Centrul de Interes marchează 5 ani de existență cu un nou sezon expozițional și un concert surpriză, programate în 26 mai
ActualitateAdministrațieCultură by Actual de Cluj - mai 18, 2022 0 196
Centrul de Interes marchează anul acesta 5 ani de activitate, timp în care, instituția de cultură susține că a reușit să ajungă să fie un reper în lumea artistică clujeană și internațională, printr-un program ambițios care numără peste 150 de expoziții și evenimente culturale organizate la Cluj și peste hotare.
Pentru a marca momentul, un nou sezon expozițional va fi vernisat joi, 26 mai, între orele 17:00 – 20:00, cu cinci expoziții găzduite de spațiul expozițional generos de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A. Line-up-ul sezonului expozițional de vară 2022 include artiști din România, Franța, Germania și Belgia: Darie Dup, Ronny Delrue, Timo Klos, Mihai Grecu și Răzvan Neagoe.
La ora 19:00 va avea loc lansarea catalogului expoziției ”5$milkshake” a artistei Reka Csapo Dup, curatoriată de Adriana Oprea în luna iunie a anului trecut la Combinatul Fondului Plastic din București.
De la ora 20:30, în curtea Centrului de Interes, trio-ul chitaristului italian de jazz multipremiat Antonio Forcione va susține primul său concert live în România. Atmosfera de sărbătoare din ziua vernisajului va fi completată cu preparate de street food și băuturi alese.
În perioada 27 mai – 9 iulie, noile expoziții vor putea fi vizitate de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă!
SPAȚIUL INTACT și ATRIUM vor găzdui ”Marea paradă a ambalajelor fără suflet”, o expoziție de sculptură, obiect, mediu digital, plastic, ambalaje, suflete, semnată de artistul Darie Dup și curatorul Horea Avram. ”Aceasta e marea paradă a ambalajelor fără suflet! Cei pe care urmează să-i vedeți sunt pregătiți pentru a vă servi, cu excepția unei cantități mici din noul nostru produs, în a doua galerie. E tot stocul necesar pentru acoperirea comenzilor existente ale întreprinderii. Diferite loturi sunt distribuite operatorilor din zonă și există o mulțime de oportunități pentru marele investitor”, așa ar putea suna un posibil motto pentru artist inspirat din cântecul ”The Grand Parade Of Lifeless Packaging” din 1974 al trupei Genesis.
Friche Space va prezenta expoziția ”Archive of thoughts”, care cuprinde o selecție de lucrări pe hârtie realizate de artistul belgian Ronny Delrue din 2006 până în 2021. Expoziția curatoriată de Ovidiu Leuce aduce în fața publicului clujean desenul, mediu care se află în centrul practicii artistului. Cu fiecare linie pe care o pune pe hârtie, Delrue face apel la intuiție și la anecdote preluate atât din sfera intimă cât și din starea lumii, pentru a crea lucrări care-i trădează starea mentală și emoțională. Desenele lui Delrue surprind corpul în diverse ipostaze care pot fi interpretate atât în funcție de experiențele proprii ale privitorului, cât și de peisajul psihologic la momentul intersectării cu opera.
Artistul german Timo Klos va expune la spațiul Focus – ”A little more than 5 minutes”, o instalație care însumează 330 de fotografii, curatoriată de Andrei Budescu. Această lucrare dezvoltă momentul prezentului, definitoriu atât în fotografie cât și în viața de zi cu zi. Instalația surprinde marea în momente fragmentare dintr-o perspectivă singulară la intervale precise de o secundă în 330 de imagini realizate în puțin peste 5 minute. La prima vedere motivele sunt similare, dar nu și detaliile. Fiecare captură a momentului are propria ei reprezentare vizuală.
Laureat în 2021 cu premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj de către Syndicat Français de la Critique de Cinéma, artistul român stabilit în Franța Mihai Grecu va prezenta la spațiul Hassium proiectul ”The reflection of power”, curatoriat de Ioana Olăhuț. Lucrarea video s-a coagulat prin intermediul imaginilor monumentelor și manifestărilor emblematice din Coreea de Nord, unicele pe care un vizitator are voie să le documenteze. Lichide purificatoare imeresează această lume izolată, autocrată și absurdă, deconspirând-o drept amplă oglindă narcisiacă, epurată de orice formă de viață reală, cu locuitorii reduși la statutul de actori eterni ai punerii în scenă a unei singure personalități, pornire imperialistă care se declanșează din nou în zilele noastre.
Expoziția de la spațiul CAMERA, care include fotografii analog și instalații, conduce către o realitate a zilelor noastre. Prin ”Body Scale, looking at the camera”, parte a proiectului “Rezidență artistică de unul singur – Arta la țară”, artistul Răzvan Neagoe și curatorul expoziției Irina Dumitrașcu Măgurean urmăresc schimbările produse în societate, mai ales în timpul pandemiei, care au făcut ca ”întoarcerea la țară” să producă o adevarată ”revoluție” către evadare. Migrația către partea rurală a crescut, iar întoarcerea către această zonă va reactiva și partea valorilor uitate. Proiectul artistului nu e o întoarcere în timp, ci mai degrabă o recuperare și fructificare a ceea ce a mai rămas.
Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres și www.centruldeinteres.art.