Închide

Rută alternativă prin Florești pentru locuitorii afectați de alunecările de teren de pe strada Uliului/ Sunt probleme cu rețelele de utilități/ Ce măsuri recomandă Prefectura

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 28, 2024 3 4816

Ambulanța și pompierii vor deservi locuitorii afectați de alunecările de teren de pe strada Uliului nr.90, ca urmare a închiderii circulației rutiere în zonă, arată Prefectura Cluj. Primăria, împreună cu autoritățile din Florești vor asigura respectivul traseu ocolitor iar companiile de utilități vor monitoriza permanent situația rețelelor de pe strada Uliului, afectate de alunecarea de teren, mai arată Prefectura.

O comisie formată din specialiști din mai multe instituții clujene a emis și un  set de recomandări  pentru remedierea situației apărute pe strada Uliului.

 

“Cu privire la alunecarea de teren de pe strada Uliului din municipiul Cluj-Napoca, în dreptul numărului 90,  pe o lungime de cca. 20-30 metri se constată alunecarea taluzului care a produs cedarea carosabilului și dislocarea fundației drumului (fiind afectată banda stângă în totalitate și o mare parte din banda dreaptă a străzii pe sensul de urcare). Se constată afectarea parțială sau totală a rețelelor edilitare (apă, canal, gaz). Se constată blocarea căilor de acces pe ambele sensuri (de la nr. 90)”, arată comisia de specialitate pentru constatarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, înregistrate la nivelul unităților administrative din județul Cluj, numită prin Ordinul Prefectului județului Cluj nr. 86 din 08.02.2024, constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, Inspectoratului Județean în Construcții, Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj și ai Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Comisia a emis o serie de recomandări:

 • măsuri de intervenție în primă urgență pe baza unui Raport de expertiză preliminar domeniul Af;.
 • întocmirea unui raport de expertiză final, domeniul Af, pentru identificarea cauzelor producerii alunecării de teren și stabilirea soluțiilor de consolidare;.
 • pe zona de influență, dacă este cazul, conform concluziei expertizei tehnice din domeniul Af, se propune expertizarea construcțiilor învecinate și a instalațiilor aferente;
 • monitorizarea continuă a rețelelor de utilități afectate, precum și intervenția în regim de urgență în cazul unor avarii;
  semnalizarea corespunzătoare a zonei afectate de alunecarea de teren, asigurarea permanenței cu echipaje ale poliției locale și informarea cetățenilor cu privire la măsurile dispuse.

“Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, reunit online în ședință extraordinară, a emis Hotărârea nr. 3, privind aprobarea Notei de constatare nr. 4.575/1/II din 28.04.2024 pentru evaluarea situației generate de alunecarea de teren din municipiul Cluj-Napoca, str. Uliului nr. 90, precum și pentru stabilirea unor măsuri și acțiuni pentru remedierea situației din teren:

Art. 1 Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca va dispune în regim de urgență, potrivit procedurilor legale în vigoare, măsurile și acțiunile necesare pentru înlăturarea efectelor produse de alunecarea de teren de pe strada Uliului nr. 90, pentru refacerea obiectivelor de infrastructură și eliminarea unor potențiale pericole pentru populație și bunurile acesteia (întreruperi de servicii de utilități publice, intervenția echipajelor de prim ajutor etc.).

Art. 2

(1) Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul nemijlocit al autorităților publice locale din comuna Florești, va stabili varianta ocolitoare de acces auto, necesară pentru riverani și pentru asigurarea serviciilor medicale de urgență și pompieri, eliminând astfel izolarea zonei afectate de alunecarea de teren;

(2) Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj va identifica în regim de urgență, posibilii proprietari/administratori de teren de pe traseul rutei ocolitoare stabilite;

(3) Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca va dispune măsurile și acțiunile necesare pentru delimitarea, semnalizarea și securizarea perimetrului afectat.

Art. 3 Furnizorii de utilități respectiv societatea DELGAZ Grid S.A., Sucursala Cluj-Napoca – Distribuție Energie Electrică România și Compania de Apă Someș S.A., vor asigura monitorizarea permanentă a perimetrului afectat pentru preîntâmpinarea oricărui incident care ar putea pune în pericol viața și sănătatea populației și a bunurilor acesteia, măsura urmând a fi ridicată odată cu revenirea la normalitate a situației din teren.

Art. 4 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj va sprijini, ori de câte ori este necesar, autoritățile administrației publice locale din municipiul Cluj-Napoca, iar Instituția Prefectului Județul Cluj va iniția, dacă va fi nevoie, demersurile legale corespunzătoare către structurile centrale de decizie pentru rezolvarea problemei apărute.

Art. 5 Cu comunicarea dispozițiilor prezentei hotărâri celor interesați se încredințează Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj.

Instituția Prefectului – Județul Cluj, alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca și de autoritățile cu atribuții în domeniu monitorizează permanent evoluția situației”, mai arată prefectura, într-un comunicat de presă.

Din 27 aprilie, prefectul Irina Munteanu, care conduce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a declarat stare de alertă iar Primăria Cluj-Napoca a dispus închiderea circulației rutiere în zona afectată de alunecările se teren.

“În cursul nopții de 26-27 aprilie Serviciul pentru Situații de Urgență a fost apelat prin Numărul Unic de Urgență 112 referitor la surparea a unei părți carosabile pe strada Uliului din municipiul Cluj-Napoca. Astfel, s-au deplasat la fața locului, în regim de urgență, reprezentanți ai Serviciului Situații de Urgență din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și un echipaj cu o autospecială ai Serviciului Situații de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj. Aceștia au constatat alunecări de teren și rupturi pe o zonă de aproximativ 20 de metri, a părții carosabile, hotărând închiderea sectorului de drum și solicitând expertiză. În prima parte a zilei de 27 aprilie, șeful Serviciului pentru Situații de Urgență, din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, un inspector din cadrul ISU Cluj, cât și angajați ai Direcției Tehnice și ai Poliției Locale Cluj au revenit pentru reevaluarea situației din teren și pentru a fi prezenți la efectuarea expertizei geotehnice.

Conform Notei Tehnice de Constatare nr. 290 / 27.04.2024 privind rezistența mecanică și de stabilitate, s-a constatat că alunecările de teren de tip retrogresiv, rapid nu pun în pericol, până la acest moment, construcțiile din aval de drum, dar există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate.

Având în vedere adresa nr. 443.647/472/27.04.2024 a Primăriei municipiului Cluj-Napoca – Direcția de Administrare, Serviciul Situații de Urgență, înregistrată cu numărul 4.568/27.04.2024 la Instituția Prefectului – Județul Cluj și ținând seama de Nota Tehnică de constatare nr. 290/27.04.2024 a societății GEODESIGN S.R.L., înregistrată la Instituția Prefectului – Județul Cluj cu nr. 4.571/27.04.2024, în conformitate cu articolului 4^2 alin. (1), precum și ale Articolului 4^3 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 68 din 14 mai 2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile, prefectul județului Cluj, doamna Irina Munteanu a emis Acordul pentru declararea stării de alertă, în zona afectată.

În baza Acordului pentru declararea stării de alertă emis de prefectul județului Cluj, doamna Irina Munteanu, în conformitate cu legislația existentă, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca a emis Hotărârea nr. 8 din 27.04.2024, care prevede următoarele:

Art. 1 Declararea stării de alerta pe strada Uliului în zona afectată de alunecări de teren;
Art. 2 Închiderea circulației auto pe str. Uliului pe tronsonul afectat de alunecarea de teren;
Art. 3 Semnalizarea corespunzătoare a zonei afectate de alunecarea de teren;
Art. 4 Asigurarea permanenței cu echipaje ale poliției locale;
Art. 5 Identificarea unor rute alternative de acces. În situația în care soluția identificată presupune realizarea unor lucrări de amenajare, se mandatează RADP să intervină în regim de urgență pentru amenajarea acesteia pe raza municipiului, cu asigurarea de resurse financiare în vederea implementării acestor lucrări;

Art. 6 În situația în care ruta alternativă identificată depășește raza administrativ-teritorială a municipiului Cluj-Napoca, va fi sesizat în regim de urgență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”, a mai arătat Prefectura Cluj.

3 comentarii

 1. Credeti ca intamplator s-a intamplat acea alunecare? Motivul principal este incompetenta celor de la serviciul urbanism din primarie. Oare au prevazut colectarea apelor de infiltratie de la fundatia cladirii si dirijarea lor in autorizatia de constructie emisa? Acele ape de infiltratie „colectate” de fundatia cladirii si dirijate de aceasta pe sub drum, mai ales ca panta de sub drum e foarte mare, a facut ca terenul de sub drum sa fie instabil.
  Banuiesc ca aceasta strada a fost construita de cei care au construit acolo. Acestia nu au avut bani si interes pentru consolidarea drumului, dar odata preluat de primarie, inainte de a fi asfaltat, trebuia desfasurat un proiect de consolidare, cu atat mai mult cu cat drumul a fost construit pe o panta foarte mare si odata ce a fost asfaltat se puteau astepta la un regim de trafic relativ ridicat, tinand seama de amploarea constructiilor din zona.
  Da, ca sa prevezi asemenea lucruri ai nevoie de oameni competenti in serviciile primariei, ori tocmai asta lipseste primariei orasului de cinci stele, sau mai degraba din cinci stele!

 2. Uitați-vă la numărul de membri din „COMITET”: cj.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/37/2024/02/reactualizare-CJSU-2024.pdf
  Expertiza o face un profesor de la facultate care are prea puțin de lucru cu studenții

 3. Sa investești în clădire casa bloc de milioane,și sa nu faci nimic în fata casei ,nici o groapa sa nu astupi ,arata și caracterul deficitar al scestei adunaturi de populatie.Aceasta situație este peste tot .Proprietatea nu se termina la gard,sau la ușa întrării.Si spatiile comune,sau strada,este . Dacă ai bani de casa poți și doi piloni sau un contrafort de sprijin în fata .Nu de alta dar ești direct interesat.

Scrie un comentariu