Închide

Expoziție despre Caritas refuzată de Primărie pentru a fi afișată în centrul Clujului. Inițiatorii anunță un vernisaj simbolic și lansarea unei variante online pentru vizitarea ei

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 06, 2021 0 506

Expoziția re.miracolul despre jocul piramidal Caritas propusă de cei de la Asociația Reactor, teatru independent din Cluj, trebuia să aibă loc pe simeza de lemn operată de Muzeul de Istorie în centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor. Doru Taloș, directorul Reactor, spune că Primăria Cluj-Napoca a refuzat ieri (5 mai) expoziția, sugerând organizatorilor să găsească altă locație. Cei de la Reactor invită totuși publicul pe Eroilor, în această seară (6 mai), pentru un vernisaj simbolic în cadrul căruia se va oferi o variantă online de vizitare a expoziției. De mâine, toate cele 40 de ilustrații vor fi disponibile pe Facebook.
Refuzul a venit de la primarul Emil Boc, de la directorul adjunc Călin Forna și de la șeful biroului de evenimente publice, Dan Macovei.
„În seara asta de la ora 19 am fi lansat re.miracolul – o expoziție cu 40 de ilustrații realizate de Lucia Marneanu despre cazul Caritas – care ar fi trebuit să fie accesibilă clujenilor între 6-20 mai, la pavilionul amplasat pe Bulevardul Eroilor. În urma revizuirii materialului de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, permisiunea de a expune a fost refuzată ieri, cu o zi înainte de vernisaj, primind sugestia de a găsi o altă locație pentru expoziție. Nu comentăm această decizie, ne gândim doar la faptul că unele subiecte sunt încă incomode pentru a fi prezentate și dezbătute în spațiul public. Fenomenul Caritas din anii ’90 a fost un eveniment cu un impact foarte mare asupra Clujului și a fost documentat în spectacolul de teatru Miracolul de la Cluj, produs în 2017, la spațiul Reactor. Ideea unei expoziții care să traseze cronologia unui eveniment de asemenea amploare a venit în sprijinul rememorării istoriei recente, folosind un filtru ludic, cel specific desenelor artistei Lucia Mărneanu. Textele care însoțesc desenele sunt atent documentate și au fost verificate la nivel de conținut științific de personalul avizat al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei”, au arătat cei de la teatrul independent Reactor.
Doru Talos, directorul Reactor, a spus că refuzul este semnat de șeful Serviciului de Evenimente al Primăriei, de directorul adjunct al Direcției de Dezvoltare a Primăriei dar și de către primar.
Adică de Dan Macovei, de Călin Forna și de Emil Boc.
(foto din 2019, sursa Facebook, Macovei, Forna și Emil Boc la un maraton organizat în Cluj-Napoca)
„În ciuda acestui refuz, am decis să ne vedem în continuare diseară, de la ora 19, la spațiul expozițional 10×10 de pe strada Eroilor, pentru a marca simbolic deschiderea expoziției. Vom oferi acolo o variantă online de vizitare a expoziției. De asemenea, toate cele 40 de ilustrații ale Luciei vor fi disponibile pe Facebook începând de mâine”, au mai arătat cei de la Reactor.
Primarul Emil Boc nu răspuns deocamdată de ce a refuzat expoziția despre Caritas propusă de cei de la Reactor și de Muzeul de Istorie al Transilvaniei în centrul Clujului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare