Închide

Festivalul Filmului Francez, ajuns la a 27-a ediție și organizat în București, Cluj-Napoca și alte câteva orașe din țară, are loc peste câteva zile, la două cinematografe din centrul Clujului

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 02, 2023 0 175

Festivalul Filmului Francez, ajuns la a 27-a ediție și organizat în București, Cluj-Napoca și alte câteva orașe din țară, are loc peste câteva zile, la două cinematografe din centrul Clujului.

Această a 27-a ediție a festivalului, care celebrează 30 de ani de francofonie în România, are loc între 15 și 26 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș. La Cluj-Napoca, festivalul ajunge în 17-19 martie la cinematografele Victoria și Arta. ”Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă”, arată Centrul Cultural Francez.  Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. La Cluj-Napoca cinefilii vor putea vedea filmul său ”Mes petites amoureuses” (1974) în versiune restaurată. Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al OIF, organizația care promovează limba franceză, multilingvismul și diversitatea culturală, festivalul include în premieră în secțiunea ”Pépites francophones” o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. Astfel, la cinematograful Arta din Cluj se vor vedea două filme ale acestei secțiuni: ”La ligne” de Ursula Meier, o producție franco-elvețiană selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncționale, și respectivtulburătorul filmul ”Dalva” al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, recompensat cu premiul FIPRESCI în secțiunile paralele la festivalul de film de la Cannes de anul trecut.

Pe lângă noutățile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj.

Un număr de trei filme dedicate publicului tânăr sunt incluse în programul festivalului la Cluj-Napoca, iar clasele de elevi sunt invitate vineri 17 martie la ora 12 la cinematograful Victoria la proiecția filmului ”La petite bande” de Pierre Salvadori, urmată de o discuție cu Daniel Iftene, lector la Facultatea de Teatru și Film a universității ”Babeș-Bolyai”. Intrare la acest film este gratuită pentru elevii și profesorii care însoțesc grupurile de elevi, pe baza înscrierii de către profesor printr-un formular.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu