Închide

EXCLUSIV Farsa EVA? Orban: ”Mi-au spus că printre acționari sunt Tesla și BMW”. BMW: „Nu se pune problema unui parteneriat TESLA-BMW!”

SportTop News by Catalin Suciu - feb. 17, 2020 0 2189

La finalul anului trecut, prim-ministrul Ludovic Orban primește în audiență un pretins grup de investitori din partea  unei companii cu acționari principali doi giganți, Tesla și BMW. Potrivit spuselor sale, ei vor să investească în România, „în zona Clujului.”

În luna decembrie 2019, un grup de investitori ajung în biroul prim-ministrului Ludovic Orban, reprezentând compania  Electric Visionary Aicrafts (EVA), un start-up înființat în 2017 în Franța, la Toulouse. Potrivit prim-ministrului Ludovic Orban, „mi s-a prezentat o mapă din care reieșea că această companie are ca acționar principal grupul Tesla, cu 51% alături de BMW Group.”

La prim-ministru ajunge CEO-ul start-up-ului EVA – Electric Visionary Aircrafts, Olivier le Lann. În documentele pe care le primește demnitarul scrie că această companie EVA ar avea ca acționar majoritar gigantul TESLA, cu 51%. În acționariat, potrivit mapei de prezentare,  se află și grupul BMW.

Olivier le Lann – foto: franceinter.fr

„Mi-au prezentat un model de dronă pe care vor să-l producă în România”, a declarat pentru actualdecluj.ro premierul. Într-o discuție cu reporterul Actualdecluj.ro, Orban oferă informații vagi despre întâlnirea pe care a avut-o. Despre EVA, actualdecluj.ro v-a relatat că este un start-up înființat în Franța în 2017, care caută finanțare pentru tehnologii avansate precum taxiurile zburătoare (AICI). În România, despre EVA presa centrală a scris luni în șir că va veni ca sponsor principal la echipa de fotbal CFR Cluj, unde va pompa milioane de euro. Omul de legătură dintre EVA și CFR Cluj este un condamnat penal, un anume Mihai Giurgiu, un clujean care are o sentință de trei ani de închisoare pentru o pagubă de 93.000 de lei. (AICI)

*La solicitarea Actual de Cluj, BMW Group a transmis, oficial, prin directorul de comunicare din România Alex Șeremet că: „Nu se pune problema unui parteneriat Tesla-BMW.” Așteptăm încă răspunsuri la toate întrebările trimise. 

Așadar, cine-a ajuns în biroul prim-ministrului Ludovic Orban?

Despre EVA, Actual de Cluj a relatat că este un start-up înființat în 2017, care nu are nici o legătură cu Tesla, în afară de francezul Olivier le Lann, care, potrivit CV-ului său, a lucrat la Tesla timp de 10 ani.O legătură, un parteneriat oficial între Tesla și EVA nu există. TESLA nu apare nici măcar pe site-ul EVA la parteneri susținători, unde, de exemplu, este trecut Guvernul României.

În afacere e implicat și un român condamnat pentru înșelăciune, Mihai Giurgiu, stabilit în Franța de mai mulți ani, fiindcă în România are o condamnare cu executare.  De altfel, însuși CEO-ul Electric Visionary Aircraft, Olivier le Lann, a declarat public că domnul Mihai Giurgiu mi-a prezentat un proiect de sponsorizare care este foarte apropiat de domeniul nostru. El vă va oferi mai multe detalii”, a spus Olivier Le Lann, potrivit prosport.ro. Giurgiu s-ar ocupa de partea cu echipa de fotbal CFR Cluj, unde s-a anunțat că EVA ar urma să trimită milioane de euro printr-un contract de sponsorizare. .

Sunat de prosport, Giurgiu și-a dat drumul la gură fără astâmpăr. Acesta vorbește ca și cum ar fi parte din compania EVA. El spune, între altele, că interesul EVA în România este „să creeze o uzină și laboratoarele de cercetare pentru următoarele produse. Societatea EVA România se va crea în curând, sperăm ca până la finalul anului să fim operaționali cu fabrica.”

Să revenim la premierul Ludovic Orban.

Sursa foto: Agerpres

Reporter: -Este reală această întâlnire cu potențiali investitori în tehnologie avansată în zona Clujului?

Ludovic Orban: –Da, vă confirm asta. Era o firmă carea avea acționari TESLA și BMW și ei voiau să construiască o fabrică aici, în zona Clujului.  Există un interes de investiție pe care eu l-am încurajat. Oricine vrea să investească, mai ales într-o capacitate industrială de vârf, este binevenit. Firma care a venit avea acționariat TESLA 51%. Eu așa am văzut, așa mi s-a prezentat. Era o firmă cu acționari TESLA și BMW.

Cu cine v-ați întâlnit, mai exact?

– Am sute de întâlniri de acest fel. Cu CEO-ul companiei m-am văzut. Dar nu mai știu cum se numește, un francez.

-Olivier le Lann?

-Posibil, nu mai știu. Era francez, deși, curios, a vorbit cu mine în limba engleză.

-Prezentau vreo garanție cei cu care v-ați întâlnit? V-au fost recomandați de cineva?

-Nu știu, eu am consilieri pe partea economică. Și noi încurajăm investițiile în România.

-Ce au cerut în cadrul întâlnirii?

-Nu mai știu. Am sute de oameni cu care mă întâlnesc.

-Vi s-au părut serioși?

-Cred că da.

-Credeți?

-Obiceiul meu este să primesc orice investitor care vrea să fac investiții mai ales într-un domeniu de vârf, cum este producția de drone. Nu pot să apreciez eu seriozitatea lor sau altceva.

-Dacă domnul acela,Olivier Le Lann, este într-adevăr persoana cu care v-ați văzut, știți că acea companie EVA este un start-up din Franța înființat în 2017?

-Și ce? Ce contează? Contează ce finanțări are, ce proiecte are, ce vrea să investească în România.

-V-au prezentat ceva oficial?

-Un model de drone pe care vor să-l fabrice în România în zona Clujului. Repet, cu acționari Tesla cu 51% și cu BMW.

-Ce sume au spus că vor să investească în România?

-Nu mai țin minte.

-Ce le dădea lor credibilitate?

-Eu primesc multe solicitări de întrevedere, care sunt evaluate de partea economică, de consilieri și așa mai departe. Așa cum v-am spus, există un interes de investiție pe care l-am încurajat. Primesc sute de firme la întrevederi și așa ar trebui să facă orice prim-ministru, orice primar. Oricine care susține investițiile în România.

-Acea companie are ca partener oficial Guvernul României pe site-ul oficial. Este vorba despre partenerii  care contribuie cu ajutor, mai mult sau mai puțin financiar sau de altă natură.

-Nu știu eu ce-și postează o firmă pe site. Dacă fac o investiție sunt bine veniți. De ce vă frământă așa de tare subiectul ăsta?

-Fiindcă în spațiul public acea companie a fost prezentată drept un gigant de miliarde de euro. Dar este vorba despre un start-up care caută finanțare pentru diverse proiecte.

Guvernul României este membru susținător EVA potrivit site-ului EVA

-Foarte bine. Nu e firesc?

– E absolut normal. Dar cum ar putea veni o companie ca și aceasta  care participă la diverse summituri să-și caute bani pentru diverse proiecte, să investească în România?

-În prezentarea asta, 51 la sută din acțiuni din start-up sau ce e el sunt deținute de Tesla, eu așa am văzut. Și erau și cei de la BMW.

-Nici la Tesla și nici la EVA nu apare nici o legătură între cele două în afară de o persoană care a lucrat la Tesla înainte, ceo-ul Olivier Le Lann. Cu el ați discutat în engleză…Între Tesla și BMW nu există nici un parteneriat.

-Nu mai știu. Dacă vor să facă investiția foarte bine, o fac, dacă nu sunt capabili, nu o vor face. Eu nu am pus la dispoziție nici o resursă publică de patromoniu.

– De EVA se leagă numele unui clujean – Mihai Giurgiu – cel care, în numele acestei companii EVA susține parteneriatul cu CFR Cluj. A fost la această întâlnire? Este condamnat penal.

-Nu! Nu îl cunosc.

-Dar cine a fost?

-Francezul acela CEO.

-Și mai cine?

-Mai știu eu cine a fost atunci?

Așadar, cine a ajuns în biroul prim-ministrului Lodovic Orban? Actualdecluj.ro a trimis solicitări către Guvernul României – unde am primit un număr de înregistrare la care nu s-a răspuns, întrebând ce relație există între România și EVA, din moment ce sigla Guvernului României apare pe site-ul EVA la parteneri –  către TESLA și către BMW. Prin directorul de comunicare Alex Șeremet, BMW Group ne-a declarat oficial că: „Nu se pune problema unui parteneriat BMW-Tesla”.

Citiți și;

FAKE News! Cum s-a răspândit în toată România o știre care anunța tranzacția SECOLULUI pentru un club de fotbal

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.