea Transilvania. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut iar contractul implică proiectare și execuție și e estimat la peste 1,9 milioane lei fără TVA, din care proiectarea e estimată la peste 130.000 lei. În prezent licitația este în faza de evaluare a ofertelor.

Este a patra licitație organizată de Primăriei din 2020 pentru amenajarea acestei zone.

Amenajarea parcului Farmec urma să fie un model de bune practici privind modernizarea unor zone verzi și accesibilizarea Canalului Morii, de la testarea de idei, la implicarea comunității, dezbaterea propunerilor, colaborarea între public și privat, implicarea specialiștilor. Mai mult, a fost un proiect susținut și din fondurile Primăriei, prin asociația Centrul Cultural Clujean, care și-a asumat rolul „de a scrie” politici publice pentru oraș. Proiectul a fost criticat public în cadrul unei dezbateri organizate la Centrul de Inovare și Imaginație Civică, ocazie după care reprezentanții Primăriei au promis că vor ține cont de accesibilizarea zonei Canalului Morii dar și de celelalte observații legate de amenajările din parc.

Prin noua temă de proiectare se propun două podețe pietonale peste canalul Morii. Din 57 de copaci cât există, doar la 3 se va renunța, propunerea fiind ca arborii să fie relocați. Termenul estimat pentru lucrări este de 12 luni, din care proiectarea este fixată la 2 luni.

*sursa: SEAP – temă de proiectare parcul Farmec

Consiliul Local a aprobat în toamna lui 2019 studiul de fezabilitate pentru modernizarea parcului Farmec, studiu făcut de o firmă din București care a cifrat investiția la 2,5 milioane lei, cu TVA. Imediat după, oficialii Primăriei au prezentat pe Facebook imagini simulate privind felul în care va arăta acest parc după modernizare.

Cei implicați în proiectul de accesibilizare a Canalului Morii au spus că respectivele randări nu au nicio legătură cu realitatea înconjurătoare – altă biserică, lipsește blocul Farmec, că sfidează logica și demonstrează că cei care s-au ocupat de studiu (firma Hentza Business din București contra a 32.000 lei plătiți de Primărie) nu cunoaște realitatea din teren. Mai mult, prin propuneri, parcul era întors cu „fundul la apă”.

Anda Gheorghe de la inițiativa Verde pe Canalul Morii (cei care au lucrat pe finananțarea amintită și au colaborat cu locuitorii din zonă și au testat proiecte de amenajări temporare pe Canal și în parc) a spus pentru Actuladecluj.ro că, din păcate, imaginile prezentate în mediul online și propunerile din studiul de fezabilitate nu au nicio legătură cu politica asumată de Primăria din Cluj de a întoarce orașul cu fața spre apă, nici cu cea de accesibilizare a zonelor verzi din cartiere. Aceasta a arătat că propunerea făcută de Henza, votată de CL și postată pe Facebook nu aduce niciun fel de accesibilizare a parcului Farmec – improvizațiile metalice înlocuite cu podețele pietonale, treptele de lemn impiedică, de fapt, accesul familiilor cu copii și cărucioare în parc, sau a celor care vin cu bicicleta. Apoi, parcul Farmec e întors cu fundul la apă iar podețul propus ca trecere peste Canalul Morii e prost amplasat, iar diferențele de nivel nu au fost exploatate pentru oameni. Detalii despre criticile aduse proiectului: Primăria a întors cu bani publici un parc cu fundul la apă. Și s-a mai lăudat public cu proiectul de modernizare

sursa foto: Verde pe Canalul Morii Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.