Închide

Finaliștii unei competiții europene de film, proiecție la Cluj prima dată în țară

Cultură by Actual de Cluj - oct. 29, 2015 0 211

Proiecții ale filmelor finaliste în competițe organizată de Parlamentul European, dar și dezbateri cu spectatri, scenariști, critici de film și jurnaliști specializați, pentru prima dată când Zilele Filmului Lux sunt organizate la Cluj – și a treia oară în România.

Zilele filmului Lux 2015 au loc în 9 și 10 noiembrie la cinematograful Victoria, iar intrarea la proiecții e liberă. Manifestarea, ajunsă la cea de a treia ediție în România, are loc pentru prima data în Cluj-Napoca şi va prilejui proiecția filmelor finaliste în cursa pentru Premiul Lux al Parlamentului European, ediția 2015, precum şi dezbateri cu spectatorii, regizori, scenariști, critici de film şi jurnaliști specializați.

În prima zi a evenimentului e programată proiecția filmului „Urok” (Lecția), regizat de Petar Valchanov, o producție Bulgaria-Grecia, luni la ora 17.
Nade este profesoară de limba engleză. Locuiește cu soțul ei, șomer, și cu fiica de 4 ani. Într-o zi, când se întoarce de la școală, găsește un executor judecătoresc la ușă. Rata la casă nu a fost plătită pentru că soțul ei a folosit banii pentru altceva. Nade are la dispoziție trei zile ca să plătească banca; în caz contrar casa va fi scoasă la licitație. În acel moment începe numărătoarea inversă într-o cursă cu obstacole care par să se înmulțească iar integritatea Nadei, până atunci exemplară, este pusă la încercare.

O dezbatere pe tema filmelor europene și modul în care acestea jonglează între artă și audiență e programată tot luni la ora 18.45 și e moderată de regizorul clujean Tudor Giurgiu, în vreme ce la ora 20.15 are loc proiecția filmului „Mediterranea”, regia Jonas Carpignano, o producție Franța-Germania.
Acțiunea filmului începe în Algeria unde ajunge Ayiva, un tânăr care vine din Burkina Faso, însoțit de Abas. Cei doi speră să ajungă în Europa, unde să ducă o viață mai bună. Vor trebui să traverseze deșertul, să se confrunte cu hoții care jefuiesc migranții, să ajungă în Libia și să înfrunte o mare ostilă pe o ambarcațiune improvizată, înainte de a ajunge în Italia. Această călătorie însă nu constituie decât primul act al unei drame care se concentrează asupra vieții acestor migranți care, ajunși în sfârșit în Europa, se vor regăsi rapid marginalizați în societatea calabreză, exploatați ca mână de lucru clandestină pe plantațiile de citrice, locuind în cartiere mizerabile și confruntându-se în special cu neîncrederea și ostilitatea celor din jur.

În a doua zi a evenimentului, cea de marți 10 noiembrie, are loc la ora 20 proiecția filmului „Mustang”, regia Deniz Gamze Ergüven, o producție Franța-Germania-Turcia.
Este începutul verii. Lale, Nur, Ece, Selma et Sonay sunt cinci surori unite, care într-un sat din nordul Turciei se întorc de la școală jucându-se nevinovat cu băieții. Presupusul dezmăț al jocurilor lor suscită un scandal cu consecințe neașteptate. Casa lor se transformă treptat în închisoare, cursurile de practică menajeră iau locul școlii și se pun la cale căsătorii. Cele cinci surori, animate de aceeași dorință de libertate, sunt pe punctul de a eluda limitele care le sunt impuse.

Subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, filmele din finala Premiului Lux călătoresc în această toamnă, vizitând peste 40 de orașe din cele 28 state membre. Publicul european are posibilitatea de a viziona filmele gratuit și de a își alege favoritul. Câștigătorul ales de membrii Parlamentului va fi anunțat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, la data de 24 noiembrie.

Filmele finaliste în competiția pentru Premiul LUX 2015 sunt Mediterranea, Mustang și Urok (în română: Lecția). Cele trei filme abordează probleme actuale din societate, cum ar fi imigrația, poziția femeilor și a fetelor, educația și problemele economice.

În România, Zilele Filmului LUX vor începe la Cluj-Napoca, în perioada 9-10 noiembrie și continuă în 11-12 noiembrie la București.

Spectatorii vor putea apoi vota pentru filmul lor preferat, iar unul dintre ei va fi invitat la Festivalul de Film de la Karlovy Vary 2016, unde el (sau ea) va anunța rezultatul votului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu