Închide

Expoziție retrospectivă Gergely István la Muzeul de Artă din Cluj, vernisajul e peste câteva zile

Cultură by Actual de Cluj - aug. 03, 2022 0 136

Cu ocazia celei de-a 13-a ediții a Zilelor Maghiare din Cluj, Centrul de Artă din Transilvania și Asociația Clujul Comoară, împreună cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, organizează expoziția retrospectivă Gergely István (1939-2008).

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă 13 august la ora 17, în sălile de expoziții ale Palatului Bánffy. La eveniment vorbesc viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe Vargha Fruzsina, managerul muzeului de artă Lucian Nastasă-Kovács și curatorii expoziției – Bordás Beáta, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania și Gergely Zoltán, sculptor.

Pe parcursul vieții, Gergely István a avut puține expoziții personale, ultima fiind organizată în 2003 la Galeriile Korunk din Cluj. După moartea sa a fost prezentată doar o mică parte din lucrările sale, în cadrul unei expoziții în 2009 la Oradea. În acest an Centrul de Artă din Transilvania a organizat o expoziție retrospectivă semnificativă, în cadrul căreia au fost prezentate lucrări din diverse etape de creație ale artistului. ”Gergely István ne-a lăsat moștenire o vastă operă grafică și de sculptură, care are un limbaj unic și inovator, prezentând imagini ale personalităților culturale transilvănene, respectiv lucrări de for public, schițe și desene. Materialele care vor fi expuse acum „s-au întors acasă”, la Cluj, sub forma unei expoziții organizate la Muzeul de Artă, în perioada 13-27 august 2022. În această expoziție putem regăsi lucrări cu caracter inovator, unde sunt reiterate imaginile personajelor culturii maghiare transilvănene, într-un panteon personal al artistului”, explică Muzeul de Artă.

Născut în Cozmeni, Gergely István a absolvit Liceul de Arte din Târgu Mureș, în 1958. A devenit apoi student al Institutului de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde îi are ca mentori pe Vetró Artúr, Kós András și Balaskó Nándor. În 1964 își obține diploma și, în perioada 1964-1990, este profesor de desen la Cluj. Pe lângă activitatea pedagogică, Gergely István și-a consolidat și cariera de sculptor. Lucrările acestuia se regăsesc în mai multe instituții și spații publice din România, precum Oradea sau Sfântu Gheorghe. A decedat în 13 martie 2008 la Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu