Închide

Filme selecționate sau premiate la marile festivaluri de film, la TIFF în acest an

Cultură by Mihai Prodan - apr. 20, 2021 0 73

Mai multe filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut de la Cannes, Veneția și San Sebastián vor fi proiectate la ediția din acest an a festivalului de film Transilvania, de la Cluj, au anunțat organizatorii TIFF în urmă cu puține momente. Selecția include și noutăți absolute semnate de regizori ca Pedro Almodóvar sau François Ozon.

TIFF bifează în acest an a 20-a ediție a festivalului și e programat la Cluj între 23 iulie și 1 august. E o ediție aniversară iar organizatorii spun că e o ”șansă unică de a vedea pe marile noastre ecrane producții remarcabile a căror lansare a fost afectată de contextul pandemic”.

Între producțiile prezente la Cluj se numără ”La nuit des rois”, în regia lui  Philippe Lacôte, aflat pe lista scurtă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și prezentat la festivalul de la Veneția. Filmul este o fabulă despre puterea imaginației și prezintă povestea unui tânăr trimis în mijlocul pădurii ivoriene, în faimoasa închisoare La Maca, condusă chiar de deținuți, unde are de îndeplinit un ritual cu final neprevăzut: să spună o poveste care să țină o noapte întreagă. Tot de la Veneția, unde a câștigat trofeul Queer Lion, vine la Cluj și ”The World to Come”, o poveste de iubire din America secolului al XIX-lea, filmată în România, în care Vanessa Kirby, nominalizată la Oscar pentru Pieces of a Woman, descoperă dragostea în brațele altei femei.

Au trecut 18 ani de la atacul terorist asupra Teatrului Dubrovka din Moscova, dar timpul n-a reușit să vindece rănile celor afectați. ”Conference”, în regia lui Ivan I. Tverdovski, prezentat la Veneția, recurge la o reconstituire inedită pentru a spune povestea unei supraviețuitoare căreia tragedia i-a răpit totul. Tot din Rusia vine și ”Dear Comrades”, în regia Andrei Koncealovski, distins cu Premiul Special al Juriului la Veneția și nominalizat la BAFTA. Filmul e o dramă istorică inspirată din fapte reale și vorbește despre confruntarea dintre „puritatea” idealurilor comuniste și realitatea sovietică, prin intermediul represiunii sângeroase a unei greve din 1962.

O poveste adevărată l-a inspirat și pe regizorul Uberto Pasolini, dublu laureat cu Premiul Publicului la TIFF, în ”Nowhere Special,” drama unui tată care-și petrece ultimele luni din viață încercând să-i găsească o nouă familie fiului său de numai patru ani. De asemenea, o istorie reală stă și la baza celei mai bune comedii a anului la Premiile Academiei Europene de Film 2020, ”Un triomphe”, regizat de Emmanuel Courcol, în care un regizor reușește să construiască o legătură cu deținuții pe care îi pregătește pentru debutul în lumea teatrului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.