Închide

Expoziție la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, vernisajul are loc mâine

Cultură by Actual de Cluj - feb. 12, 2024 0 194

Expoziție la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, vernisajul are loc mâine.

E vorba de expoziția ”În căutarea luminii / Fénykereső”, a pictorului Xantus Geza, care se deschide mâine și poate fi vizitată până în 3 martie. Vernisajul are loc mâine 13 februarie, la ora 18, în prezența artistului. La eveniment vor lua cuvântul managerul muzeului Lucian Nastasă-Kovács, redactorul Bodó Márta și curatorul expoziției, Iakob Attila.

Xantus Géza s-a născut în 17 decembrie 1958, la Miercurea Ciuc. Între anii 1982 și 1986 a urmat studiile în domeniul artelor plastice, avându-l ca maestru pe Antal Beczásy. În 1995, a obținut licența în teologie la Universitatea Catolică ”Pázmány Péter” din Budapesta. Între 1999 și 2003 a fost bursier la Roma, absolvind, în anul 2003, Accademia di Belle Arti, secția de pictură, la clasa maestrului prof. Nunzio Solendo. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici Maghiari (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének – MAOE), al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) și al Breslei Barabás Miklós (BMC). Este co-fondator al grupului de artiști Studio 9 din Miercurea Ciuc. A expus, înter altele, în Helsinki, Budapesta (foto), Roma și Târgu Secuiesc cu expoziții personale, și în expoziții de grup în Hong Kong, Torino, Barcelona sau București.
Lucrările lui monumentale se regăsesc în numeroase biserici și construcții eclesiastice din Transilvania și Ungaria, dintre care amintim cele din capela Conferinței Episcopilor Catolici din Ungaria, Liceul Iezuit din Miskolc, Biserica parohială Avas-Déli, bisericile ”Sfânta Familie” din Satu Mare, ”Sfântul Augustin” din Miercurea Ciuc, ”Sfântul Ștefan” din Cluj, biserica parohială din Chișineu Criș, Biserica ”Inima lui Isus” din Szeged și altele. De asemenea, artistul a executat proiectul de reconstrucție a palatului episcopal romano-catolic din Satu Mare, precum și proiectul Drumului Crucii de la Ghimes.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu