Închide

Sute de piese din aur, argint și bronz care ilustrează încoronarea regilor Ungariei, de vineri la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - nov. 22, 2017 0 393

Piese numismatice de tezaur, din aur, argint și bronz și alte obiecte care ilustrează ritualul încoronării în Regatul Ungariei pot fi admirate la Cluj, într-o expoziție dedicată medaliilor de încoronare ale regilor Ungariei ce va fi deschisă peste două zile la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Expoziția se deschide vineri la 18 și aduce în atenţia publicului piese numismatice de tezaur, în total nu mai puțin de 300 de medalii vor fi expuse, dintre care jumătate sunt în colecțiile muzeului clujean, iar restul sunt împrumutate de la Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta. „De-a lungul secolelor, medaliile de încoronare au jucat un rol important în reprezentarea puterii. O parte a acestor piese numismatice au fost decernate în diferite momente ale ceremoniei de încoronare sau ale sărbătorilor care le urmau, altele, au fost elaborate ulterior, pentru aniversarea aceluiaşi eveniment. Primele medalii de acest fel au fost realizate pentru încoronarea lui Ludovic al II-lea (1508), iar seria e expusă în totalitate începând cu încoronarea lui Maximilian (1563) până la medaliile emise cu ocazia încoronării lui Carol IV-lea (1916)”, explică reprezentanții muzeului.

Printre exponate se află şi o piesă unicat, o medalie din argint aurit, realizată pentru încoronarea Eleonorei Magdalena Gonzaga di Mantova, soţia împăratului Leopold I, ca regină a Ungariei, ceremonie organizată la Bratislava în anul 1655. Această piesă, singura de felul ei cunoscută până în prezent, este păstrată în Colecţia Eszterházy a muzeului din Cluj. Tot ca o premieră se remarcă şi expunerea unei copii nobile a Coroanei Ungariei, datată între secolele XI-XII. În ultimele decenii, au apărut mai multe replici după această coroană, însă piesa expusă la Cluj este una specială, deoarece e realizată manual, prin tehnici tradiţionale şi materiale similare originalului – argint aurit, perle şi pastă de sticlă. În cadrul expoziţiei este prezentat şi un film documentar despre istoria zbuciumată a acestei coroane. „Expoziţia este o manifestare multiculturală de excepţie pentru istoria Europei Centrale în ultimul mileniu, iar realizarea şi itinerarea ei reflectă relaţiile cordiale între instituţiile de cultură implicate, instituţii care împart obiecte culturale de valoare pentru patrimoniul european”, arată MNIT.

Expoziția poate fi vizitată de vineri până în 24 ianuarie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu