Închide

Filarmonica din Cluj împlinește azi 60 de ani, nu are sală de concerte și nici dirijor

CulturăTop News by Mihai Prodan - sept. 01, 2015 1 1008

Filarmonica de Stat Transilvania împlinește azi 60 de ani de la înființare. Prilej cu care vă aducem aminte nu doar istoria acestei instituții de cultură, ci și condițiile bizare în care își desfășoară activitatea: de trei ani nu are dirijor și de zece ani i se tot promite o sală de concerte.

Filarmonica din Cluj împlinește 60 de ani de la înființare cu aproape trei săptămâni înainte de deschiderea stagiunii de toamnă, programată pentru 18 septembrie la Auditorium Maximum de la Colegiul Academic al Universității „Babeș-Bolyai”. S-a întors aici în urmă cu doi ani, după ce a fost alungată de fostul rector al UBB, Andrei Marga, ce a mărit substanțial chiria pentru sală. A fost probabil cel mai jos punct pentru Filarmonica Transilvania, nevoită, în lipsa unei săli propice, să-și susțină concertele în … Casa de Cultură a Studenților, din piața Lucian Blaga. A fost nevoie de schimbarea rectorului UBB pentru ca Filarmonica să se poată întoarce în Auditorium Maximum, în 2012.

Proiectul sediului pentru Filarmonică, care e de fapt un centru cultural mai amplu – Centrul Cultural Transilvania, ce ar include și o sală de concerte pentru Filarmonică – trenează de ani de zile; acesta ar urma să fie construit pe un teren viran de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, în locul fostei garnizoane militare. Dar, dacă treceți prin zonă, veți vedea că aici nu se întâmplă nimic în afară de faptul că pe terenul odată viran în lipsa oricărei activități au început să crească bălării și copaci înalți de patru metri.

Tradiția activității simfonice în Cluj datează de la începutul secolului al XIX-lea, când a fost întreținută succesiv de asociații precum orchestra primului teatru orășenesc, orchestră înființată în 1792, Societatea de Muzică sau Cercul de Muzică. Totuși, actuala filarmonică a fost fondată doar în 1 septembrie 1955, sub denumirea de Filarmonica de Stat Cluj, ca o instituție artistică dedicată exclusiv concertelor. Avea 75 de muzicieni, aleși sub supravegherea maestrului Wilhelm Demian.

Antonin Ciolan a fost numit dirijorul orchestrei, iar primul concert a avut loc în 4 decembrie 1956.

Munca acestuia a fost continuată de dirijorii Emil Simon – dirijor permanent din 1960, director artistic între anii 1998-2000 şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, Erich Bergel – Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, director artistic onorific din 1994 până la moartea sa, în mai 1998 –, Cristian Mandeal, dirijor permanent al Filarmonicii clujene între 1980 şi 1987 (actualmente director general al Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti) – şi respectiv Nicolae Moldoveanu, dirijor principal al orchestrei între 2008 şi 2012. De atunci, Filarmonica nu are dirijor permanent, astfel că la pupitru iau loc dirijori invitați. Starea de provizorat e perpetuată de doi ani, de la plecarea fostului dirijor Mihai Agafița, iar de atunci toate concertele sunt coordonate de dirijori invitați. Directorul Marius Tabacu explica recent pentru actualdecluj.ro: nu doar salariul mic ține candidații departe – Filarmonica poate oferi un salariu de cel mult 2.000 de lei, spune el – dar și standardele sunt ridicate. “Nu se întrevăd acele personalități care ar fi potrivite pentru acest post, mai ales fiindcă dirijori străini nu prea putem angaja, fiindcă pe banii aceștia nu vine nimeni. Trebuie să fie un dirijor care să știe să lucreze efectiv cu orchestra și să facă concerte care să ridice publicul în picioare. Un dirijor principal are un rol foarte, foarte important și trebuie să știe să țină legătura cu oamenii din punct de vedere social, iar profesional să fie de vârf. Această orchestră a fost dirijată de Emil Simon, Eric Berger, Antonin Ciolan care a fost primul, deci ștacheta e foarte ridicată. Soluția noastră e că sunt dirijori invitați, vin în fiecare săptămână, puțini dintre ei vin de 2-3 ori pe stagiune, care sunt destul de buni”, spunea Tabacu.
Discografia Orchestrei Filarmonicii ,,Transilvania” numără peste 150 de discuri, imprimate la Casa de Discuri Electrecord.

Citește și:

Școlit la Cluj, un tânăr de doar 33 de ani e cel mai tânăr dirijor din Orientul Mijlociu: „la Cluj mi s-a schimbat viața”

 

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare