Închide

Expoziții surpriză la Centrul de Interes: De la mesaje despre mediul înconjurător, până la diferitele probleme și virtuți ale omului

ActualitateCultură by Actual de Cluj - mai 28, 2022 0 235

Centrul de Interes a marcat cinci ani de existență și a deschis joi, 26 mai 2022 un nou sezon expozițional care găzduiește expozițiile a cinci artiști diferiți: Timo Klos, Răzvan Neagoe, Ronny Delrue, Darie Dup și Mihai Grecu. De la mesajele despre mediul înconjurător, până la diferitele probleme și virtuți ale omului, aceste expoziții se îmbină pentru a crea un loc plin de sensuri și înțelesuri.

„A little more than 5 minutes” de Timo Klos

320 de fotografii cu valuri au fost aranjate una câte una în încăperea dedicată acestei lucrări. Timo Klos, artist german, a realizat această serie de fotografii pentru că a dorit să transmită sentimentul de efemeritate, de libertate. Expoziția, așa cum a fost gândită de artist, îți oferă acea senzație pe care o trăiești atunci când vezi linia orizontului sau marea, dar care este foarte greu de reprodus. Deși par a fi una și aceeași fotografie, toate fotografiile care constituie instalația sunt diferite și doar privite împreună îți transmit senzația de libertate. „Găsești efemeritatea momentului și totodată acea senzație pe care ți-o dă marea, de deschidere. Toate acele emoții sunt aduse într-un spațiu închis, cum este acest loc, încercând să te facă să retrăiești acea emoție”, a explicat Andrei Budescu, curatorul expoziției „A little more than 5 minutes”.

„Body Scale, looking at the camera” de Răzvan Neagoe 

Pentru că arta se naște din cele mai inspirate locuri, artistul a lucrat în beciul casei lui de la țară, micul său laborator, unde a putut experimenta cu diferite substanțe chimice, cu hârtiile, cu umezeala. „Expoziția are dublu sens: Eu vă privesc pe voi și voi pe mine”, a spus artistul Răzvan Neagoe. Totul este conceptual și are o simbolistică aparte. Avem pe de-o parte o latură religioasă reflectată în poza cu mâna care simbolizează mâna lui Iisus sau a preotului care ține crucea, iar pe de altă parte avem gesturile, dar în special privirea reflectată în aceeași fotografie realizată pe diferite feluri de hârtii, unele chiar expirate din ’92. Ca o reacție la privire și cu ajutorul unui factor extern, au apărut alte gesturi. Fiind șocat de faptul că oamenii încă mai băteau covoarele în apă, a realizat câteva fotografii prin procesul de ambroptipie (prima este o fotografie normală, mai închisă puțin, iar a doua este o fotografie pe sticlă  care creează împreună un efect de 3D). Așa au apărut atitudinea, gestul și acțiunea.

„Archive of thoughts de Ronny Delrue 

Fiecare desen înseamnă ceva, mai exact ceea ce vrei tu să însemne. De aceea artistul a lăsat loc de interpretare, de gândire. Lucrările lui „El camino” fac referință la drumul din Santiago de Compostella. Înainte era o pedeapsă să străbați atâta drum pe jos, dar acum lumea merge pentru a-și limpezi mintea. De acolo provine conceptul. „Pentru mine 30 de săptămâni au însemnat mulți pași, multe gânduri,  dar apoi totul a devenit mai limpede. Dar cel mai important lucru este că l-am făcut să funcționeze”, a spus Ronny Delrue. De la desenul cu femeia care are o umbră, mai exact povestea ei de viață care o urmărește, până la picturile cu oamenii prinși în propriile gânduri, Ronny Delrue ne arată că desenul este o artă, un mod de a gândi. „Pentru mine, întreaga viață și tot ce fac este o lucrare. Toate creațiile sunt niște piese care construiesc o nouă operă de artă”, a  spus artistul expoziției „Archive of thoughts”.

„Grand Parade Of Lifeless Packaging” de Darie Dup

Darie Dup este un artist inovator care se află în apogeul carierei sale. Încearcă să se înnoiască mereu în ceea ce privește viziunea și materialele folosite. În această expoziție folosește deșeuri din plastic, creând astfel un mesaj ecologic prin roboții construiți din aceste materiale. Același mesaj se întâlnește și la tablourile cu lumini neon, în care copacii sunt rupți la baza trunchiului. Din expoziția lui fac parte și niște urechi puse pe pereți. „Pe vremea lui Ceaușescu, când Securitatea asculta pe la case, se spunea că pereții au urechi”, explică această trimitere curatorul Horea Avram.

Artistul se joacă cu forme, cu trimiteri spre cultura populară, având un umor subtil și lăsând publicul să îi interpreteze lucrările cum vrea. Tot în „The Grand Parade Of Lifeless Packaging”, Darie Dup a realizat câteva lucrări grafice digitale pe care le-a imprimat pe jaluzele. A transpus operele lui 2D, în format 3D în acele lucrări. Numele expoziției este în realitate titlul unei piese de rock a trupei Genesis, iar motto-ul sunt chiar o parte din versuri, sugerând absurdul.

Centrul de Interes marchează 5 ani de existență cu un nou sezon expozițional și un concert surpriză, programate în 26 mai

„The Reflection Of Power” de Mihai Grecu

Scurtmetrajul lui  Mihai Grecu ne prezintă locurile emblematice din Coreea de Nord, mai exact locurile pe care partidul comunist coreean le făcea publice. Fără imperfecțiuni și combinat cu o muzică care îți provoacă o stare de neliniște, Mihai Grecu te introduce în Coreea de Nord prin lumea 3D pe care a creat-o. „Când dorința de putere devine atât de intensă și de acaparatoare, transformă totul într-o amplă oglindă narcisiacă, anihilează dorințele, traseul și finalmente viața tuturor care îi stau în cale”, a spus curatorul Ioana Olăhuț.

Expoziția se poate vizita din 27 mai până în 9 iulie, de marți până sâmbătă de la orele 16:00-19:00.

Text realizat de Luisa MĂGUREAN, Ioana IFTENIE, Victor LUPȘA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare