Închide

Fermierii estimează diminuări semnificative de producție pentru culturile de toamnă, din cauza secetei, dar spun că România nu se va confrunta cu deficit de produse alimentare

Economie by Actual de Cluj - mai 18, 2022 0 143

Seceta din acest an va afecta culturile de grâu, dar și pe cele de porumb, floarea-soarelui sau rapiță, spun agricultorii, arată o analiză Economedia.ro. Au fost luni problematice pentru agricultori, iar prognozele arată că România se va confrunta cu o perioadă secetoasă în continuare. Fermierii estimează diminuări semnificative de producție pentru culturile de toamnă, dar 2022 nu va fi un an la fel de dezastruos pentru agricultură ca 2020. Pe de altă parte, chiar dacă condițiile meteo sunt ceva mai bune acum, costurile legate de activitatea în agricultură sunt mult mai mari, iar războiul din Ucraina adaugă alte dificultăți în piață. Cu toate acestea, jucătorii din piață subliniază că România nu e în pericol să se confrunte cu deficit de produse sau hrană.

“Seceta e în acest moment o problemă pentru agricultură, cu siguranță, chiar dacă nu la nivelul din 2020”, spune Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR). “Pentru culturile de toamnă, efectele se văd deja, mai ales în Sud și în Moldova. Estimările noastre arată că vom avea până la 9 milioane de tone de grâu în acest an, poate chiar mai puțin. Situația depinde și de precipitațiile din perioada următoare. Anul trecut am avut 11,3 milioane de tone, în 2020 am avut sub 7 milioane de tone”, spune Cionga. “Contează mult dacă vor fi precipitații în mai, ceea ce va conta și pentru culturile de primăvară, care s-au semănat acum”, completează aceasta.

“Nu cred că se pune problema aprovizionării, aici suntem de acord cu cei de la Ministerul Agriculturii, avem cereale, oleaginoase, dar prețurlire cel mai probabil au șanse să crească în continuare. Sunt țări care se cofruntă cu secetă severă, Brazilia, Argentina, așa că prețurile mondiale s-ar putea să fie ridicate”, a menționat Cristina Cionga.

Prin suprafața arabilă pe care o are, România poate asigura mai mult decât hrana necesară populației țării, spun agricultorii, dar anul în curs va fi unul extrem de dificil. “Dacă în 2020, care a fost un an extrem de secetos, am reușit să producem suficient încât să nu se pună problema lipsei de alimente pentru populație, vom reuși și în acest an. Dar, având în vedere nivelul costurilor și randamentele așteptate, pentru fermieri va fi un an extrem de dificil”, spune Nina Gheorghiță, vicepreședinte al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care administrează o fermă în Bărăgan.

Analiza integrală AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare