Închide

Filarmonica din Cluj concertează la Viena de Ziua Națională, prima orchestră din România în Musikverein după 50 de ani

Cultură by Actual de Cluj - nov. 23, 2017 1 748

Eveniment pentru Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca: concertează nicăieri altundeva decât la Viena, de Ziua Națională.

Orchestra filarmonicii din Cluj concertează alături de pianista Alexandra Dariescu în Sala Mare a Musikverein, în 30 noiembrie. Ansamblul dirijat de Gabriel Bebeşelea prezintă un repertoriu ce cuprinde compoziţii de Dinu Lipatti, Edvard Grieg şi George Enescu și aduce în prim-plan lucrarea enesciană Pastorale-Fantaisie, prezentată în primă audiţie în Austria. „Cu acest concert deschidem seria de evenimente dedicate Centenarului României moderne, 1918 – 2018. Concertul este susținut de o orchestră de calibru în impresionanta sală aurie a Musikverein din Viena, una din capitalele culturale internaționale care a jucat un rol deosebit în devenirea multor muzicieni, scriitori și artiști români din ultimele două secole“, spune ambasadorul României în Austria, Bogdan Mazuru.

După al Doilea Război Mondial, Sala Mare a Musikverein a găzduit un singur concert al unei orchestre din România: Filarmonica Bucureşti şi solistul Ion Voicu au interpretat în 1961 Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major op. 9 de George Enescu, dirijată de George Georgescu.

Alte două concerte ale Filarmonicii Bucureşti în Sala aurie a Musikverein, avându-l ca solist pe Dinu Lipatti, sub bagheta dirijorului George Georgescu, avuseser[ loc în 1941.

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, dirijorul Gabriel Bebeşelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde e doctorand.

Tânăra pianistă Alexandra Dariescu e prima pianistă română care concertează la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra în 2013. E și cea mai tânără muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, S-a născut la Iaşi şi a început studiul pianului la 7 ani.

  • Un comentariu

    Scrie un comentariu