Închide

File de anșoa contaminat la Lidl/Produsul poate provoca alergii/intoxicații și trebuie returnat

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 08, 2024 0 262

Lidl a fost obligat să scoată de la vânzare produsul ”Nixe File de anșoa în ulei de măsline 80g” din lotul 145/220 și cu termenul de valabilitate 25.05.2024 din cauza unei suspiciuni legate de determinarea unor valori ridicate pentru parametrul histamină, o substanță chimică prezentă în organism dar care, generată în alimente ca peștele sau produsele fermentate și consumată poate genera reacții alergice .

”Lidl România recheamă preventiv produsul „Nixe File de anșoa în ulei de măsline 80g” din lotul 145/220 și cu termenul de valabilitate 25.05.2024, ca urmare a unei suspiciuni legate de determinarea unor valori ridicate pentru parametrul histamină. Persoanele care au consumat acest aliment și dezvoltă simptome severe, ar trebui să solicite asistență medicală. Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a reacționat fără întârziere și a scos produsul de la vânzare. Produsul cu lotul și data limită de consum menționate mai sus poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea acestuia va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis ANSVSA.

„Histamina este un compus care apartine grupului aminelor biogene, produs de o mare diversitate de bacterii care decarboxileaza aminoacidul esential histidina. In alimentele cu continut ridicat de acest aminoacid, cum ar fi produsele lactate, carnea si pestele, se poate forma histamina, atunci cand conditiile de temperatura ridicata si aciditate scazuta o permit. Formarea histaminei in alimente este asociata cu o calitate slaba a materiilor prime, o igiena slaba in procesul de fabricatie sau o refrigerare inadecvata in timpul depozitarii si distributiei alimentelor.

Consumul de alimente cu concentratii mari de histamina provoaca oamenilor o afectiune usoara care genereaza mancarime, roseata faciala si dureri de cap, numita „otravire cu histamina”. La persoanele cu deficiente in metabolizarea acestei amine poate fi asociata o imagine mai serioasa, cunoscuta sub numele de „intoleranta la histamina”.

Intoxicatia cu histamina a fost asociata cu consumul de peste albastru (ton, sardine, hamsii) si alimente fermentate (branza, carnati, vin). Odata ce histamina este generata in alimente, aceasta rezista la orice tip de tratament termic (gatit, sterilizare) si temperatura de depozitare (refrigerare si congelare), astfel incat prezenta sa nu poate fi eliminata. Principala masura de control a productiei de histamina este calitatea materiilor prime si igiena in prelucrarea, depozitarea si manipularea alimentelor pentru a evita contaminarea cu bacterii producatoare de histamina, atat in industria alimentara, cat si acasa”, arată site-ul unei farmacii din București.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu