Închide

Firma care a făcut Masterplanul pentru aquapark-ul lui Boc vrea să stabilească cât va costa obiectivul

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 16, 2018 0 2288

Aproape 1 milion de lei a pus Primăria Cluj la bătaie pentru proiectarea unui aquapark  acoperit şi în aer liber -faza studiului de fezabilitate + pe care l-a anunţat în Gheorgheni, pe terenul Pepinierei Becaş, lângă actuala bază sportivă care funcţionează în zonă.

Novelty AE, firma arhitectului Corneliu Alexandru Palcău, care a făcut pentru administraţia locală Masterplanul pentru Zona Verde Est ce include aquapark-ul anunţat de primarul Boc, dar şi baza sportivă pentru echipa U Cluj, este singurul ofertant la această achiziţie. În paralel, Regia Primăriei pe care s-ar fi comandat Masterplanul a început demersurile pentru obţinerea avizului de mediu.

În ședința de Consiliu Local din februarie 2018, primarul Emil Boc a anunțat că se dorește construirea unui aquapark pe un teren de peste 12 hectare,  lângă baza sportivă din Gheorgheni. Potrivit edilului-șef, în cele ce urmează se va face un masterplan, apoi autoritățile vor concesiuna terenul către o firmă privată pregătită să dezvolte proiectul. Schema anunţată viza ca administraţia locală să ofere terenul în concensiune, așteptând, în schimb, un potențial investitor care să construiască Aqua Park-ul. S-a anunţat atunci că acest proiect ar urma să cuprindă două bazine de dimensiuni mari, unul acoperit, unul descoperit și mai multe tobogane, plus un loc pentru copii, la fel, cu bazine adaptate, locuri de joacă amenajate şi o parcare. A fost şi o estimare de cost, aproximativ 30 de milioane de euro. Consiliul Local a dat un vot de principiu.

Masterplanul e făcut de firma de proiectare Novelty din Bucureşti (despre care Primăris a spus că a fost contractată de Regia Autonomă a Domeniului Public să se ocupe de proiectul aquapark-ului, întâi prezentat pentru amplasamentul strandului Sun la urbanism, dar neagreat de vechea comisie, potrivit informaţiilor Actualdecluj.ro).

Despre Novelty presa a scris care a avut două proiecte finaliste în cadrul Festivalului Mondial de Arhitectură, editia 2015 (unul e proiectul făcut pentru autorităţile din Beclean, un centru multifuncţional recreativ). Aşa arhitectul Placău a apărut în presă, în mai multe materiale.

Anul acesta, firma a înscris proiectele sale la Anuala de Arhitectură de la Bucureşti. Plus proiectul de masterplan făcut pentru administraţia locală din Cluj-Napoca. Novelty a mai făcut proiecte la Bistriţa – un centru recreativ în oraşul Beclean, sau la Turda, pentru Băi, înscrise şi acestea în cadrul concursului oraganizat de Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti în 2018.

Aquapark-ul urmează să ocupe 12,5 hectare iar încă 4 hectare sunt rezervate pentru baza de pregătire a echipei U Cluj, pusă din nou pe picioare de Primărie, în parteneriat cu universităţile clujene, pe o Asociaţie înfiinţată să se ocupe de activitatea clubului de fotbal. Pentru baza de pregătire a Universităţii s-a fluturat public un proiect-propunere făcut pentru Ioan Ovidiu Sabău de către Dico şi Ţigănaş şi prezentat public în momentul în care echipa era la început (început de 2017) şi se tatona terenul pentru găsirea unui teren unde să se facă o bază de pregătire pentru U Cluj.

La finalul verii, Primăria a lansat o achiziţie pentru serviciile de proiectare -faza studiu de fezabilitate pentru aquapark-ul acoperit şi cel în aer liber, propus în Masterplanul făcut Novelty şi numit Zona Verde Est.

Aceasta a fost estimată la aproape 1 milion de lei, iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ (condiţii fixate cu stricteţe şi termene clare şi strânse în caietul de sarcini).

Ce se propune în Masterplanul făcut de Novelty şi botezat Zona Verde Est:

Licitaţia a avut ca termen final data de 6 septembrie iar unicul ofertant a fost Novelty. Deocamdată n-a fost atribuită.

În paralel, Regia Autonomă a Domeniului Public a pornit demersurile pentru obţinerea avizului de mediu pentru Masterplanul Zona verde de agrement Est, făcut de cei de la Novelty. Anunţul privind declanşarea etapei de încadrare, conform cu Hotărârea de Guvern nr. 1076/2004, ȋn vederea obţinerii avizului de mediu pentru masterplanul „Masterplan dezvoltare zone de agrement zona verde est, Cluj-Napoca a fost dat în 5 septembrie. Comentariile şi sugestiile se pot face la Agenţia pentru protecţia mediului din Cluj până în 26 septembrie. La sediul instituţiei se poate consulta şi documentaţia.

Aquapark-ul din Cluj e o temă spinoasă pentru administraţia Boc: un obiectiv cerut de clujeni, inclus în programul tuturor mandatelor lui Emil Boc şi încă neînfăptuit. E tema pe care, politic, opoziţia o critică şi acum.

Un opozant al proiectului este actualui deputat Adrian Dohotaru, ales pe listele USR şi plecat din partid. Dohotaru a militat şi pe vremea când era în USR şi în ultima perioadă pentru ca Primăria Cluj să făcă o zonă de recreere în ceea ce odată s-a vrut a fi Parcul Est. A făcut video-uri cu arhitecţi clujeni care militau pentru o zonă verde în locul aquapark-ului dorit de Primăria Cluj şi le-a postat pe Facebook. Chiar şi dezbateri în numele iniţiativei SOS Parcul Est,  o campanie care cere autorităţilor realizarea celui mai mare spaţiu public al Clujului, un parc ce uneşte cele patru lacuri, dar şi fosta pepinieră de la Baza Sportivă Gheorgheni. Societate Organizată Sustenabil (SOS) este un grup civic informal transformat recent în asociaţie.  Reprezentanții grupării SOS precizează că nu se opun ideii de Aqua Park sau de bază sportivă, cu 800 de locuri de parcare la pachet, dar spun că acesta nu ar trebui realizat în zona propusă ca parc.

Vezi şi: Istoria adevăratului Parc Est: avea piste de canotaj, stadion și teatru. Schițele originale, din 1967 și 1984: cum trebuia să arate

Cu temele făcute de fostul USR-ist Dohotaru, acum deputat independent, USR Cluj, în numele unui vicepreşedinte necunoscut de nimeni, a trimis un comunicat prin care critică proiectul Primăriei de aquapark şi spune că viziunea de a construi aşa ceva în Parcul Est cu cele 800 de locuri de parcare (invocate de Dohotaru) este una sortită eşecului. Cu o zi înainte ca Primăria Cluj să încheie termenul pentru depunerea ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a serviciilor de proiectare ( 6 septembrie), George Trif de la USR Cluj cerea public: ”propunem includerea în studiul de fezabilitate a cerinței privind identificarea zonei optime de realizare a acestei investiţii atât pe plan local cât și județean și precum și analiza potenţialului de dezvoltare a fiecărei zone studiate pentru a crea o destinație atractivă internațional și peste 30 de ani. Investițiile nu se fac unde cade săgeata, ci trebuie analizate toate posibilitățile înainte de a o lansa.”

Şi PSD Cluj l-a criticat în repetate rânduri pe edilul Boc pentru că nu a reuşit să facă un aquapark, acuzâdu-l că a făcut promisiuni goale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.