Închide

Fabrică de lipii arăbești la Cluj. Patronul a angajat și trei refugiați sirieni

ActualitateSinteză știri naționaleTop News by Catalin Suciu - apr. 22, 2018 0 730

Prima fabrică de pâine (lipie) arabă din Transilvania funcţionează lângă Cluj-Napoca, produsele respectând o reţetă tradiţională siriană. Aici au fost angajaţi şi trei refugiaţi din Siria.

Prima fabrică de lipie arăbească din Transilvania a angajat trei refugiaţi din Siria. Unul dintre ei, fost profesor de franceză, numit director. Procesul de producţie, supervizat de unul dintre cei mai renumiţi brutari din Siria
Bashar Molhem, un tânăr antreprenor în vârstă de 26 de ani, născut în Siria, dar crescut şi şcolit în Cluj-Napoca de la vârsta de 6 ani, a cărui familie derulează afaceri şi în alimentaţie publică, a pus bazele primei fabrici de pâine (lipie) arabă la sfârşitul anului trecut, în urma unei investiţii de câteva sute de mii de euro, anunță mediafax.ro.

Brutarul Nadem are 37 de ani şi este originar din oraşul Alep, el lucrând până acum în Liban, Arabia Saudită, Iordania şi Turcia.

”Pentru mine, brutăria este mai mult decât o meserie, pentru că o practic, de mic, din plăcere, şi bunicul şi tatăl meu au fost brutari. Mă pricep şi la partea de mecanică, pentru că nu este suficient să fii doar brutar, trebuie să ştii din toate câte puţin, trebuie să ştii şi să reglezi echipamentele. Am adus reţeta tradiţională de lipie din Siria şi sunt convins că românii o vor aprecia”, a spus acesta.

Narwas este unul dintre refugiaţii din Siria care lucrează la fabrica de lipii, el fugind de război în Grecia, după care a fost repartizat în România prin cotele stabilite de UE.

”Sunt dintr-o localitate de lângă Damasc şi am lucrat în amenajări interioare, iar din cauza războiului am fost nevoit să fug din ţară. Sunt de peste un an în România, iar familia, soţia şi doi copii, au rămas în Siria, le trimit bani, dar aş dori să vină şi ei aici cu mine. Îmi place să lucrez la fabrica de lipii şi îmi place şi în România, oamenii sunt deschişi, sufletişti şi călduroşi. Este o şansă pentru mine să îmi construiesc un viitor, pentru că în Siria nu mai puteam”, a spus acesta.

Sami este, de asemenea, refugiat din Siria, fiind numit director în cadrul fabricii de lipii, responsabil cu partea de aprovizionare, administrarea parcului auto, urmărirea producţiei.

”Locuiam în Alep, am fost profesor de franceză, am plecat din cauza războiului împreună cu familia, soţia şi doi copii. Am trecut prin Turcia, Grecia şi am fost repartizat în România unde mă aflu din septembrie 2016. Este un loc bun aici pentru mine, românii sunt toleranţi”, a spus Sami.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.