Închide

Financial Times despre prezența României la Bienala de la Veneția, pusă pe picioare de doi clujeni: ”Dictatorul român Nicolae Ceaușescu a favorizat mozaicurile care idolatrizau muncitorii eroici; La 35 de ani de la cădere, Șerban Savu le transformă în declarații ale secolului XXI”

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 16, 2024 0 36

 

Standul României la Bienala de la Veneția prezintă în acest an lucrări ale clujeanului Șerban Savu, curatoriate de alt clujean, Ciprian Mureșan.

”Mozaicul ar putea să nu pară cea mai modernă dintre forme de artă, cu rădăcinile lor în arta antică grecească și romană și dezvoltarea de secole în bisericile creștine ortodoxe. Revenirea lor în blocul sovietic din anii 1930 încoace a fost surprinzătoare, apoi s-a transformat într-un realism socialist aprobat de stat și a adăugat culoare orașelor altfel murdare din spatele Cortinei de Fier. Dictatorul român Nicolae Ceaușescu a favorizat mozaicurile care idolatrizau muncitorii eroici; La 35 de ani de la cădere, Șerban Savu le transformă în declarații ale secolului XXI”, explică autorul Financial Times Alison Mutler.
Într-o galerie a Institutului Cultural Român din Veneția, artistul va îndruma o echipă de artiști mozaic de la școlile de arte din Iași din țara sa natală și din Chișinau, Moldova, în realizarea unui mozaic al unei scene de picnic pe parcursul celor șapte luni în care se desfășoară Bienala de la Veneția. La fel ca curatorul pavilionului, Ciprian Mureşan, locuieşte în oraşul transilvănean Cluj şi face parte din „şcoala clujeană”, o mână de artişti români de succes care s-au maturizat după comunism, printre care Adrian Ghenie şi Victor Man, precizează autoarea.

Șerban Savu s-a născut în 1978 în Sighișoara și a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001. Cea mai importantă expoziție a sa, Cluj Connection, a fost montată în galeria Haunch of Venison din Elveția, alături de alți artiști clujeni.

 

Citește și:

Cum participă România la Bienala de la Veneția cu 40 de lucrări ale unui artist clujean, curatoriate de alt clujean. ”Un fenomen artistic cunoscut și recunoscut în lumea artistică internațională sub numele de ”Școala de la Cluj” ne va reprezenta la cea de-a 60-a ediție a Bienalei”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu