Închide

Film „extraordinar, care și-a câștigat locul în istorie”, la deschiderea TIFF 2017

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 26, 2018 0 93

Filmul care deschide ediția din acest an a festivalului de film Transilvania e Foxtrot, anunță azi organizatorii festivalului din Cluj.

TIFF a ajuns la a 17-a ediție, în acest an are loc între 25 mai și 3 iunie iar gala de deschidere, programată în piața Unirii, include proiecția filmului „Foxtrot”, despre care organizatorii TIFF spun că e unul „extraordinar, care și-a câștigat locul în istorie”. Premiera de gală va avea loc în prezența regizorului israelian Samuel Maoz.

Foxtrot e un film în trei părți care invită la introspecție, transformând un subiect foarte sensibil pe plan local într-o puternică metaforă universală despre război. Controversata poveste inspirată de conflictul israeliano-palestinian a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Veneția și a câștigat nu mai puțin de opt trofee Ophir la ,,Oscarurile israeliene’’. Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldați israelieni plictisiți de misiunea lor în mijlocul deșertului și secvențele care îi surprind mușamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecția cu Foxtrot.
Cineastul Samuel Maoz și-a câștigat renumele internațional încă de la debutul în lungmetraj cu „Lebanon”, film din 2009, care a fost prima producție israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneția. În 2010, Lebanon a fost prezentat și la TIFF, când Maoz s-a aflat pentru prima dată la Cluj ca membru al juriului internațional, și a fost ulterior distribuit pe ecrane de Transilvania Film.
Samuel Maoz va fi la Gala de deschidere TIFF.17 alături de o parte din echipa filmului.

Tags

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare