Închide

Firma care a întreținut gazonul de pe Cluj Arena are doar 24% din contractul pentru noua suprafață de joc – arată Consiliul Județean/”Problema mare a stadionului a fost tasarea straturilor de sub gazon. Toată infrastructura de sub gazon s-a deteriorat pe parcursul celor 11 ani. Din acest motiv aveam noroi”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mart. 29, 2023 0 308

Cel mai bun gazon din România asta așteaptă oficialii Consiliului Județean Cluj de la noul contractul pentru schimbarea integrală a suprafeței de hoc a stadionului Cluj Arena. Potrivit unui anunț oficial, deja au început lucrările, de astăzi, 29 martie.

Potrivit CJ Cluj, contractul de peste 2,6 milioane de lei, fără TVA, încheiat cu firma Eco Garden Construct, cea care s-a ocupat și până acum de întreținerea sa, va fi împărțit între aceasta și încă alte 5 companii. Din contract, Eco Garden Construct are 24,43% înseamnînd lucrările de îndepărtare a actualui gazon și mentenanța ulterioară a noului gazon timp de 10 luni.

Contractul pentru noul gazon de pe stadion este împărțit astfel, potrivit CJ Cluj:

1. SPORTS FIELDS – 36,13 % – lucrări de instalare gazon (experiență relevantă: schimbare gazon stadion CFR Cluj)
2. GREEN CITY CARE S.R.L. –  24,85 % – lucrări decopertare, realizare substrat, așternere strat nou de substrat nisip, verificare sistem de irigații
3. ECO GARDEN CONSTRUCT SRL – 24,43 % – îndepărtare gazon actual , know-how,  mentenanță ulterioară 10 luni
4. HOBBIT INTEGRAL RO SRL – 14,58 % – servicii de furnizare și montare instalații de încălzire teren joc
5. ELIO INDUSTRIAL SRL – 0,01% – servicii de proiectare linii electrice

Valoarea totală a contractului este de 2.623.627,72 lei, la care se adaugă TVA. Valoarea estimată  inițial: 3.250.000 (fără TVA), economiile finale fiind de 626.373 lei (fără TVA). Durata de execuție este de maximum 3 săptămâni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Ordinul de începere a fost dat pentru miercuri, 29 martie, ora 8.00, lucrările fiind deja începute.

Oficialii CJ Cluj au arătat că, de fapt, deteriorarea gazonului stadionului Cluj-Arena (inaugurat în 2011) nu se datorează lucrărilor de întreținere prost executate și a fost generată de un cumul de factori.

„Am ajuns și cu acest proiect la momentul cheie, cel al începerii lucrărilor. Bine că nu am avut contestații. Chiar dacă vremea nu e foarte prietenoasă, înțeleg că din punct de vedere al lucrărilor nu sunt probleme. Acest consorțiu care a câștigat licitația mi se pare că acoperă gama completă de lucrări care vor avea loc pe stadion. O parte din gazon se va folosi la exteriorul gazonului, la spațiile verzi. Vom vedea cât gazon se va putea recupera. Problema mare a stadionului a fost tasarea straturilor de sub gazon. Toată infrastructura de sub gazon s-a deteriorat pe parcursul celor 11 ani. La fel de important ca și gazonul o reprezintă infrastructura de sub el. Din acest motiv aveam noroi. Apa de pe gazon nu se mai putea scurge. Noi vom filma în fiecare zi ce se întâmplă acolo. Vom avea permanență. Dacă lucrarea nu va fi de calitate, firmele nu vor primi banii”, a arătat președintele CJ Alin Tișe, la Ziua Live.

Eco Garden Construct, firma care întreține gazonul de pe stadionul Cluj Arena și este furnizorul de copaci cu balot din proiectele de modernizare ale Primăriei, și-a adjudecat și contractul pentru întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca scos la licitație de Primărie (estimat la peste 188 de milioane lei, 4 ani și 3 loturi – Cluj Est, Cluj vest plus Cimitirele). Presa locală a arătat că firma a putut câștiga respectivul contract grație activității de întreținere a gazonului stadionului Cluj Arena prestată pentru Consiliul Județean.

(Emil Boc și Mircea Crăciun de la Eco Garden Construct/sursa Facebook

Societatea Eco Garden Construct e condusă de Mircea Crăciun. Acesta a avut în ultimii ani o serie de ieșiri în spațiul public, fie pozându-se cu primarul Emil Boc și copacii pe care firma i-a furnizat și plantat pe strada Napoca (în cadrul proiectului de modernizare cu fonduri europene), fie pronunțându-se cu privire la teii de pe strada Kogălniceanu din Cluj-Napoca. Crăciun a reușit să provoace un uriaș scandal după ce a anunțat că, de fapt, teii din zona centrală a Clujului, de pe o stradă emblematică a orașului vor fi relocați. Ulterior, Crăciun a spus că declarațiile sale au fost scoase din context și că nu se va atinge de teii de pe Kogălniceanu.

Vezi și: Detalii: UPDATE Scandalul teilor din centrul Clujului. Firma „de casă” a Primăriei are un punct de vedere diferit față de păstrarea teilor: sunt alergeni și nu se mai folosesc în UE

sursa foto: Captura/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare