Închide

FAKE News! Cum s-a răspândit în toată România o știre care anunța tranzacția SECOLULUI pentru un club de fotbal

SportTop News by Catalin Suciu - ian. 23, 2020 0 1648

Presa din România, inclusiv cele mai importante publicații de profil sportiv, lansează de o lună de zile bombastic faptul că la CFR Cluj va investi EVA, o companie gigant cu cifre de afaceri de miliarde de euro condusă de un francez, Olivier Le Lann, un inginer care a lucrat la TESLA. În public se induce inclusiv ideea că CFR va semna cel mai mare parteneriat din istoria fotbalului românesc. Titlurile fantastice curg  în Prosport, Gazeta Sporturilor, Fanatik, Digisport, Telekom precum și în alte publicații naționale și la posturile TV, unde se fac dezbateri.

Sunt peste 200 de articole indexate în google care vorbesc despre EVA și CFR Cluj. Știrea se râspândește ca un bulgăre aruncat de pe Mont Blanc, provocând o veritabilă avalanșă. Compania e prezentată drept un gigant cu miliarde de euro care are contracte cu guvernul Statelor Unite ale Americii, cu acționari precum giganții Tesla și Rolls-Roys. Mai mult decât atât, surescitarea din spațiul public continuă cu Gazeta Sporturilor, care scrie că:

„În trei ani, suma pe care ar încasa-o CFR ar ajunge spre 25 de milioane de euro, cu tot cu bonusurile condiționate de randamentul clujenilor din cupele europene. Primii doi ani din contract înseamnă 16 milioane de euro garantați, al treilea sezon depinde de calificarea vișiniilor în grupele unei competiții europene în stagiunea 2021-2022. Clubul ar primi, pe lângă bani, un elicopter electric pe care l-ar folosi oficialii.

Nu e totul.Cu fiecare zi care trece, suma pe care EVA o investește la CFR crește. Se ajunge la cifre de zeci de milioane de euro.

Compania despre care se discută e Electric Visionary Aircrafts, o compania fondată, potrivit datelor oficiale, pe 9 mai 2017, în Franța, care are sediul la Toulouse în fostul turn de control de pe aeroport! Așadar, ditamai gigantul EVA a reușit din vara anului 2017 să strângă miliarde de dolari, fiind un GIGANT mondial, potrivit informațiilor din spațiul public.  În fond, EVA despre care se discută în România din luna decembrie este un start-up care caută finanțare la diverse summituri internaționale pentru a putea demara proiecte, de exemplu, care vizează taxiurile zburătoare.

Olivier Le Lann, CEO-ul prezentat drept mâna dreaptă a celebrului Elon Musk, de la Tesla, este un inginer care a înființat compania EVA. Și în ultimele luni, cel puțin, e într-o goană nebună după bani, după fonduri de investiții care să-i sponsorizeze avioanele și dronele.

Tot pe site-ul EVA apar și diverse întâlniri la care au participat cei din EVA. Summit la Amsterdam, summit la Madrid. În octombrie, la Madrid, EVA a participat pentru a obține finanțare din nou, potrivit unui tweet cu 6 like-uri postat de gigantul mondial de miliarde de euro și dolari.

Foarte interesant, printre partenerii susținători ai EVA se numără și Guvernul României(FOTO). Despre asta într-un episod viitor.

Apoi, dacă intrați pe site-ul EVA la prezentare se spune foarte clar că:

(..)Diversitatea echipei noastre ne-a susținut imens să devenim o companie de succes, care operează pe plan internațional, urmărind în același timp să menținem spiritul și ușurința unui start-up vibrant.” (LINK)

Nu e totul. Potrivit prosport.ro,  francezul Olivier le Lann intermediază tot proiectul CFR Cluj, să-i spunem, printr-un anume Mihai Giurgiu, cetățean român. Potrivit sursei citate,  le Lann a spus că: „Domnul Mihai Giurgiu mi-a prezentat un proiect de sponsorizare care este foarte apropiat de domeniul nostru. El vă va oferi mai multe detalii”, a spus Olivier Le Lann.

Sunat de prosport, Giurgiu și-a dat drumul la gură fără astâmpăr. Acesta vorbește ca și cum ar fi parte din compania EVA. El spune, între altele, că interesul EVA în România este  „să creeze o uzină și laboratoarele de cercetare pentru următoarele produse. Societatea EVA România se va crea în curând, sperăm ca până la finalul anului să fim operaționali cu fabrica.”

Giurgiu mai spune că „Am propus CFR datorită brand-ului și a performanței pe care a făcut-o în ultimii ani, după schimbarea acționarului, dar și a relației pe care o am cu acționarul.  Este vorba de milioane de euro, dar nu se compară cu investițiile de care au parte alte echipe care au performanța CFR-ului în Europa. Pentru EVA este o publicitate enormă în toată lumea și nu este atât de costisitoare cum ar fi fost în cazul în care ar fi sponsorizat alte cluburi din Europa. Gândiți-vă că CFR va juca cu Sevilla, iar impactul TV pentru EVA este unul imens. „

Cine este acest Mihai Giurgiu?

Despre el actualdecluj.ro v-a relatat încă din anul 2015. Atunci, Mihai Giurgiu promitea să vină să investească la Universitatea Cluj. Ulterior a mai ajuns și pe la FC Bihor, de unde a fost, de asemenea, trimis la plimbare fiindcă n-a putut prezenta nici o dovadă că ar avea vreun ban. Să revenim la perioada în care Giurgiu se dorea mare investitor la Universitatea Cluj. Acesta susținea că are în spate un grup de afaceriști din Germania gata-gata să o cumpere pe U.  Actualdecluj.ro a relatat la vremea respectivă că Giurgiu era cunoscut în Cluj drept un samsar îndoielnic care dădea unele țepișoare cu mașinile second-hand aduse din străinătate (DETALII). Mihai Giurgiu a primit ulterior inclusiv o condamnare la închisoare pentru o pagubă de 93.000 de lei. A fugit în Franța pentru a scăpa de urmărirea penală, dar n-a prea reușit. A fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și a făcut muncă în folosul comuntății pentru infracțiunile comise în România!

Acest personaj Mihai Giurgiu intermediază ceea ce s-ar numi afacearea SECOLULUI la CFR Cluj. Cu EVA, cu miliardele EVEI pentru taxiuri zburătoare. Cu drone și cu alte OZN-uri.

Cât despre EVA și CEO-ul Olivier le Lann, vă prezentăm un video pus de gigantul EVA pe youtube cu 100 de vizualizări și PROFI, așa cum îi stă bine unui milionar low-profile pregătit să trimită milioane de euro, zeci de milioane de euro și elicoptere la Cluj, în Gruia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.