Închide

Filmul ”Libertate”, al clujeanului Tudor Giurgiu, disponibil de azi pe Netflix

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 06, 2024 0 155

Filmul ”Libertate”, al regizorului clujean Tudor Giurgiu, care e și directorul celui mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj, e disponibil de azi pe platforma de streaming Netflix, dar doar pentru utilizatorii din România și Republica Moldova.

După un turneu de promovare care a inclus peste 50 de localități din România, premii obținute în festivaluri de film internaționale precum Sarajevo, TIFF și Cottbus, și zeci de mii de spectatori în țară și străinătate, filmul va fi disponibil de azi pe Netflix. Filmul spune o poveste mai puțin cunoscută, care a avut loc la Sibiu în timpul Revoluției Române. Din distribuția filmului fac parte Iulian Postelnicu, clujeanul Cătălin Herlo, Alexandru Papadopol, Mirela Oprișor sau Cuzin Toma. Rolul principal – cel al unui căpitan de Miliție prins în mijlocul evenimentelor din 1989 – este jucat de Alex Calangiu. ”Am participat într-un an la programul 10 pentru Film din cadrul TIFF și acolo l-am cunoscut pe Tudor, care ne-a zis, fără prea multe detalii, că lucrează la un film despre revoluție. Mi-a spus să vin la casting, dar mai mult ca sigur nu cred că se gândea la rolul lui Viorel pentru mine în momentul ăla. Era august, au trecut niște luni, am început să cred că nu se mai întâmplă nimic, dar m-a sunat și m-a chemat. La proba de casting m-am simțit foarte, foarte bine. Cu Tudor totul a mers natural și organic; și iar am rămas pe lista scurtă cu alți doi actori care joacă în film. De Crăciun, și ăla a fost cel mai bun Crăciun din viața mea, m-a sunat și m-a anunțat că mă ia în rolul principal. Mi-a trimis scenariul și am început să mă pregătesc”, a spus actorul într-un interviu.

Despre experiența la filmare:

Cu Tudor am vorbit cel mai mult, el mi-a dat o mulțime de materiale despre Revoluție, am citit atent scenariul de 4-5 ori. Mi-a zis cam cum ar vrea să filmeze anumite scene, așa că m-am uitat la multe filme care aveau aceeași atmosferă. De exemplu, la Dunkirk m-am uitat în repetate rânduri, ca să prind atmosfera aia de claustrare și frică de moarte. Dar n-aș putea să descriu cu precizie procesul de pregătire. Sunt o mulțime de lucruri care te inspiră și emoții pe care le accesezi. Nici tu, ca actor, nu știi dinainte din ce te vei hrăni pentru o scenă sau o trăire. Ai tot felul de butoane pe care să le apeși, pe care le știi doar tu. A fost vorba și de ceva pregătire fizică, am alergat foarte mult, fiindcă trebuia să am o condiție bună pentru toată coregrafia, și capacitate pulmonară să dau textul firesc după minute întregi de alergătură. De exemplu, pentru acel one shot din prima parte a filmului, coregrafia a fost gândită la secundă, foarte bine sincronizată și a durat undeva la 16-17 ore să tragem tot.

Pentru Giurgiu una dintre mizele promovării filmului a fost să atragă în sălile de cinema cât mai mulți tineri. Cineastul s-a întâlnit cu mii de liceeni din toată țara în cadrul unor proiecții speciale. ”Am vrut să văd ce transmite filmul unor oameni născuți după ’90 sau chiar după anii 2000. Mi-am dat seama că pentru ei, anul 1989, sau Revoluția în sine, nu e deloc un subiect cu aceeași miză și cu același interes pe care îl avem eu şi generația mea”, a spus acesta într-un interviu pentru o publicație centrală. ”Și e firesc să fie așa. E partea unui trecut pe care, în general, ei nu și-l explică pentru că nu prea au informații despre asta. Cei care văd filmul, la început sunt sceptici, dar la plecare îmi spun că nu se așteptau să fie așa dinamic și să primească atât de multe informații”.

Scenariul filmului este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu