Închide

Femeia care și-a omorât soțul în Apahida în urmă cu câteva zile suferea de tulburare psihotică acută cu simptome schizofrenice

Actualitate by Actual de Cluj - mai 25, 2023 0 9237

Femeia care și-a omorât soțul în Apahida în urmă cu câteva zile suferea de tulburare psihotică acută cu simptome schizofrenice, conform documentelor prin care s-a dispus arestarea sa preventivă, consultate de actualdecluj.ro.

Din actele medicale de la dosar rezultă că inculpata suferă de tulburare psihotică acută cu simptome schizofrenice. Nu a existat, a reieșit din cercetări, un mobil concret de comitere a faptei, ceea ce confirmă, a apreciat judecătorul de drepturi și libertăți care a dispus arestarea sa preventivă, afecţiunile medicale de care suferă. ”Însă, în lipsa unui raport de expertiză medico-legală care să permită formularea unor concluzii asupra capacităţii psihice a inculpatei nu pot fi reţinute dispoziţiile art. 28 C.pen. (Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu putea să-şi dea seama de acţiunile sau inacţiunile sale ori nu putea să le controleze, fie din cauza unei boli psihice, fie din alte cauze-n.red.), având în vedere că prezenţa unei boli psihice nu echivalează cu lipsa discernământului”, a motivat judecătorul.
Pe de altă parte, măsura internării medicale provizorii nu poate fi luată în lipsa unei asemenea expertize, aşa cum a stabilit instanţa de contencios constituţional, observându-se că organele de urmărire penală au dispus efectuarea unei expertize, urmând ca raportul întocmit să fie depus la dosar. ”Din perspectiva circumstanţelor reale de comitere a presupusei fapte, judecătorul constată gravitatea deosebit de ridicată a acesteia, care justifică privarea de libertate a inculpatei pe o durată de 30 de zile, având în vedere că inculpata a săvârşit presupusa faptă împotriva unui membru de familie (soţului ei), aspect care a şi facilitat comiterea infracţiunii, prin aceea că victima era persoana cu care inculpata trăia împreună în viaţa de zi cu zi, fiind mai puţin aşteptată o asemenea reacţie din partea persoanei cu care se află într-o legătură matrimonială”, a apreciat instanța.

Inculpata a recunoscut fapta şi nu are antecedente penale, însă aceste elemente nu sunt suficiente pentru a conchide că nu prezintă un pericol pentru societate, având în vedere că din actele medicale aflate la dosar rezultă că inculpata suferă de tulburare psihotică acută cu simptome de schizofrenie, fiind internată anterior în spital.

Să adăugăm că femeia și-a înjunghiat soțul în multiple rânduri. Din mijloacele de probă administrate a rezultat că femeia i-a aplicat soțului său lovituri cu un obiect de tip tăietor-înţepător la nivel cervical anterior cu consecinţa secţionării de vene jugulare, nervi şi trahee, la nivel cervical posterior, braţ drept, toracic posterior drept cu consecinţa secţionării lobului stâng superior şi hemotorax, toraco abdominal anterior, genunchi stâng şi coapsă dreaptă, în final cauzând decesul victimei ca urmare a hemoragiei interne şi externe.

Femeia a fost arestată preventiv în 21 mai, urmând ca aceasta să rămână în arest preventiv până în 19 iunie inclusiv.
Citește și:

Crimă la Dezmir. Și-a ucis soțul care tocmai a scos-o de la psihiatrie pe semnătură

Nici un comentariu

Scrie un comentariu